Η υπεραλίευση στον Κορινθιακό κόλπο, από την Εβίτα Σπυράκη

Ο Κορινθιακός κόλπος είναι μία κλειστή θάλασσα η οποία έχει υποθαλάσσια λιβάδια στην Ποσειδωνία, υποθαλάσσιες εκλύσεις αερίων, υφάλους και κοραλλιογενείς σχηματισμούς και θεωρείται μία όμορφη μικρογραφία της Μεσογείου.

Ωστόσο αυτό το όμορφο θαλάσσιο οικοσύστημα δείχνει να κινδυνεύει. Ο πρώτος και βασικός κίνδυνος προέρχεται από τους τόνους κόκκινης λάσπης η οποία βρίσκεται στον πυθμένα του κόλπου, διαταράσσοντας το φυσικό οικοσύστημα. Η κόκκινη λάσπη δημιουργήθηκε από τα απόβλητα εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου, που πλέον δε μολύνει τη θάλασσα, αλλά η ζημιά 40 ετών απόρριψης της λάσπης έχει ήδη γίνει.

Ο δεύτερος κίνδυνος έχει να κάνει με την αλιεία. Από μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μαθαίνουμε ότι η αλιεία στον Κορινθιακό Κόλπο επεκτείνεται σε συνεχώς μεγαλύτερα ψάρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυξάνονται τα μεγάλα ψάρια, αλλά ότι εμείς έχουμε γίνει καλύτεροι στο να τα πιάνουμε. Οι ψαράδες έχουν νέες μεθόδους και τη δυνατότητα να πιάνουν ψάρια σε μεγαλύτερα βάθη και μεγαλύτερες ποσότητες. Τα βαθύτερα νερά που μέχρι πριν από κάποια χρόνια λειτουργούσαν σα φυσικά θαλάσσια καταφύγια, είναι πλέον ευάλωτα στα σύγχρονα αλιευτικά εργαλεία.

Λόγω της υπεραλίευσης έχουν χαθεί τα φύκια σε μεγάλη έκταση και στον Kορινθιακό. Οι μέδουσες που εμφανίζονται από το καλοκαίρι του 2017 στον Κορινθιακό κόλπο έχει υποστηριχτεί ότι είναι όπως ο  «πυρετός για ένα μικρό παιδί». Επειδή δεν μπορεί να μας πει αν πονάει, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και το ψάχνουμε. Οι μέδουσες μάς δείχνουν την έκταση της υπεραλίευσης, αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού «Αρίων», Σταμάτης Χαλβατζής.

Οι επιστήμονες ζητούν να κηρυχτεί στο σύνολό του ο Κορινθιακός κόλπος θαλάσσια προστατευμένη περιοχή  και να ενταχθεί στο δίκτυο των θαλάσσιων NATURA. Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε την εξαφάνιση των αλιευμάτων στον Κορινθιακό και να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη ψαριών στο μέλλον, περιορίζοντας την  αλίευση.  Ο περιορισμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων για τα ψάρια.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης