Η Συμβολή των Ιαπώνων φιλάθλων στον καθαρισμό του γηπέδου(Μundial 2022)

  Όπως έχουμε ήδη αντιληφθεί πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Fifa World Cup). Φέτος, όλη αυτή η διοργάνωση πραγματοποιείται στα διαφορετικά στάδια της Doha, πρωτεύουσας του Qatar. Φίλαθλοι από όλες τις χώρες του κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στη συγκεκριμένη πόλη για να δουν τις αγαπημένες τους ομάδες να παίζουν για την κατάκτηση του κυπέλλου για τα επόμενα 4 χρόνια. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν και χιλιάδες ακόμα άνθρωποι που παρακολουθούν καθημερινά τα παιχνίδια από το σπίτι τους. Πολλοί όμως από αυτούς, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται, απολαμβάνουν όλη αυτή την διοργάνωση χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο σοβαρό αντίκτυπο έχει στο περιβάλλον. Βέβαια, κι από αυτούς που το αντιλαμβάνονται, λίγοι είναι αυτοί που όντως αποφάσισαν να δράσουν. Ποιοι ήταν λοιπόν αυτοί οι οπαδοί που αποφάσισαν οικειοθελώς να αναλάβουν τον καθαρισμό του γηπέδου;

  Λόγος γίνεται για κάποιους Ιάπωνες φιλάθλους, οι οποίο παρευρέθηκαν και αυτοί στο Qatar για να δουν τις αγαπημένες τους ομάδες να παίζουν. Οι συγκεκριμένοι οπαδοί όμως είχαν κάτι ξεχωριστό από τους υπόλοιπους καθώς αποφάσισαν να δράσουν για να καθαρίσουν όλη αυτή την πληθώρα σκουπιδιών που αφήνουν πίσω οι υπόλοιποι. Αυτό λοιπόν που έκαναν ήταν πολύ απλά να παραμείνουν στο γήπεδο μετά τον εναρκτήριο αγώνα του Qatar και του Ecuador και με σακούλες να μαζέψουν ότι σκουπίδια είχαν αφήσει πίσω οι οπαδοί. Η πράξη τους όμως αυτή δεν έμεινε απαρατήρητη αφού κάποιοι άλλοι φίλαθλοι που δεν είχαν αποχωρήσει ακόμα από το γήπεδο την θαύμασαν και αποφάσισαν να την βιντεοσκοπήσουν. Βέβαια αυτό που εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο τον κόσμο ήταν ότι όταν ρωτήθηκαν για ποιο λόγο καθάριζαν σκουπίδια από έναν αγώνα που δεν συμμετείχε ούτε καν οι χώρα τους, η απάντηση που πήραν ήταν ότι “Εμείς είμαστε Ιάπωνες, δεν αφήνουμε σκουπίδια πίσω μας και σεβόμαστε το μέρος”. Όσο περίεργη και αν μας φαίνεται η απάντηση τους φαίνεται ότι αυτή είναι μια νοοτροπία που ακολουθούν γενικά οι κάτοικοι της Ιαπωνίας  αφού έχουν γίνει γνωστά και άλλα τέτοια περιστατικά σε διαφορετικές παγκόσμιες διοργανώσεις, όπως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Βραζιλία το 2014 αλλά και στη Ρωσία το 2018. Παρόλα αυτά δεν ήταν μόνο οι φίλαθλοι που καθάρισαν το γήπεδο, αλλά και οι παίκτες της ομάδας τους, οι οποίοι μετά τον νικηφόρο αγώνα τους απέναντι στη Γερμανία πήραν την πρωτοβουλία να καθαρίσουν τα αποδυτήρια τους και να τα αφήσουν στην αρχική κατάσταση που τα βρήκαν.

  Αυτές οι δύο λοιπόν μικρές πράξεις που φαντάζουν τόσο απλές και ασήμαντες ήταν μια ακόμα αφορμή για να θαυμάσουν όλοι την σχέση που έχουν οι κάτοικοι της Ιαπωνίας με την καθαριότητα. Επίσης, αποτέλεσαν ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι διοργανώσεις σαν και αυτήν έχουν αρκετά βλαβερές συνέπειες και ότι πάντα, όπου κι αν πηγαίνουμε, αφήνουμε τόνους σκουπίδια πίσω μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε καθώς και ότι λίγοι είναι οι άνθρωποι που καταβάλουν πραγματική προσπάθεια για να αλλάξει όλο αυτό. Γι΄αυτόν τον λόγο πρέπει κι εμείς, ακόμα και αν δεν βρισκόμαστε στα γήπεδα αυτά, να ακολουθήσουμε τη νοοτροπία των Ιαπώνων, να προσέχουμε καθώς και να φροντίζουμε να μαζεύουμε το χάος που αφήνουμε πίσω μας, διότι αν δεν βοηθήσουμε όλοι μας με τον δικό μας τρόπο, όσα περιβαλλοντικά μέτρα και να πάρουμε δεν θα καταφέρουμε ποτέ να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή και τη σταδιακή καταστροφή του πλανήτη.

Πηγές κειμένου=πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3

Πηγή εικόνας= πηγή 1

Όλγα Μαρία Παπαθανασίου Γ’4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης