ΑΠΟΚΡΙΕΣ VS HALLOWEEN.

Halloween

         Διαφορές ανάμεσα στις ΑΠΟΚΡΙΕΣ και στο HALLOWEEN.

 Σίγουρα όλοι ξέρουμε πόσο αγαπητές είναι και οι δύο αυτές γιορτές ( το Halloween και οι Απόκριες. Πολλοί πιστεύουν πως αυτές οι δύο γιορτές μοιάζουν και φυσικά έχουν απόλυτο δίκαιο!

Halloween

Halloween

Όμως υπάρχουν αρκετές διαφορές. Αλλά ποιες είναι αυτές;

Το Halloween γιορτάζεται το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου και στη πραγματικότητα αποτελεί τη παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day). Οι ρίζες του φτάνουν στην αρχαία Κελτική γιορτή Samhain, αφιερωμένη στον Θεό του Κάτω Κόσμου. Για τους Κέλτες και τους Δρυίδες η ημέρα αυτή του Οκτώβρη σηματοδοτούσε το τέλος της συγκομιδής και το πέρασμα προς τον βαρύ Χειμώνα. Το βράδυ όμως της 31ης του Οκτώβρη πίστευαν πως ήταν το βράδυ που το πέπλο ανάμεσα στο κόσμο των ζωντανών και των νεκρών ήταν πολύ λεπτό, με αποτέλεσμα πολλές βασανισμένες ψυχές να περιπλανιούνται στο κόσμο μας αναζητώντας εκδίκηση και σωτηρία. Γι αυτό το λόγο συνήθιζαν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους με νεκροκεφαλές ζώων, να ανάβουν φωτιές, να μεταμφιέζονται εξασκώντας μαγεία και παγανιστικές τελετές για να προστατευτούν από τα πνεύματα.

Οι Απόκριες γιορτάζονται τρεις εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή και είναι μια κινητή γιορτή που προέρχεται από την αρχαία Ελληνική παράδοση των Ανθεστηρίων, κατά τις Διονυσιακές τελετές.

Hallowen 3

Τα Ανθεστήρια ήταν προς τιμήν του Θεού Διονύσου και σηματοδοτούσαν τον ερχομό της Άνοιξης και της Αναγέννησης μετά το δύσκολο Χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα δοκίμαζαν για πρώτη φορά το νέο κρασί. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως στα Ανθεστήρια ανέβαιναν οι ψυχές των νεκρών στον επάνω κόσμο γιαυτό τα εξευγένιζαν δίνοντας τους σιτηρά, όσπρια και κρασί. Άλειφαν ακόμα τα πρόσωπα τους με μούστο κρασιού περνώντας πάνω από φωτιές προσποιούμενοι τους αρχαίους Σατύρους.

Σήμερα το πνεύμα των Αποκριών δεν έχει αλλάξει πολύ. Η διάθεση για οινοποσία, οι χοροί, τα γλέντια, οι μασκαράδες που συρρέουν κατά χιλιάδες στους δρόμους τραγουδώντας και χορεύοντας έχουν μείνει σχεδόν απαράλλαχτα. Αντίθετα η διάθεση του Halloween έχει αλλάξει αρκετά. Αν και παλιότερα είχε πιο σκοτεινό και υπερφυσικό χαρακτήρα, σήμερα μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν, τα παιδιά μασκαρεύονται και πηγαίνουν σε σπίτια από πόρτα σε πόρτα ζητώντας γλυκά ή χρήματα (trick or treat), οι νοικοκυρές φτιάχνουν γλυκά και διακοσμούν τα σπίτια τους ανάλογα.

Halloween 4

Το έθιμο του Jack-o-Lantern, της χαραγμένης κολοκύθας που όλοι στολίζουν στα σπίτια τους το Halloween, προέρχεται από τον Ιρλανδικό μύθο του Jack που ήταν ένας τσιγκούνης και κακόβουλος άνθρωπος, ο οποίος προσπάθησε πολλές φορές να ξεγελάσει τον Διάβολο με αποτέλεσμα όταν πέθανε δεν έγινε δεκτός ούτε στο Παράδεισο ούτε στη Κόλαση. Ο Διάβολος τότε τον καταδίκασε να περιπλανιέται αιώνια μόνος του μέσ’το σκοτάδι της νύχτας κρατώντας μόνο μια κολοκύθα σκαλισμένη με ένα κάρβουνο μέσα της σαν φανάρι για να βλέπει μπροστά του. Για αυτό τη νύχτα του Halloween σε όλα τα σπίτια υπάρχει μια τουλάχιστον τέτοια κολοκύθα για να αποτρέπει το κακό πνεύμα του Jack να μπει μέσα.

Halloween 6

Halloween 5

Στην Ελλάδα γίνονται τα μεγαλύτερα Καρναβάλια των Βαλκανίων (το Πατρινό, το Ξανθιώτικο και το Ρεθυμνιώτικο). Αναβιώνονται διάφορα έθιμα ανα τον τόπο, από τον Βλάχικο Γάμο στη Θήβα που είναι μια κωμική αναπαράσταση του προξενέματος, μέχρι τις κρητικές μαντινάδες από Ρεθυμνιώτες καρναβαλιστές και τους “Κουδουνοφόρους” Θεσσαλονικείς που με τραγόμορφες στολές ξεχύνωται στους δρόμους τραγουδώντας, όλη η Ελλάδα γιορτάζει κάθε χρόνο στους ρυθμούς του Καρναβαλιου!

 

 

Σπυρέτα Γεωργακοπούλου Α1

Πηγές (Links)

 

1 Σχόλιο

 1. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά σε όλα τα παιδιά και τις υπεύθυνες καθηγήτριες.
  Ποικίλα τα θέματα και πολύ ενδιαφέροντα. Σημαντικές πληροφορίες για τις απόκριες (ήθη και έθιμα, καρναβάλια σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα) την μουσική, τον αθλητισμό, τις τέχνες γενικά.
  Συγχαρητήρια για τις υπέροχες δημιουργίες των μαθητών για την Land Art….
  Μπράβο στο θάρρος των παιδιών να εκφράσουν τις απόψεις τους.
  Καταπληκτική δουλειά από όλους…
  Συνεχίστε έτσι. Αναμένουμε το επόμενο τεύχος.. Καλή συνέχεια και καλή έμπνευση σε όλους ????

Υποβολή απάντησης