Δώρο Θεού…

 1η Δημοσίευση: Ιανουάριος 2023

Συντάκτης  Άρθρου: π. Νεκτάριος.

_________________________________________________

 Στην αρχή κάθε νέου χρόνου αναρωτιόμαστε συχνά τι είναι ο χρόνος. Τρέχουμε μέσα σε αυτόν, κοιτάζοντας συνεχώς το ρολόι μας, χρησιμοποιώντας τον χρόνο, και τελικά το ερώτημα μένει: Τι είναι ο χρόνος;

 Είπε σχετικά ένας άγιος της Εκκλησίας:   «Αν με ρωτήσει κανείς τι είναι ο χρόνος, θα του πω ότι τον γνωρίζω, αλλά αν θελήσω να του τον ερμηνεύσω, δεν τον ξέρω».

          Πραγματικά, αδυνατούμε να προσδιορίσουμε τι είναι ο χρόνος, η ζωή μας όμως υφαίνεται μέσα σε αυτόν. Και είναι η πίστη μας αυτή που του δίνει νόημα.

          Αυτή μας βεβαιώνει ότι ο χρόνος είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Ότι μας δίνεται για να πραγματοποιήσουμε μέσα σε αυτόν το  «καθ’ ομοίωσιν» , τον ύψιστο σκοπό που έβαλε μέσα στα λογικά δημιουργήματά Του ο Θεός. Για να επιτύχουμε την καλλιέργεια των χαρισμάτων Του, για τη δόξα του αγίου Ονόματός Του, μέσα από την προσφορά στον συνάνθρωπο. Σαν ένα πέρασμα από τα πρόσκαιρα στα αιώνια.

         Και υπήρξαν άνθρωποι συνειδητοποιημένοι, που έτσι κατάλαβαν το δώρο του Θεού, τον χρόνο, σαν ευκαιρία εργασίας για τα υψηλά και άγια που ταιριάζουν στον άνθρωπο, για τα αιώνια.

         Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος που ανοίγει κάθε φορά τον νέο χρόνο, ο άγιος Βασίλειος. Και τι δεν έκανε στην ολιγόχρονη ζωή του! Σπούδασε όλες τις επιστήμες της εποχής του: Γραμματική, Ρητορική, Φιλοσοφία, Γεωμετρία, Αριθμητική, Αστρονομία, Ιατρική… Περιόδευσε όπου θα μπορούσε να πάρει γνώσεις, έφθασε και στο «κλεινόν άστυ», την Αθήνα και ήταν έτοιμος να εργαστεί σαν φημισμένος ρήτορας στην πατρίδα του, Καισάρεια της Καππαδοκίας, όταν τον κέρδισε η Εκκλησία και η πολύπλευρη διακονία στα έργα του Θεού. Μία διακονία που έγινε πρότυπο για τις γενιές που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Μία διακονία που τη χαρακτήριζε η αυταπάρνηση και το ήθος.

          Έτσι χρησιμοποίησε τον χρόνο που του χάρισε ο Θεός ο Μέγας Βασίλειος. Δίνοντας μηνύματα για ζωή με στόχους υψηλούς, με εργατικότητα, με αγάπη στον άνθρωπο, με πόθο για τη δόξα του Θεού. Μία ζωή πρότυπο για χριστιανούς νέους.

Καλό κι ευλογημένο το νέο έτος, 2023!

ΠΗΓΗ: Περιοδικό  «Σποριάδες» , τεύχος 84, σ.14

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης