Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Βεργίνας

ΣΑΡΑΠΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Α4

Ένα πολύ ωραίο Χριστουγεννιάτικο δώρο από το σχολείο σου είναι μια όμορφη εκδρομή. Πριν λίγες μέρες το σχολείο μας διοργάνωσε μια εκδρομή στο χωριό της Βεργίνας και μου προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό!

Πρώτα πρώτα κατεβήκαμε απ” τα λεωφορεία και οδηγηθήκαμε στο χώρο του κυλικείου για πρωινό. Ύστερα  η ξεναγός του γκρουπ στο οποίο βρισκόμασταν μας οδήγησε στην είσοδο. Εκεί άρχισε μια περιπέτεια στην αρχαία Μακεδονία!

Αρχικά μας έδειξαν  τις μαρμάρινες πλάκες τις οποίες τοποθετούσαν πάνω από τα σκεπασμένα σώματα στους τάφους. Παρατηρούσες με πόση λεπτομέρεια ήταν χαραγμένες . Με σχέδια συνήθως από σπείρες και χρώματα κόκκινα, άσπρα και μπλε. Ύστερα από λίγο μας οδήγησαν σε έναν σκαλισμένο τάφο με ψηλούς μαρμάρινους κίονες. Ήταν πολύ εντυπωσιακός! Για αρκετή ώρα τριγυρίζαμε στο μουσείο θαυμάζοντας ασημένια, χρυσά και μπρούτζινα σκεύη της καθημερινής ζωής των προγόνων μας. Πληροφορηθήκαμε προς μεγάλη έκπληξή μας  πως τα περισσότερα είχανε βρεθεί σε τάφους.

Ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του μουσείου που είδα ήτανε μία χαρακτηριστική τοιχογραφία. Απεικόνιζε τον Άδη να κλέβει την Περσεφόνη από τη μητέρα της. Έδειχνε ολόκληρη τη δραματική σκηνή με τη Δήμητρα να κλαίει στο σπίτι και την κόρη της τρομοκρατημένη στα χέρια του θεού. Αλήθεια όμως, την προσοχή μου τράβηξαν οι τάφοι των βασιλιάδων. Ψηλά, τετράγωνα κτίσματα με τις πιο περίτεχνες εισόδους τα οποία παρά τα απλά γεωμετρικά σχέδιά τους , δεν σου προκαλούσαν βαρεμάρα, αλλά ένιωθες την αρχαιότητά τους. Βέβαια, με εντυπωσίασαν και τα παλαιά πολεμικά αντικείμενα. Από τις ασπίδες μέχρι και τα αιχμηρά δόρατα. Μου προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό τα χρυσά στεφάνια που ήταν τοποθετημένα σε αξιοθαύμαστα κουτιά. Έμοιαζαν σαν να ήταν φτιαγμένα από μικρά φυλλαράκια.

Το απόλαυσα με τους φίλους μου και μάλιστα εξερευνήσαμε και το μικρό χωριό με τα σουβενίρ. Ήταν μία φανταστική εμπειρία που έδωσε στους μαθητές εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τα διαγωνίσματα της Ιστορίας :) .

ΠΗΓΕΣ

https://www.citygirls.gr/korniliaverrou/art-appreciation/museumandexibition/museum/vergina-episkepsi-sto-mouseio-vasilikown-tafwn-twn-aigwn/

ΣΑΡΑΠΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης