Το σχολείο μας επισκέφτηκε την Παρασκευή 13/03/2015 στις 14:00΄μ.μ ο κ. Κ. Χατζηκυριακίδης, στο πλαίσιο του πολιτιστικού Προγράμματος «Η πολυφυλετική σύνθεση της Θεσσαλονίκης (15ος – 21ος αι.)».
Ο Κ. Χατζηκυριακίδης επισκέφτηκε το σχολείο μας με την ιδιότητα του Προϊσταμένου του Τμήματος Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και του ανθρώπου που μελέτησε σε βάθος, κάνοντας έρευνα, την Ιστορία του Τόπου και των Ανθρώπων του Ευόσμου.
Το θέμα της ομιλίας – παρουσίασής του αφορούσε τις δημογραφικές εξελίξεις στον Εύοσμο από τον 18ο αι. μέχρι και τον 21ο αι. Η εξιστόρηση ξεκίνησε από τον 18ο αι., όταν στον Εύοσμο ζούσαν λίγες οικογένειες γηγενών και συνεχίστηκε με τις αρχές του 19ου αι., όταν εγκαταστάθηκαν στον Δήμο μας Βλάχοι από τα Μεγάλα Λιβάδια του ν. Κιλκίς. Στη συνέχεια, μετά τη μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης εγκαταστάθηκαν στον Εύοσμο Μικρασιάτες πρόσφυγες από τον Κουκλουτζά της Σμύρνης, από άλλα χωριά της Μ. Ασίας και λίγοι πρόσφυγες από τον Πόντο. Γύρω στο 1950 η περιοχή μας ενισχύθηκε πληθυσμιακά από εσωτερικούς μετανάστες από την περιοχή της Μακεδονίας, ενώ από το 1980 ο πληθυσμός του Δήμου μας αυξήθηκε με τον επαναπατρισμό πολιτικών προσφύγων, με την έλευση ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με την εγκατάσταση μεταναστών από τη γειτονική μας Αλβανία και με εσωτερικούς μετανάστες από τους γειτονικούς νομούς.
Εκτός από τις δημογραφικές εξελίξεις ο κ. Χατζηκυριακίδης αναφέρθηκε στον πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου μας και πώς η έλλειψη αυτού στις περιοχές της Ελπίδας και της Κάτω Ηλιούπολης είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πολυδαίδαλου λαβύρινθου.
Ακόμη, την εξαιρετική παρουσίαση πλαισίωναν παλιές φωτογραφίες ανθρώπων, κτιρίων και κεντρικών σημείων του Ευόσμου. Οι φωτογραφίες προσφέρονται για πολλές αναγνώσεις και μας έδωσαν όψεις της ζωής, της καθημερινότητας, των εργασιών, των επαγγελμάτων, της ενδυμασίας των ανθρώπων που έζησαν παλιότερα στον Δήμο μας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν μια διαφάνεια που φιλοξενούσε τρεις φωτογραφίες με το «πριν και το μετά» ενός προσφυγικού σπιτιού· στη μία φωτογραφία υπήρχε το προσφυγικό σπίτι μιας γιαγιάς, στη δεύτερη φωτογραφίζονταν τα ερείπια του ίδιου σπιτιού που έπεσε θύμα της αντιπαροχής και στην τρίτη πρόβαλλε αλαζονικά το άχαρο πρόσωπο μιας πολυκατοικίας που πήρε τη θέση του προσφυγικού σπιτιού και τις αναμνήσεις μιας εποχής και μιας ζωής. Εξίσου ενδιαφέρουσες και μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακές ήταν και οι αεροφωτογραφίες του Ευόσμου. Στη μια αποτυπωνόταν η έλλειψη πράσινου στον Δήμο μας με μόνη νησίδα πράσινου την αυλή του Αγίου Αθανασίου και το γήπεδο του Αγροτικού Αστέρα.
Ο κ. Χατζηκυριακίδης μας εξήγησε από πού προήλθε το όνομα «Εύοσμος» και έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους θέση, καθώς οι περισσότεροι από εμάς είχαμε εσφαλμένη πληροφόρηση για το θέμα. Η λέξη «Εύοσμος» αποτελεί μεταφορά στην ελληνική από τη τουρκική γλώσσα της λέξης «Κουκλουτζάς » που σημαίνει «εύοσμο άνθος».
Η ομιλία – παρουσίαση του κ. Χατζηκυριακίδη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς εμπλούτισε τις γνώσεις και μας βοήθησε να έρθουμε πιο κοντά στην ιστορία του Δήμου μας. Ο ίδιος μάλιστα μας είπε πως θα μπορούσε να μας μιλάει ώρες για τον Εύοσμο χωρίς να κουραστεί, κρατώντας το ενδιαφέρον μας και εμείς δηλώνουμε ανεπιφύλακτα πως με ευχαρίστηση θα τον ακούγαμε να μας μιλάει – με τον ενθουσιασμό που τον διακατέχει - ώρες για τον Εύοσμο…
Σάβιακλη Φωτεινή, μαθήτρια της Γ΄ τάξης