Λιγότερη αφρικανική σκόνη, λιγότερες λασποβροχές τα επόμενα χρόνια

synnefo_skonis_mali_photo

Οι επιστήμονες προβλέπουν μια αισθητή μείωση στη μεταφερόμενη σκόνη από την έρημο της Σαχάρας έως το τέλος του 21ου  αιώνα. Αυτό από τη μια θα έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και στα οικοσυστήματα, και από την άλλη  θα αυξήσει τις θερμοκρασίες στον Βόρειο Ατλαντικό, ευνοώντας τη δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σήμερα υπάρχει τόση πολλή σκόνη της Σαχάρας διασκορπισμένη στον πλανήτη μέσω των ανέμων, ώστε αλλάζει το κλίμα πολλών περιοχών. Η αφρικανική σκόνη φθάνει μέχρι τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό πώς όλη αυτή η σκόνη επιδρά στο κλίμα της Γης.

Ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία βρήκε κύκλους περιοδικότητας με περισσότερη ή λιγότερη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα στην ατμόσφαιρα στο παρελθόν. Με βάση δεδομένα του παρελθόντος έκαναν προβλέψεις για το μέλλον σε σχετική μελέτη που δημοσίευσαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Η μεταφορά σκόνης από την έρημο της Σαχάρας στην ατμόσφαιρα έχει περισσότερες επιπτώσεις, εκτός από το να μας κάνει τη ζωή δύσκολη με τη ρύπανση και τις λασποβροχές, τη μείωση της ορατότητας, καθώς επίσης να επιβαρύνει τα αναπνευστικά προβλήματα και την υγεία μας. Είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά σκόνης στο μεγαλύτερο δάσος «βροχής» στον κόσμο, στο δάσος του Αμαζονίου, συμβάλλοντας στην ύπαρξή του. Είναι επίσης ανασταλτικός παράγοντας στο σχηματισμό χαμηλών βαρομετρικών στον Ατλαντικό Ωκεανό, καθώς τα σωματίδια σκόνης αντανακλούν θερμότητα πίσω στην ατμόσφαιρα. Έτσι, στο μέλλον η μείωση στη μεταφερόμενη σκόνη από τη Σαχάρα μπορεί να σημαίνει ισχυρότερα χαμηλά βαρομετρικά Ατλαντικό Ωκεανό, βαρομετρικά τα οποία επηρεάζουν τον καιρό όλης της Ευρώπης.

Πηγή : http://www.makthes.gr/news/GR/Meteoroskopeio/Meteoroskopeio/Ligoteri_afrikaniki_skoni__ligoteres_laspovrohes_ta_epomena_hronia

 

Κυπραίου Στεφανία, Λογοθέτη Ειρήνη, μαθήτριες της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης