Το ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει μια ποικιλία από κυρίως πιάτα, ορεκτικά και παραδοσιακά γλυκά με το χοιρινό και τη γαλοπούλα να είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Κάποια από τα κυρίως πιάτα είναι η γεμιστή γαλοπούλα μια δημοφιλείς επιλογή συχνά γεμισμένη με κιμά, ρύζι, κάστανα, κουκουνάρια και σταφίδες. Το χοιρινό παραδοσιακό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συχνά μαγειρεμένο με σέλινο. Επίσης υπάρχουν και τα ορεκτικά που συνηθίζονται πολύ σε όλα τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Όπως για παράδειγμα οι σαλάτες ρωσική και η πολίτικη. Οι πατάτες με θυμάρι και σκόρδο. Και τέλος αυτό που περιμένουν όλοι τα γλυκά. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Οι δίπλες η τηγανητές ζύμες με σιρόπι και καρύδια, παραδοσιακές σε πολλά νησιά. Το χριστόψωμο που είναι ένα παραδοσιακό ψωμί των Χριστουγέννων, που φτιάχνεται ειδικά για την γιορτή.
Πέρα από τα ίδια τα φαγητά το ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του τη συνεύρεση και την οικογενειακή θαλπωρή. Τα φαγητά παρασκευάζονται συχνά μέρες πριν, με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γιορτής και προσμονής.
Σε διαφορετικούς τόπους το γιορτινό τραπέζι είναι διαφορετικό. Όπως για παράδειγμα στη Σπάργανα στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου την παραμονή φτιάχνουν << σπάργανα >> ένα είδος τηγανίτας ή λεπτής πίτας, που συμβολίζει τα σπάργανα με τα οποία ήταν τυλιγμένος ο νεογέννητος Ιησούς.
