Διδακτική επίσκεψη στη Βίλα Καπαντζή για την έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» πραγματοποίησαν μαθητές τη Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024, στο πλαίσιο των μαθημάτων των Καλλιτεχνικών, της Οικιακής Οικονομίας και των Φιλολογικών, με στόχο την αισθητική καλλιέργεια και την ευαισθητοποίησή τους για την ελληνική παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό.
Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί Λαζαριώτου Παρασκευή, Ταστσόγλου Βηθλεέμ, Κορδάτου Αθηνά και Παντελέ Ρούνη Γαρυφαλιά Αγγελική. Όλοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την μαγευτική και τονίζοντας πώς αξίζει να την επισκεφτούν όλοι.
Πρόκειται για μια έκθεση που παρουσιάζει το ένδυμα ως έκφραση της ψυχής, του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ και φιλοξενείται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).
Η έκθεση μετά το ταξίδι σε Ελλάδα και εξωτερικό και τη μοναδική απήχηση στο κοινό και ιδιαίτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη εμπλουτισμένη με νέα έργα από μοναδικές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης.
Πρόκειται για μια έκθεση μοναδική, όπου ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και ο εκφραστής της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ παρουσιάζουν το «ελληνικό ένδυμα» με έναν ιδιαίτερο τρόπο και μια καλλιτεχνική οπτική, φορεμένο από σύγχρονους ανθρώπους, και μέσα από την ώσμωση της φωτογραφίας με το ύφασμα και την κεντητική τέχνη.
Στην έκθεση, πάνω από 70 φορεσιές του παρελθόντος «ντύνουν» πρόσωπα του παρόντος, που με το διαπεραστικό βλέμμα, τη στάση και κίνηση του σώματος, αναδεικνύουν τον πλούτο, την ευφάνταστη ποικιλία, την αριστοτεχνία των λεπτομερειών, την κατασκευαστική δεξιότητα των ενδυμάτων αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση της Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και με έργα ενδεικτικά της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης των περασμένων αιώνων.
Μερικές από τις φωτογραφίες των μικρών μας μαθητών από την έκθεση μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιο της διδάσκουσας Λαζαριώτου Παρασκευής στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://glosikesdimiourgies.blogspot.com/2024/11/blog-post_5.html