21η Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του ρατσισμού

παγκοσμια μερα κατα του ρατσισμου

 

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού  γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Τι είναι όμως ρατσισμός;

Ρατσισμός είναι το δόγμα σύμφωνα με το οποίο μια φυλή είναι εγγενώς ανώτερη από τις άλλες και επομένως η κυριαρχία της σ΄ αυτές θεωρείται φυσική και νόμιμη. Τον ρατσισμό τον διακρίνουμε  σε  βιολογικό (φυλετικό)  και κοινωνικό.

Ο ρατσισμός στις μέρες μας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν μηδενική ανοχή στο διαφορετικό και μάλιστα το θεωρούν και κατώτερο από αυτούς. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει στην Ελλάδα η ρητορική μίσους ενάντια στους μετανάστες, τους Ρομά και τους ομοφυλόφιλους, όπως επισημαίνεται σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εξάλλου, πολλές είναι οι κατηγορίες ανθρώπων που πέφτουν θύματα του ρατσισμού, είτε του φυλετικού είτε του κοινωνικού : μετανάστες, εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, γυναίκες , φτωχοί,  άνεργοι,  άτομα με ειδικές ανάγκες,  ναρκομανείς,  φορείς του AIDS,  ομοφυλόφιλοι,  αποφυλακισμένοι.

Πολλά είναι τα αίτια του ρατσισμού. Πρώτα πρώτα, τα συμφέροντα των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών του κόσμου, ευνοούν τον ρατσισμό, καθώς ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄κατηγορίας και γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης. Η φτώχεια και η ανεργία, τα  προβλήματα αποκατάστασης – στέγης των μεταναστών, η αύξηση των κρουσμάτων της εγκληματικότητας πολλές φορές ενοχοποιούνται για τα υψηλά ποσοστά ρατσιστικών επιθέσεων και συμπεριφορών, αφού σε πολλές περιπτώσεις η κοινωνία αποδίδει στους ξένους, στους μετανάστες, στους αλλόδοξους τα «κακώς κείμενα». Τέλος, οι προκαταλήψεις, η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας από τη μια και η εθνικιστική προπαγάνδα από την άλλη φέρουν βαριές ευθύνες για την έξαρση του φαινομένου, καθώς τα κενά της παιδείας καλύπτουν εσφαλμένες αντιλήψεις και  διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας.

   Ο ρατσισμός όμως έχει και τις συνέπειές του. Κατ΄ αρχάς παραβιάζει  τα θεμελιώδη  ατομικά  και πολιτικά δικαιώματα των θυμάτων, τα οποία τις περισσότερες φορές περιθωριοποιούνται και απομονώνονται. Καταργεί τις ανθρωπιστικές αξίες και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και γαλήνη.

Επομένως, η παγκόσμια έξαρση του φαινομένου απαιτεί τη λύση άμεσων μέτρων γα την αντιμετώπιση του. Αρχικά, επιβάλλεται να κατοχυρωθούν και να προστατευτούν με συνέπεια και αντικειμενικότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ιδιαιτερότητά τους.  Σε αυτήν την προσπάθεια συμβάλλει σημαντικά και η ανθρωπιστική παιδεία, η γνώση, η υπεύθυνη ενημέρωση, ορθώνοντας ένα προπύργιο απέναντι στη διαστρέβλωση της αλήθειας, που βολεύει λίγους και κάνει δυστυχισμένους πολλούς ανθρώπους, απέναντι στη μισαλλοδοξία, στην ξενοφοβία, στην ομοφοβία.

Σειρά συλλαλητηρίων έλαβαν  χώρα το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και άλλων μεγαλουπόλεων της χώρας όπου αντιρατσιστικές οργανώσεις, φορείς, φόρουμ και πρωτοβουλίες πολιτών διαδήλωσαν  κατά του ρατσισμού και την καταδίκη του με όποια μορφή και αν εκφράζεται.

 

Πηγή :

http://www.sansimera.gr

 

                  Τάνια Τσότσου, μαθήτρια της Γ΄Τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης