Τρεις προτροπές από «ψηλά» για την πανδημία!

Ζώντας σε μια εποχή, που το μόνο που νιώθουμε είναι ο φόβος για τη ζωή, σε ένα φαντασιακό πλαίσιο, ζητήσαμε βοήθεια. Όχι από ειδικούς λοιμωξιολόγους, από γιατρούς, από ιερείς ή από σύγχρονους πολιτικούς. Αποκλείσαμε όλους τους πανικόβλητους αλλά και τους αρνητές του ιού! Ζητήσαμε βοήθεια στη σκέψη μας, στη γνώση μας, στο ένστικτό μας. Και αποφασίσαμε να «ακούσουμε» τι θα μας έλεγαν τρεις εκπρόσωποι του απελευθερωτικού αγώνα του 1821: ένας Άγγλος Φιλέλληνας, ένας Ρώσος πρίγκηπας και μία Ελληνίδα αγωνίστρια.

Λόρδος Μπάυρον

«Έλληνες αγαπημένοι, μη φοβάστε! Τίποτα δεν είναι αξεπέραστο, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το φόβο. Τίποτα πιο απρόοπτο από την ίδια την πραγματικότητα. Ήμουν μωρό, μέσα στις αριστοκρατικές δαντέλες μου όταν στη Γαλλία έγινε η Επανάσταση. Στη δικιά μου όμως αριστοκρατική πατρίδα, η ζωή δεν άλλαξε. Σπούδασα στα καλύτερα σχολεία, έμαθα ελληνικά, ήθελα πολλά αλλά η ζωή μου ήταν προσχεδιασμένη! Έγινα βουλευτής στα 21 ! Τι πιο ασφαλές; Τι πιο σίγουρο; Και όμως η ψυχή μου μου έλεγε ότι η χαρά , η ολοκλήρωση δεν είναι σε αυτά που όλοι πίστευαν πως έπρεπε να απολαμβάνω! Έτσι, ήρθα στην Ελλάδα και ένιωσα την πληρότητα. Στη φτωχή σκλάβα Ελλάδα! Ως βουλευτή με φιλοξένησε ο Αλή Πασάς αλλά εγώ θέλω να δω τα Γιάννενα , την Άρτα. Δεν υπήρχε τότε ο φόβος του θανάτου; Δεν υπήρχε αναγκαστικός περιορισμός; Προφανώς και μάλιστα ένας φόβος που συνοδευόταν από βέβαιο θάνατο. Και όμως εγώ δεν φοβόμουν…Μόνο ένα με πλήγωνε , μόνο ένα με σκότωσε…η μεταξύ σας γκρίνια…η φαγωμάρα… ποιος φταίει; Τι θα κάνουμε; Ποιος θα πάρει την εξουσία; ποιος λέει την αλήθεια; Ποιος ψέματα; Δεν βλέπετε ότι και σήμερα έχετε την ίδια στάση; Δεν βλέπετε τον εχθρό; Δεν είναι μόνο και απλά ο κορονοϊός. Είναι η δικιά σας εμμονή ότι αυτό που ξέρετε, που νομίζετε, που ακούσατε είναι το σωστό! Μην φοβάστε αλλά μάθετε να ακούτε . Λειτουργήστε ενωμένοι . Σεβαστείτε τον συνάνθρωπο. Και όλα θα πάνε καλά! Θα αργήσετε πολύ να με δείτε! Και εγώ θα χαμογελώ από ψηλά! Θα ξαναζήσω!»

Δημήτριος Υψηλάντης

«Αξιότιμοι Έλληνες! Θυμάστε τις σας έλεγα το 1826; «Τα μεγάλα έθνη και οί καλοί πατριώται φαίνονται εις τας κρισίμους περιστάσεις της πατρίδος των. Δούλος είνε εύκολον να γείνη τις όταν θέλη, αυθέντης είνε δύσκολον. Επιθυμούμεν ειρήνην, ας τρέξωμεν εις τα όπλα». Το ίδιο θα σας πω και τώρα! Κρίσιμη η περίοδος της πατρίδας σας! Δύσκολο είναι να μη γίνετε δούλοι του ιού! Μία είναι η λύση! Να πάρετε τα όπλα! Και όπλο είναι ο σεβασμός, η υπακοή , το εμβόλιο , η μάσκα, η απόσταση, η καθαριότητα! Το  όπλο μας είναι η ψυχική σας δύναμη! Έχετε πόλεμο! Θα έχετε θύματα! Το θέμα δεν  είναι ποιος θα νικήσει τις περιστασιακές μάχες! Το θέμα είναι ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο! Κερδίστε τον πόλεμο! Μπορείτε! »

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

«Πατριώτες! Έλληνες! Σηκώστε το κεφάλι! Μη σκύβετε χαμηλά! Σηκωθείτε! Ο πόλεμος θα νικηθεί! Χρειάζονται χρήματα; Σαφώς! Όσοι έχουν να δώσουν! Είτε είναι το κράτος, είτε οι οικονομικά ισχυροί! Είτε είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε είναι η δημόσια! Όποιος έχει πρέπει να δώσει! Αγώνας είναι! Και μάλιστα ένας αγώνας δίκαιος, όπως και ο αγώνας που δώσαμε τότε παλιά εμείς! Και εσείς μάχεστε! Και ο εχθρός είναι δυνατός! Είναι σκληρός! Είναι εδώ! Πολεμήστε με το κεφάλι ψηλά! Και θα νικήσετε , όπως και τότε! Σηκώσαμε το κεφάλι στον Οθωμανό! Μια χούφτα Έλληνες νίκησε έναν δυνάστη, μια αυτοκρατορία! Τώρα οι δυνατοί είσαστε οι άνθρωποι! Τώρα οι πολλοί είστε οι άνθρωποι! Θα τον νικήσετε τον ιό! Είναι το δίκαιο! Το σωστό! Το λογικό! Το αναμενόμενο! Αυτό θα γίνει! Καλή λευτεριά!»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης