Fantasia (Φαντασία), η ταινία που πάντρεψε την κλασική μουσική με το animation

Αφίσα της ταινίας Fantasia https://blogs.sch.gr/4dimoraiok/files/2016/12/%CE%A6%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%91.jpg

Ο Disney και η κλασική μουσική

Όταν παρακολουθώ κινούμενα σχέδια και animation η μουσική μαζί με την ζωηρή εικόνα είναι συτό που με ταξιδεύει να συμμετέχω μαζί με τους ήρωες στις περιπέτειές τους. Η ιδέα να ενταχθεί η κλασική μουσική στο animation γεννήθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στα στούντιο της εταιρείας Walt Disney .

Ο Walt Disney, ο εμπνευστής της ταινίας. https://blog.public.gr/wp-content/uploads/2017/11/disney-fantasia.jpg

Ο Walt Disney, ο εμπνευστής της ταινίας.
https://blog.public.gr/wp-content/uploads/2017/11/disney-fantasia.jpg

 

Στις 13 Νοεμβρίου  Το 1940 η ταινία κινουμένων σχεδίων Φαντασία (Fantasy) έκανε την εμφάνιση της στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής, στο Broadway. Οκτώ διαφορετικές ιστορίες με την συνοδεία μελωδιών της   κλασικής μουσικής που  επέλεξε ο Leopold Stokowski και ο ίδιος διεύθυνε την  Philadelphia Orchestra.

Η ταινία ξεκινά με τον χορό των σκιών και των νεφών με την εντυπωσική Toccata και Fugue του Bach.  https://en.wikipedia.org/wiki/Toccata_and_Fugue_in_D_minor,_BWV_565 .

Δεύτερη ιστορία το μπαλέτο της φύσης. Οι νεραΐδες,  τα ψάρια, τα λουλούδια,  τα μανιτάρια, τα φύλλα των δέντρων χορεύουν στους ρυθμούς του μπαλέτου  Καρυοθραύστης τα μέρη :” Dance of the Sugar Plum Fairy«, «Chinese Dance«, «Arabian Dance«, «Russian Dance«, «Dance of the Flutes» and «Waltz of the Flowers«

[video https://www.youtube.com/watch?v=-koZBg0iOrw Fantasia - Symphony 6 (Pastoral) I Allegro Ma Non Troppo (Beethoven) - Disney]

Τρίτη ιστορία:  Ο Μίκυ Μάους, σαν μαθητευόμενος μάγος προξενεί ένα χάος με τα αποτυχημένα κόλπα του. Ο  μάγος Yen Sid (αντιστροφή του ονόματος Disney) με το μαγικό του ραβδί επαναφέρει την ομαλότητα από το χόας που δημιούργησε ο Μίκυ νikipedia.org/wiki/The_Sorcerer%27s_Apprentice_(Dukas)

[video https://apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/17348-fantasia-1940 L' Apprenti Sorcier]

Τέταρτη ιστορία: Η δημιουργία της γης, του κόσμου, των ανθρώπων και των πλασμάτων στην γη περιγράφεται από την μουσική του Igor Stravinsky. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Rite_of_Spring https://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Stravinsky

Πέμπτη ιστορία : Οι μυθικοί Κένταυροι στον Όλυμπο  χορεύουν με τους ήχους της συμφωνίας Νο 6 του Beethoven .https://en.wikipedia.org/wiki/Symphony_No._6_(Beethoven)

https://en.wikipedia.org/wiki/Dance_of_the_Hourshttps://en.wikipedia.org/wiki/Amilcare_Ponchielli

Έκτη ιστορία :.Ο χορός των ωρών, με τη  μουσική από την όπερα «La Gioconda» του Amilcare Ponchielli. Ένα 24ωρο περιγράφεται από ένα κωμικό μπαλέτο σε 4 πράξεις μέσα στο παλάτι. Η Μαντάμ Upanova με τις στρουθοκαμήλους χορεύουν τις ώρες του πρωινού, Η (Hyacinth) Υακίνθη η  ιπποπόταμος με τις υπηρέτριες της χορεύουν το απόγευμα. Η Elephanchine (Ελεφαντίνη)  με τον πληθωρικό ελεφάντινο θίασό της ,χορεύουν  το δειλινό και ο Ben Ali Gator  και ο στρατός του με τους αλιγάτορες χορεύουν για τη νύχτα. Το τέλος βρίσκει όλους τους χαρακτήρες να χορεύουν μαζί  στο παλάτι.

[video https://www.youtube.com/watch?v=MJ7IGnQPZPQ Ponchielli Dance of the Hours from the 1940 Disney movie Fantasia.]

Έβδομη ιστορία Η νύχτα στο φαλακρό βουνό. Τα στοιχειά του βουνού χορεύουν στη μουσική του Mussorgsky.

Όγδοη ιστορία Ο θρίαμβος της ζωής με μουσική  του Franz Schubert Ave Maria.

[video https://www.youtube.com/watch?v=N35kDF3l74M 15 Ave Maria, Opera 52 N°6 [Franz Schubert]]

Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την εμφάνιση της ταινίας στους κονηματογράφους. Εακτομμύρια παιδικά μάτια την είδαν . Η ταινία είναι ένα αριστούργημα,  που άφησε το αποτύπωμά της στην έβδομη τέχνη. Μία ιστορία που μαγεύει και συγκινεί τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Μιλάει στην ψυχή του κοινού με την εικόνα και την μουσική της

Ζιάννη Κοντονή Φωτεινή ΠΕ03, Msc

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης