Συνέντευξη της Διευθύντριας ΤΕΠ, Κλινικών COVID, Ιατρό Γερακάρη Στυλιανή του Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου Πειραιώς στον μαθητή του τμήματος Α3 Αθανάσιο Μερτζάνη.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να πάρουμε συνέντευξη από εσάς, καθώς το σχολείο μας, το Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο, όπως και το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, οφείλουν το όνομά τους στον κοινό ευεργέτη τους, τον Κυθήριο έμπορο Νικήτα Τζάννε (ή Τζαννή ή Ζαννή εκ παραφθοράς).

Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που με επιλέξατε για αυτήν τη συνέντευξη.

-Πότε διοριστήκατε διευθύντρια του Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου;

Είμαι Παθολόγος- Εντατικολόγος και διορίστηκα ως Συντονίστρια Διευθύντρια ΤΕΠ στο «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά τον Μάιο του 2019

- Θέλατε να είστε σε αυτή την καίρια και επικίνδυνη θέση, να σώζετε ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο; Πώς νιώθετε που την κατέχετε; Ήταν κάτι που το θέλατε, το «όνειρό» σας;

Η αγάπη για την άμεση και σωστή αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια. Εκπαιδεύτηκα από χειρουργούς, παθολόγους, καρδιολόγους και εντατικολόγους, στους οποίους οφείλω τις γνώσεις και την εμπειρία που έχω αποκτήσει. Είμαι ευγνώμων που κατέχω αυτή τη θέση και ελπίζω και εγώ με τη σειρά μου να μεταφέρω τις γνώσεις και τις δεξιότητές μου στους νεότερους γιατρούς.

-Είναι εύκολο να συντονίζετε ολόκληρο το ΤΕΠ του νοσοκομείου;

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι καίριο για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Είναι το Τμήμα υποδοχής όλων των ασθενών που προσέρχονται για εξέταση και πρέπει να γίνει γρήγορα η σωστή διαλογή και άμεση αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιστατικών ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η δουλειά στο τμήμα αυτό είναι ομαδική, οπότε ο συντονισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση.

-Είστε αυστηρή με λάθη που ίσως γίνονται;

Ουδείς αλάνθαστος. Αυτό που προσπαθώ εγώ και οι επιμελητές είναι όσο γίνεται να προλαβαίνουμε τα λάθη ή εάν γίνουν να τα διορθώνουμε γρήγορα. Γι΄αυτό είναι άλλωστε ομαδική η δουλειά ώστε να αποφεύγονται τα λάθη, γιατί έχουμε να κάνουμε με τις ζωές των ανθρώπων και η ευθύνη είναι μεγάλη. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όλοι μας μαθαίνουμε από τα λάθη μας και σκοπός μας είναι να μην επαναλαμβάνονται.

- Πόσες ώρες δουλεύετε την ημέρα; Υπάρχει χρόνος για ξεκούραση;

Δουλεύω πολλές ώρες την ημέρα. Δεν υπάρχει ωράριο εργασίας καθώς υπάρχει συνεχής επικοινωνία με όλους τους ιατρούς, όλο το 24ωρο, και με ασθενείς ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια με την πανδημία covid-19.

- Πόσα χρόνια εργάζεστε σε αυτό τον τομέα;

Εργάζομαι 22 χρόνια στα επείγοντα και σε παθολογική κλινική. Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας covid-19 είμαι υπεύθυνη και του τμήματος covid-19 στο Τζάνειο νοσοκομείο.

- Πώς αντιμετωπίζετε μια δύσκολη περίοδο στο νοσοκομείο σαν αυτήν; Ποιές δυσκολίες υπάρχουν;

Η περίοδος αυτή της πανδημίας είναι από τις πιο δύσκολες που έχουμε αντιμετωπίσει και πραγματικά η διαχείριση που έχει γίνει από όλους τους ιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό είναι υποδειγματική. Οι δυσκολίες αρχικά ήταν ο φόβος όλων των υγειονομικών προς τον άγνωστο τότε ιό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και η βαρύτητα των περιστατικών που έπρεπε να διαχειριστούμε. Στο δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας έπρεπε παράλληλα να διαχειριστούμε τον μεγάλο αριθμό μη covid -19 ασθενών παράλληλα με τους covid-19 ασθενείς που αναζητούσαν βοήθεια και σωστή αντιμετώπιση και περίθαλψη. Στο τέταρτο κύμα που διανύουμε τώρα είμαστε αντιμέτωποι με όλα τα παραπάνω και με την έντονη κούραση όλων των ανθρώπων που εργάζονται στα νοσοκομεία και την μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στο εθνικό σύστημα υγείας.

 

- Πόσους περίπου ασθενείς δέχεται το Τζάνειο νοσοκομείο κατά την ημέρα της γενικής εφημερίας του;

Το Τζάνειο δέχεται περίπου 550-600 ασθενείς την ημέρα της γενικής εφημερίας

- Τι προβλέπετε για τον Κορωνοϊό;

Είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για τον κορωνοϊό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας απασχολεί για πολύ ακόμη. Αυτό που ευχόμαστε είναι να γίνει σύντομα ενδημικός ο ιός

- Πόσους υπαλλήλους χρειάζεται ένα νοσοκομείο για να λειτουργήσει ομαλά;

Ο αριθμός των υπαλλήλων εξαρτάται από τον πληθυσμό που εξυπηρετεί το κάθε νοσοκομείο. Το σημαντικότερο όμως είναι περισσότερο η ποιότητα και λιγότερο η ποσότητα των εργαζομένων.

- Πόσες κλίνες Μ.Ε.Θ. έχει το Τζάνειο νοσοκομείο;

Το Τζάνειο έχει 9 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και 6 κλίνες γενικής ΜΕΘ.

- Κατά πόσο έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στις ΜΕΘ; Ποιοί μπαίνουν σε αυτές (ηλικία, εμβολιασμένοι/ ανεμβολίαστοι) και πόσοι εξέρχονται από αυτήν;

Οι εισαγωγές στη Μεθ covid-19 αυξάνονται δραματικά κατά τη διάρκεια εξάρσεων της νόσου. Στο τέταρτο κύμα της πανδημίας οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι και ηλικιωμένοι ή ασθενείς με συννοσηρότητες. Έως 40% των διασωληνωμένων ασθενών εξέρχονται από τις ΜΕΘ.

- Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί; Κι αν ναι, σε τί ποσοστό;

Ευτυχώς το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας εμπιστεύθηκαν το εμβόλιο κατά του ιού SARSCoV-2 και έσπευσαν να εμβολιαστούν. Τα αποτελέσματα αυτής της πράξης ήταν εμφανή καθώς αν και ο αριθμός κρουσμάτων είναι αυξημένος οι περισσότεροι (>80%) εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

- Έχουν γίνει ενέργειες από την Διοικητική και την τεχνική υπηρεσία σας: α) Για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του νοσοκομείου; β) Την αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών με την αγορά σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων;

Γίνονται μεγάλες προσπάθειες το τελευταίο χρονικό διάστημα να ενταχθεί το νοσοκομείο σε πρόγραμμα ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης. Έχει ήδη εγκριθεί η αναβάθμιση του χώρου Επειγόντων Περιστατικών και των Παθολογικών κλινικών. Επίσης, η αγορά σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται η λειτουργία του νέου μαστογράφου, λαπαροσκοπικών μηχανημάτων για χειρουργικές επεμβάσεις, δεύτερος αξονικός τομογράφος κ.ά.

- Έρχονται φοιτητές για πρακτική; Αν ναι, τους αναλαμβάνετε κι εσείς;

Υπάρχει διασύνδεση του νοσοκομείου μας και ειδικά των παθολογικών κλινικών με την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Ομάδες φοιτητών εκπαιδεύονται και στα επείγοντα, καθώς είναι μέσα στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους

- Μέσα στον Ιανουάριο είδαμε ένα πολύ όμορφο graffiti δια χειρός του streetartistHambas να κοσμεί την μια πλευρά του Νοσοκομείου, με μια νοσηλεύτρια να κρατάει ένα λευκό τριαντάφυλλο και να μας κοιτάζει στα μάτια. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… Η δημιουργία αυτού του graffiti γνωρίζετε αν έχει προταθεί από φορείς του Νοσοκομείου ή είναι ένα «ευχαριστώ» του κόσμου στους γιατρούς και τους νοσηλευτές; Στέλνει ένα μήνυμα συνειδητοποίησης στον κόσμο;

Το συγκεκριμένο graffiti αποτελεί μια πρωτοβουλία της διοίκησης του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει όλους τους υγειονομικούς που ακούραστα όλο αυτό το χρονικό διάστημα στάθηκαν δίπλα στους ασθενείς που αναζήτησαν βοήθεια και παρείχαν υψηλού επιπέδου θεραπεία έναντι του κορωνοϊού αντιμετωπίζοντας παράλληλα και όλα τα υπόλοιπα νοσήματα.

- Πιστεύετε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει τί έχει συμβεί; Αναγνωρίζει το πόσο κάποιοι αγωνίζονται για την ζωή των συνανθρώπων μας;

Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει τί έχει συμβεί. Νιώθει και συμπαραστέκεται στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά, παρ΄όλες τις αντιξοότητες, και αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθώς οι συνθήκες εργασίας δεν είναι ιδανικές.

- Αισθητικά σας αρέσει αυτό το graffiti;

Είναι ένα πολύ όμορφο graffiti που χαρίζει χρώμα στη γκρίζα περίοδο των τελευταίων δύο χρόνων και δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς την κοινωνία για ένα καλύτερο αύριο, με προσοχή!

- Θεωρείτε ότι μετά την πανδημία η ζωή μας θα αλλάξει; Θα μάθουμε να ζούμε μαζί με τον κορονοϊό ή διαφορετικά, με άλλη νοοτροπία, αν υπάρξει ύφεση;

Ήδη έχει αλλάξει η καθημερινότητά μας, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε και ενεργούμε. Η κατάσταση είναι δυναμική και καθόλου προβλέψιμη, γι΄αυτό και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, είτε καλύτερο είτε χειρότερο.

- Αν είχατε ευκαιρία θα αλλάζατε δουλειά; Αν ναι, γιατί;

Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου να κάνει άλλη δουλειά. Άλλωστε αυτό είναι που ονειρευόμουν να κάνω από παιδί.

Η συμβουλή που θα ήθελα να δώσω σε όλους είναι να μην το βάζετε κάτω, να κυνηγάτε τα όνειρά σας και ακόμη και αν δεν πραγματοποιηθούν γρήγορα να φροντίζετε να βρίσκετε ευκαιρίες για την ανέλιξή σας! Η ζωή σίγουρα δεν είναι εύκολη, είναι όμως πολύ όμορφη! Ζήστε την κάθε της στιγμή!

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!

Καλή δύναμη στο τόσο σημαντικό έργο σας.

Η Δημοσιογραφική Ομάδα:

Μερτζάνης Θάνος

Μαριδάκη Άννα

Γεωργακοπούλου Σπυρέττα

Διπλαρίδη Εύα

Συντονίστριες εκπαιδευτικοί:

Βαβάση Αναστασία

Βατικιώτη Καλλιόπη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης