Λίγα λόγια για το βιβλίο…

paideia

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του αναγνωστικού κοινού σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία, που οι άνθρωποι είχαν αποξενωθεί από το βιβλίο εξαιτίας της τεχνολογικής ανάπτυξης. Ακόμη και σήμερα, όμως, η Ελλάδα αδυνατεί να φτάσει τους αριθμούς πωλήσεων, μη σχολικών βιβλίων, της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει διότι οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί καλύτερα την πνευματική προσφορά του καλού βιβλίου στην καλλιέργεια του ατόμου.

Εύλογα αναγνωρίζουμε τη συμβολή του βιβλίου στην ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου των αναγνωστών. Η ενασχόληση με τα βιβλία ελαττώνει την γλωσσική ένδεια και δίνει την δυνατότητα στο άτομο να εκφράζεται με σαφήνεια, να οργανώνει ορθά τον λόγο του με επιχειρήματα, ώστε να γίνεται απόλυτα κατανοητός από τους συνομιλητές του. Ο λεξιλογικός πλούτος είναι σπουδαίος όχι μόνο για την έκφραση και υπεράσπιση των απόψεων, αλλά και για την πλήρη κατανόηση ενός κειμένου. Έτσι ο αναγνώστης διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του, έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί εκτενώς με τα θέματα που τον απασχολούν, αποκτώντας όχι μόνο έτοιμες γνώσεις και ιδέες, αλλά και την ικανότητα να αποκρυσταλλώνει τις προσωπικές του  απόψεις. Αντιμετωπίζει έτσι τα καίρια ζητήματα από κάθε πιθανή πλευρά και καταλήγει σε δικά του συμπεράσματα, οξύνοντας τη συλλογιστική ικανότητα του.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την καίρια συμβολή του βιβλίου στην ψυχική ηρεμία του αναγνώστη. Το βιβλίο αποτελεί ιδανική μορφή ψυχαγωγίας, εφόσον είναι μια πολύτιμη διέξοδος από την ένταση την καθημερινότητας. Ωθεί το άτομο σε βαθύτερες σκέψεις, ώστε να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Επίσης είναι ένας πολύτιμος σύντροφος σε ώρες πλήξης, καθώς το άτομο δεν σκορπά ανούσια τον χρόνο του αλλά τον εκμεταλλεύεται προς όφελος της μόρφωσης του.

Συχνά, όμως εξαιτίας του πλήθους βιβλίων και της μη ελεγχόμενης έκδοση τους, ο αναγνώστης είναι δύσκολο να αναγνωρίσει το καλό βιβλίο που θα του προσφέρει γνώσεις και ψυχαγωγία.

 Αθηνά Παναγιωτοπούλου

Σχολιάστε

Top