«Eκστρατεία» ενάντια στο κάπνισμα και το αλκοόλ μέσα από το Εργαστήριο Δεξιοτήτων

 

Στο πλαίσιο του μαθήματος του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων στη Α τάξη (επιπτώσεις καπνίσματος) και στη Γ τάξη (επιπτώσεις αλκοόλ), οι μαθητές εκφράστηκαν μέσα από καλλιτεχνικές δημιουργίες με την καθοδήγηση του καθηγητή Καλλιτεχνικών κ Κουτρουμπή!

Λίγη …επιστήμη !

Η εισπνεόμενη νικοτίνη, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, δεσμεύει τις παρασυμπαθητικές συνάψεις του εγκεφάλου παρεκτοπίζοντας το φυσιολογικό νευροδιαβιβαστή, την ακετυλοχολίνη. Αυτό προκαλεί  ένα αίσθημα ευφορίας στον καπνιστή, με ελάττωση του stress μέσω έκλυσης ενδορφινών. Μετά από 40 περίπου λεπτά η νικοτίνη αποβάλλεται και αφήνει άδειες τις συνάψεις, που εκδηλώνεται με ανησυχία και άγχος από τον καπνιστή. Η εκ νέου εισπνοή νικοτίνης εξαφανίζει το δυσάρεστο αυτό αίσθημα.   Αυτή η διαδικασία οδηγεί τον καπνιστή στην εξάρτηση από το τσιγάρο, που συνδέεται απόλυτα με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα προϊόντα του τσιγάρου που καίγεται και παράγεται ο καπνός, τον οποίο εισπνέει ο καπνιστής, μεταφέρουν ανόργανες και οργανικές ουσίες που είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ουσίες αυτές ενοχοποιούνται για τις πολλές και ποικίλες επιπτώσεις από το μακροχρόνιο κάπνισμα, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:

  • Η βλάβη των αγγείων και της καρδίας
  • Η βλάβη του πνεύμονα
  • Η καρκινογένεση

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετρήσεις του εκπνεόμενου αέρα κατά το πρώτο δευτερόλεπτο έδειξαν ότι ο καπνιστής έχει δραματική πτώση της αναπνοής του σε σχέση με το μη καπνιστή και ότι αυτή βελτιώνεται σημαντικά αν γίνει έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος. Τελικά, ο καπνός προσβάλλει όλα τα όργανα με επίπτωση στη ζωτικότητα και στη λειτουργικότητά τους.

Εφόσον οι γονείς δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, τα παιδιά γίνονται συστηματικοί, παθητικοί καπνιστές.  Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται ισοδύναμο με το ενεργητικό κάπνισμα. Επιπλέον, όταν οι ενήλικες καπνίζουν και τα παιδιά «καπνίζουν» παθητικά και στη συνέχεια γίνονται ενεργητικοί καπνιστές.

πηγή :Οι σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος | Όμιλος Ιατρικού Αθηνών (iatriko.gr)

Επιπτώσεις στην υγεία έχει επίσης και η κατανάλωση αλκοόλ !

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει επιπτώσεις στην υγεία μας και σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματός μας. Μπορεί όχι μόνο να καταστρέψει ζωτικά όργανα αλλά να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στον εγκέφαλο;

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν το πώς και το σε ποιο βαθμό επηρεάζει τον εγκέφαλό σας, περιλαμβάνοντας το πόσο και πότε πίνετε, την ηλικία που αρχίσατε να καταναλώνετε αλκοόλ, το φύλο και άλλα.

Οι αρχικές επιπτώσεις του αλκοόλ στο κεντρικό νευρικό σας σύστημα περιλαμβάνουν ασυνάρτητη ομιλία, την παρεμπόδιση της μνήμης και τον συμβιβασμό συντονισμού οφθαλμού-χεριού.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την χρόνια κατάχρηση αλκοόλ με ανωμαλίες στην μνήμη.

Η εξάρτηση από το αλκοόλ αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Alzheimer, ιδίως στις γυναίκες.

Επιπλέον, έχει υπολογιστεί ότι το 10% των περιπτώσεων πρόωρης άνοιας οφείλεται σε βλάβες του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Αν και φαίνεται ότι οι εγκεφαλικές βλάβες μπορεί να είναι εν μέρει αναστρέψιμες μετά από μια μακρά περίοδο, η χρόνια και υπερβολική κατανάλωση δύναται να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην εγκεφαλική λειτουργία.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στο ήπαρ;

Η βλάβη του ήπατος είναι άλλη μια συνέπεια της χρόνιας και συνεχούς κατανάλωσης αλκοόλ.

Η περισσότερη από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται μεταβολίζεται στο ήπαρ. Με τον τρόπο αυτό, δυνητικά παράγονται βλαβερά παράγωγα τα οποία μπορούν  να προκαλέσουν ζημία στα ηπατικά κύτταρα. Καθώς συνεχίζετε την κατανάλωση αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου η υγεία του ήπατος σας επιδεινώνεται.

Είναι η πιο κοινή αντίδραση του σώματος στην χρόνια κατανάλωση αλκοόλ και μπορεί να εμφανιστεί ως και στο 90% των ατόμων τα οποία κάνουν χρόνια κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ άνω των 5 ποτών την ημέρα.

Καθώς συνεχίζεται η κατάχρηση αλκοόλ, η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε φλεγμονή του ήπατος, κίρρωση ή ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια, η οποία είναι μια πάθηση απειλητική για την ανθρώπινη ζωή.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της εξάρτησης από το αλκοόλ;

Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι ψυχολογικά και σωματικά εθιστική.

Το αίσθημα ακατανίκητης επιθυμίας να πιείτε, το να ανησυχείτε για το πού ή πότε θα μπορέσετε να πιείτε το επόμενο ποτό σας και το να σας είναι δύσκολο να απολαύσετε την ζωή σας χωρίς να πίνετε αποτελούν όλα κοινές  ενδείξεις εξάρτησης από το αλκοόλ.

Η αιτία της εξάρτησης αυτής μπορεί να είναι περίπλοκη. Μπορεί εν μέρει να είναι κληρονομική ή να σχετίζεται με το οικογενειακό ιστορικό, αλλά και το περιβάλλον σας μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο.

Ποιες είναι οι υπόλοιπες επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ;

Υπάρχουν πολλές άλλες παρενέργειες οι οποίες οφείλονται στην χρόνια κατάχρηση αλκοόλ. Αν και οι επιπτώσεις στην υγεία του κάθε ατόμου διαφέρουν, η κατανάλωση αλκοόλ συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος.

πηγή : Υπερκατανάλωση αλκοόλ – Wikihealth.gr

 

Η επιστήμη μίλησε….. :) :)

 

IMG_20230203_102950_07320230203_165939-COLLAGEIMG_20230203_102922_540IMG_20230203_102910_078IMG_20230203_102837_042IMG_20230203_102823_334IMG_20230203_102811_217IMG_20230203_102754_006IMG_20230203_102740_706

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης