Η Υπαπαντή του Χριστού και ο μητροπολιτικός ναός στην Καλαμάτα

Εικόνα 1https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2020/02/Ypapanti.jpg

Δεσποτική εορτή, η οποία εορτάζεται την τεσσαρακοστή ημέρα από την Γέννηση του Χριστού, στις 2 Φεβρουαρίου. Υπαπαντή  ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις  υπό + απαντώ (προϋπαντώ). Είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης και συγκαταλέγεται στο Δωδεκαόρτιον (12 εορτές). Κατά την ημέρα αυτή γίνεται ανάμνηση του γεγονότος της προϋπάντησης  του βρέφους Ιησού στο Ναό των Ιεροσολύμων από τον Συμεών, τον πρεσβύτη του Ναού σύμφωνα με ιουδαϊκό έθιμο της αφιέρωσης των πρωτότοκων αρσενικών βρεφών στον Θεό. Τον Ιησού μαζί με την Παναγία μητέρα του και τον Ιωσήφ υποδέχτηκε στο ναό ο γέροντας Συμεών.

Ο πρεσβύτης του ναού, ο Συμεών είχε λάβει υπόσχεση από τον Θεό ότι δεν θα πεθάνει προτού δει τον Ιησού. Τότε πήρε στην αγκαλιά του το θείο βρέφος και ευχαρίστησε τον Θεό που πραγματοποίησε την υπόσχεσή του λέγοντας: «Νυν απολύεις τον Δούλον σου Δέσποτα κατά το ρήμα σου ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου.λέγον…..»

Στα Βυζαντινά χρόνια η εορτή της Υπαπαντής γιορταζόταν στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός(527-565 μ.Χ.) όρισε το 542 να

εορτάζεται ως δεσποτική γιορτή ζητώντας τη βοήθεια του Θεού για ένα λοιμό που έπληττε την επικράτεια του.

H IEΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

Εικόνα 2 Εκκλησία της Υπαπαντής https://kalamatain.gr/new/wp-content/uploads/2015/11/i-ekklisia-tis-ipapantis-photos-2.jpg

Ο ναός της Υπαπαντής στην Καλαμάτα

Ο ναός της Υπαπαντής στην Καλαμάτα

Η Καλαμάτα πανηγυρίζει στις 2 Φεβρουαρίου 2021, τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Χριστού και τιμά την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή. Οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις κρατούν έως τις 9 Φεβρουαρίου και  ξεκινούν με εσπερινό και την Ιερή Αγρυπνία, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό. στην συνέχεια η Ιερή Εικόνα θα λιτανευθεί  στους δρόμους της πόλης παρουσία όλων των ιερέων, των αρχών του τόπου και των πιστών. Τέλος οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 9 Φεβρουαρίου με αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Η μεγάλη θρησκευτική εορτή θα κλείσει με την εναπόθεση της Ιεράς Εικόνας στο προσκυνητάρι της στην αριστερή πλευρά του ναού. Γιορτάζουν ο Παναγιώτης,, η Δέσποινα και η Μαρία .

H Ιερή Εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας, θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Χριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Τούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Μητροπολιτικού και Καθεδρικού Ιερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.

O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Nαός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η Iερή Eικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.
H λιτάνευση της Εικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Καθιερώθηκε, όμως, η λιτάνευση να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης