Ένας επιφανής πρόγονος
Ένα Σαββατοκύριακο επισκέφθηκα, μαζί με τους γονείς μου, το σπίτι του Κολοκοτρώνη που βρίσκεται στην ορεινή Αρκαδία, στο χωριό Λιμποβίτσι. Το συγκεκριμένο χωριό δεν έχει σπίτια, μόνο μία εκκλησία, ένα μαγαζί και την οικία του Κολοκοτρώνη.
Το σπίτι του είναι πέτρινο, με δύο πατώματα και μία τεράστια αυλή. Στο πρώτο πάτωμα υπάρχει μία μεγάλη τραπεζαρία, ενώ ο τοίχος είναι γεμάτος από κείμενα που έγραψαν για εκείνον. Το δεύτερο πάτωμα είναι ξύλινο και έχει μόνο ένα τζάκι. Στην αυλή ξεχωρίζει ένα άγαλμα που απεικονίζει τον ίδιο και πολλές μαρμάρινες επιγραφές.
Καθώς κοιτούσα τις μαρμάρινες επιγραφές παρατήρησα πως μία από αυτές έγραφε την γενεαλογία του Κολοκοτρώνη και στο τέλος το όνομα του Σπύρου Μελά, ήταν αυτός που την έφτιαξε. Παραξενεύτηκα με την συνωνυμία και ρώτησα τον πατέρα μου. Εκείνος μου εξήγησε πως ήταν ξάδερφος του προ προ πάππου μου και με αφορμή τη συμμετοχή μου στον όμιλο Γενεαλογίας, αποφάσισα να βρω πληροφορίες για εκείνον.
Ο Σπύρος Μελάς γεννήθηκε στην Ναύπακτο, στις 13 Ιανουαρίου του 1882.Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του τα πέρασε σε διάφορες ελληνικές πόλεις, καθότι ο πατέρας του, δικαστικός στο επάγγελμα, έπαιρνε συχνά μεταθέσεις. Τελευταία κατοικία της οικογένειας ήταν στον Πειραιά.
Ο Μελάς, ως το μοναδικό αγόρι της οικογένειας μετά το θάνατο του πατέρα του, αναγκάστηκε να δουλέψει για να ζήσει την οικογένεια του. Έκανε διάφορες δουλειές και παράλληλα προσπαθούσε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Με υποτροφία του δήμου Πειραιά, σπούδασε στην «Ιωνίδειο Πρότυπη σχολή Πειραιά» και με το τέλος των σπουδών του αποφάσισε να αποκατασταθεί επαγγελματικά στον Στρατό. Ωστόσο η στρατιωτική καριέρα δεν του πήγαινε και έτσι παραιτήθηκε σύντομα.
Το 1905 γράφτηκε στη Νομική σχολή, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, συγγραφέας, δραματουργός, σκηνοθέτης, ιδρυτής θιάσων, εκδότης και ακαδημαϊκός. Στη δημοσιογραφία φαίνεται ότι βρήκε την κλίση του, αφού παρέμεινε στο επάγγελμα ως τις 2 Απριλίου του 1966 που πέθανε από ανεύρυσμα.
Έλαβε μια μακρά σειρά τιμητικών διακρίσεων, με σημαντικότερα τον Πολεμικό Σταυρό και τον ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Γεωργίου.
Σοφία Μελά Α΄2