Αλκυονίδες μέρες

Η Αλκυόνη ψάχνει τον σύζυγό της (Herbert James Draper - Halcyone, 1915)

 

Όλοι έχουμε προσέξει ότι υπάρχουν μερικές μέρες του χειμώνα κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, χωρίς σύννεφα και ανέμους και κάποιες φορές με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.  Αυτές οι ημέρες ονομάζονται Αλκυονίδες.

Οι Αλκυονίδες πήραν το όνομά τους από το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη ή καλύτερα από τον ομώνυμο αστέρα (Αλκυών των Πλειάδων) που φέρει το όνομα του πτηνού. Τις μέρες αυτές ο αστέρας Αλκυών μεσουρανεί τις απογευματινές ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι τις νύκτες του Ιανουαρίου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο (ζενίθ) του ουράνιου θόλου. Αυτό το φυσικό φαινόμενο έδωσε την ονομασία Αλκυονίδες σε όλες τις συνεχόμενες ημέρες κατά τις οποίες  ο αστέρας αυτός είναι ορατός στο ανώτερο σημείο του θόλου.

images (2)

Αρκετοί είναι και οι μύθοι γύρω από το φαινόμενο των Αλκυονίδων ημερών. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο, η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου, ήταν μία πανέμορφη γυναίκα, η οποία ήταν παντρεμένη με τον Κήυκα. Μάλιστα, ο γάμος τους ήταν τόσο τέλειος που οι δυο τους πίστεψαν ότι είναι ισάξιοι των Θεών. Τότε ο Δίας, για να τιμωρήσει την αλαζονεία τους, βύθισε το καράβι του Κύηκα και τον άφησε να πνιγεί.  Η Αλκυόνη θρήνησε τόσο πολύ τον χαμό του συζύγου της που ο Δίας τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί, το οποίο ήταν όμως καταδικασμένο να γεννά τα αυγά του τον χειμώνα. Έτσι, τα αγριεμένα κύματα ορμούσαν στα βράχια και κατέστρεφαν τη φωλιά και τα αυγά της Αλκυόνης.  Τότε λοιπόν ο Δίας τη λυπήθηκε για άλλη μια φορά και διέταξε να σταματούν οι άνεμοι και να λάμπει ο ήλιος για δεκαπέντε μέρες μέσα στην καρδιά του χειμώνα, προκειμένου να μπορεί η Αλκυόνη να κλωσάει τα αυγά της.

Οι αλκυονίδες μέρες, βέβαια, δεν κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο, όπως το 1947, που δεν εμφανίστηκαν καθόλου, ενώ ούτε οι ημερομηνίες ούτε η διάρκεια τους είναι σταθερές. Συνήθως καλύπτουν το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, αν και πολλοί διευρύνουν το διάστημα εμφάνισής τους από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου.

Τις περιμένουμε και φέτος όχι μόνο για να κλωσήσει η Αλκυόνη τα αυγά της αλλά και για να απολαύσουμε κι εμείς λίγη καλοκαιρία και ηλιοφάνεια στην καρδιά του χειμώνα!

Πηγή: http://coolweb.gr/alkionides-meres-ti-einai/

 

Αστόγλου Υρώ και Κρυσταλλίδου Νεφέλη-Ζωή, μαθήτριες της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης