Η Ιστορία της Άγιας Νύχτας

 1η Δημοσίευση: Δεκέμβριος 2022

Συντάκτης  Άρθρου: π. Νεκτάριος.

________________________________________

           Πάνω από 160 χρόνια τραγουδιέται και ποιος ξέρει και πόσοι ακόμα αιώνες θα περάσουν και πάντα θα μένει αγέραστο, φρέσκο, μελωδικό. Αμέτρητα παιδικά χείλη το τραγούδησαν, θα το τραγουδήσουν κι εφέτος και θα το τραγουδούν, όσο γιορτάζουμε Χριστούγεννα.

           Η «Άγια Νύχτα» , το τραγούδι, που δε γερνάει, δεν παλιώνει, ξεκίνησε πολύ απλά κι αθόρυβα. Γεννήθηκε το 1818 στο Άρνσντορφ, ένα μικρό φτωχό χωριουδάκι της Αυστρίας, εκεί που ζούσαν ο ποιητής και ο συνθέτης του.

           Πλησίαζαν τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς. Το μικρό χωριό, χωμένο μέσα στο χιόνι, υπόφερε εκείνο το χειμώνα πολύ. Οι κάτοικοί του προσπαθούσαν να ζεσταθούν κοντά στις αναμμένες σόμπες, που έκαιγαν ασταμάτητα κι όλο μετρούσαν τις μέρες, ώσπου να φτάσουν τα Χριστούγεννα.

            Ένα σπιτάκι κοντά στην πλατεία ήταν το σχολείο του Άρνσντορφ. Στο ισόγειο του σπιτιού ζούσε ο δάσκαλος του χωριού ο Φραντς Γκρούμπερ. Ο Γκρούμπερ ήταν ένας καλός δάσκαλος και εκτός από το έργο του αυτό, έκανε κι ένα σωρό άλλες δουλειές. Φρόντιζε την εκκλησία του χωριού, την εκκλησία του διπλανού χωριού και έπαιζε στο όργανο στη λειτουργία. Ακόμα του άρεσε να συνθέτει μικρές μουσικές συνθέσεις και να τις παίζει στο αρμόνιο.

            Με τον ιερέα του χωριού Γιόζεφ Μορ, ο δάσκαλος είχε ιδιαίτερες φιλίες. Έτσι, συχνά συναντιόντουσαν, πότε στην πλατεία, όταν ο καιρός ήταν καλός, πότε στην εκκλησία και τις πιο πολλές φορές τα βράδια στο σχολείο, για να συζητήσουν ένα σωρό υποθέσεις του χωριού τους και της γύρω περιοχής, αφού ήταν οι πιο μορφωμένοι ανάμεσα στους άλλους.

             Μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα ο ιερέας Γιόζεφ Μορ χτύπησε την πόρτα του φίλου του. Εκείνη τη βραδιά δεν είχε τίποτε επείγον να συζητήσουν. Ήρθε κρατώντας στα χέρια του ένα φύλλο χαρτί. Είχε γραμμένο εκεί, ένα απλό χριστουγεννιάτικο ποιηματάκι δικό του. Παρακάλεσε, λοιπόν, το δάσκαλο να το κάνει τραγούδι. Εκείνος δέχεται και στις 24 Δεκεμβρίου 1818 αντήχησε για πρώτη φορά το « Άγια Νύχτα»  μέσα στην εκκλησία του Όμπερντορφ, ένα χωριουδάκι τρία χιλιόμετρα μακριά από το Άρνσντορφ. Οι δυο φίλοι υπηρετούσαν κι εκεί τη μικρή ενορία του χωριού, αφού δεν υπήρχε εκεί ούτε ιερέας, ούτε μουσικός για το αρμόνιο.

             Παραμονή, λοιπόν, Χριστούγεννα ακούστηκε το πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι στον κόσμο, η « Άγια Νύχτα» .

             Το τραγούδι συγκίνησε πολύ και άρεσε υπερβολικά στους κατοίκους του φτωχού χωριού. Τους έδωσε πολλή χαρά κι άρχισε να σιγοτραγουδιέται από μικρούς και μεγάλους.

             Μα, ένα τόσο μελωδικό τραγούδι, δεν μπορούσε να περιοριστεί στα στενά όρια ενός αυστριακού χωριού. Οι νότες της « Άγια Νύχτα»  ταξίδεψαν στη Γερμανία κι από κει πέρασαν στην Αγγλία, στη Νορβηγία και Σουηδία. Πέρασαν τα σύνορα της Αμερικής και Αφρικής. Τραγουδήθηκε στη Ν. Ζηλανδία και Αυστραλία κι όπου υπάρχει χριστιανική ψυχή. Μεταφράστηκε σ’ όλες τις γλώσσες και τραγουδήθηκε απ’ όλο τον κόσμο.

              Η γλυκιά της ευλαβική μελωδία συγκινεί την ψυχή και τη γεμίζει ιερά συναισθήματα για το Θείο Παιδί, που ήρθε στη γη μας για τη λύτρωση του κόσμου.

              Που να φανταστούν οι δυο αυτοί φίλοι, ο δάσκαλος Γκρούμπερ και ο ιερέας Μορ, ο ποιητής και ο συνθέτης, πως ως σήμερα τα Χριστούγεννα του 2022 θα τραγουδιέται το έργο τους, που μοναδικός σκοπός του ήταν να δώσει λίγη χαρά στους φτωχούς συγχωριανούς τους, εκείνα τα Χριστούγεννα του 1818.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό  «Ενοριακή Ευλογία», τεύχος 244

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης