Λίμνη Βαϊκάλη: Η πιο εντυπωσιακή παγωμένη λίμνη του κόσμου

ΒΑΙΚΑΛΗ 2

Στη Σιβηρία υπάρχουν σχεδόν 1 εκατομμύριο λίμνες. Μία από αυτές, η Βαϊκάλη, βρίσκεται στη νότια Σιβηρία κοντά στη πόλη Ιρκούτσκ. Είναι η πιο βαθιά λίμνη του κόσμου με βάθος 1680 μ.,καθώς και η παλαιότερ με ηλικία 25 εκατομμυρίων χρόνων.

Η Βαϊκάλη δικαιολογημένα αποκαλείται θάλασσα από τους κατοίκους της περιοχής, καθώς έχει μήκος 650 χλμ και πλάτος από 30 έως 70 χλμ. Αν κάποιος επιχειρήσει να περπατήσει γύρω της, θα χρειαστεί 4 μήνες καθημερινού βαδίσματος. Είναι η πιο καθαρή και παγωμένη λίμνη στη Γη. Το πάχος του πάγου της φτάνει το 1,5 μέτρο, ενώ μπορεί να αντέξει βάρος 15 τόνων.

Στις 13/4/2016 απαθανατίστηκε το κύμα της λίμνης που, καθώς έσκαγε στην παραλία, πάγωσε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Ο πάγος της είναι ο πιο καθαρός στον κόσμο, πράγμα που επιτρέπει στον επισκέπτη να δει τα πάντα κάτω από τον πάγο. Ο πάγος, στη συγκεκριμένη λίμνη, δημιουργεί ρωγμές όλη την ώρα. Το μήκος των ρωγμών αυτών φτάνει τα 10-30 χιλιόμετρα, και το πλάτος τα 2-3 m. Χάρη στις ρωγμές αυτές, τα ψάρια στη λίμνη δεν πεθαίνουν από την έλλειψη οξυγόνου. Μάλιστα η μεγάλη ποικιλία των σχηματισμών του πάγου προκαλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

ΒΑΙΚΑΛΗ 1

Μυστήριο ακόμη αποτελεί ο φωτισμός της λίμνης. Παλιότερα πίστευαν ότι επρόκειτο για μικροσκοπικά φύκια, πράγμα που δεν ισχύει.

Η Βαϊκάλη συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1996 και το 2008 μετά από δημοψήφισμα εντάχθηκε στα επτά θαύματα της Ρωσίας και θεωρείται η «Βασίλισσα των Λιμνών».

 

Πηγή: http://www.protothema.gr

 

Κομπόγιαννος, Δημήτρης, Χωλόπουλος Λάμπης, μαθητές της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης