Το έθιμο της Βράκας τη Μεγάλη Πέμπτη στην Κόρωνο της Νάξου.

Βρακοφόροι

Τη Μεγάλη Πέμπτη και στην Ορεινή Νάξο στο χωριό Κόρωνος, ενός εκ των μεγαλύτερων χωριών της περιοχής και γνωστό από την  αρχαιότητα για τα ορυχεία της σμύριδας βρίσκουμε το Έθιμο της Βράκας που χρονολογείται από τον περασμένο αιώνα και έχει σχέση με την μεταφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας που την έχει φιλοτεχνήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς με κήρον και μαστίχη από την εκκλησίας της Παναγίας στη θέση Αργοκοίλι στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Κόρωνο.

Η εικόνα βρέθηκε μέσα στον βράχο στο Αργοκοίλι το 1835 μ.Χ. κατόπιν οράματος  ενός βοσκού  κατοίκου του χωριού Κόρωνος της Νάξου. Με την υπόδειξη, του δυο παλαιές βυζαντινές εικόνες της Παναγίας εκ των οποίων η μία παρουσίαζε την Παναγία επί της Ζωοδόχου Πηγής.

Η εικόνα του Ευαγγελισμού φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά

Η εικόνα του Ευαγγελισμού φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά

Η μεταφορά της εικόνας από βρακοφόρους

Η μεταφορά της εικόνας από βρακοφόρους

Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί οι Εικόνες με πομπή πεζών βρακοφόρων νέων αγοριών και νεαρών κοριτσιών ντυμένων με παραδοσιακές στολές μεταφέρονται από την παλιά εκκλησία, το ιερό προσκύνημα με απόλυτο σεβασμό στο χωριό που απέχει 4 χιλιόμετρα εκεί όπου θα μείνουν έως και την Δευτέρα του Πάσχα. Και ο σκοπός δεν είναι άλλος από το να λειτουργηθούν τις ιερές αυτές ημέρες του Πάσχα στον ενοριακό ναό της Αγίας Μαρίνας και για τον ίδιο λόγο την ίδια διαδρομή ακολουθούν και οι εικόνες των Αγίων που είναι αφιερωμένα τα ξωκλήσια της ευρύτερης περιοχής προς τον ναό της Αγίας Μαρίνας.

Οι νέοι και νέες ξεκινούν από τον προαύλιο χώρο της Αγίας Μαρίνας ακολουθώντας τα παραδοσιακά μονοπάτια και καταλήγουν συνοδευόμενοι από τον ιερέα στην παλιά εκκλησία της Παναγιάς της. Μπροστά ο ιερέας, η Παναγιά και όλοι οι υπόλοιποι. Η πρώτη στάση όπως επιβάλλει το έθιμο γίνεται στις Ασμυρίγκλες, στην στροφή που φαίνεται το χωριό και έχουν μέτωπο προς την Κόρωνο. Μένουν εκεί μέχρι να αρχίσουν να χτυπάνε οι καμπάνες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Νικολάου, σημάδι ότι επιστρέφουν. Η επόμενη στάση στην κεντρική πλατεία. Και στα δύο σημεία γίνεται η επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα των κεκοιμημένων μελών της οικογένειας των πιστών.

 

Ζιάννη Φωτεινή ΠΕ03, Msc

Πηγή: Naxostimes.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης