Συμμετέχουμε τον Οκτώβρη στη δράση του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης FEE που συντονίζει το Διεθνές Θεματικό Δίκτυο « Μαθαίνω για τα Δάση» με θέμα «Together for Our Planet»COP 26.
Η FEE έχει δώσει προτεραιότητα στην Κλιματική Αλλαγή, μαζί με την Απώλεια και τη Ρύπανση της Βιοποικιλότητας, ως βασικούς τομείς επείγουσας δράσης για τη 10ετή στρατηγική της. – GAIA20:30- και μάλιστα η τελευταία συνεργασία της για τη δράση είναι με την UNESCO. https://www.leaf.global/gaia2030-biodiversity
Από 1 ως 12 Νοεμβρίου 2021, η Πράσινη Ζώνη COP26 θα είναι ανοιχτή στο κοινό στο Επιστημονικό Κέντρο της Γλασκόβης: https://ukcop26.org/
Στην ανοικτή συζήτηση εκπαιδευτικών για τη κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο της διάσκεψης, η FEE οργανώνει ένα ανοικτό webinar στις 20 Οκτώβρη που θα παρακολουθήσουμε κι εμείς.
Παράλληλα συμμετέχουμε στη δράση της WWF.UK «ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΝΑ ΡΙΖΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ COP26»
Το COP26, η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική αλλαγή θα λάβει χώρα στη Γλασκόβη, από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, στην οποία ηγέτες των χωρών από όλο τον κόσμο καλούνται να λάβουν δραστικά μέτρα ώστε η υπερθέρμανση του πλανήτη να διατηρηθεί κάτω από 1,5 βαθμό κελσίου.
Πληροφορίες:
Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για Ελλάδα και Κύπρο https://unric.org/el/13449-2/
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=311878710614420
wwf Hellas «Η πόλη του μέλλοντος»: https://wwfeu.awsassets.panda.org/downloads/
FrigoPoliMellontos.pdf?cmid=ab132fbd-7255-42ef-8e03-62eb266ec8c6
Έτσι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, κατά τη διάρκεια του COP26, νέοι και σχολεία σε όλο τον κόσμο θα σχηματίσουν ένα Δάσος Υποσχέσεων, εμφανίζοντας φύλλα που έχουν ζωγραφίσει μαθητές/τριες σε ένα «δέντρο υποσχέσεων» και ξεκινώντας μια συνομιλία στην ευρύτερη κοινότητα για τις αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το μικρό μας project ξεκίνησε από τη συζήτηση μας για το διοξείδιο του άνθρακα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.
Παρακολουθήσαμε τα βίντεο:
1.«Φαινόμενο του Θερμοκηπίου» από το Noesis Science Center: https://youtu.be/1ZtQCK9AG20
2. «Ο κύκλος του άνθρακα»: https://youtu.be/UC4HYJDGnBI
3. «Γιατί εμείς αναπνέουμε οξυγόνο και τα δέντρα διοξείδιο του άνθρακα;»: https://youtu.be/KIQDZH9KnuQ
4. «Our Climate, Our Future | WWF» (Το βίντεο της καμπάνιας της wwf για την 26η συνάντηση ηγετών για το κλίμα 2021) : https://youtu.be/gGYtjLphS0I
5. «Birchgrove Primary School» -COP26 : https://youtu.be/LHA08gSVwl4
Στη συνέχεια και για να καταλάβουμε καλύτερα πώς λειτουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου παίξαμε ένα παιχνίδι στην αυλή του σχολείου. Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες: ατμόσφαιρα της γης, ηλιακή ακτινοβολία και διοξείδιο του άνθρακα. Διασκεδάζοντας μάθαμε πώς εγκλωβίζεται το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας και την κλιματική αλλαγή.
Στην τάξη κάναμε δυο πειράματα: α)Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η άνοδος της θερμοκρασίας και β) Παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Υλικό από «Η Επιστήμη στο Σχολείο»: https://www.scienceinschool.org/el/article/2012/co2-el/
και α) Ας φτιάξουμε διοξείδιο του άνθρακα: https://youtu.be/Vf8kXFCAAMw
β) Φαινόμενο θερμοκηπίου: https://youtu.be/gSN4OOSBspU
Στη μακέτα της πόλης μας βάλαμε ετικέτες στα σημεία που με τις ανθρώπινες δραστηριότητες μας παράγεται διοξείδιο του άνθρακα.
https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2021/10/EarthHour2011PriAct.pdf
Στην ιστοσελίδα της WWF Ηνωμένου Βασίλειου κάναμε εγγραφή για τη συμμετοχή μας στην καμπάνια νέων και σχολείων.
Φωτοτυπήσαμε τα σχέδια φύλλων που προτείνει η wwf για τη δράση και χρωματίσαμε δύο ο/η καθένας/καθεμιά μας. Στο ένα γράψαμε μια προσωπική μας δέσμευση για τη μείωση του CO2 και στο άλλο από μια πρόταση μας για το ίδιο θέμα, την οποία μπορούν οι ηγέτες των χωρών να προωθήσουν για τη διεθνή δράση μείωσης του CO2. #PromiseToThePlanet https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2021/10/WWF_Leaves_Template.pdf
Στα φύλλα μας γράψαμε τις προτάσεις μας στα ελληνικά και τα αγγλικά με τη βοήθεια της δασκάλας της αγγλικής γλώσσας του σχολείου μας κα Σωτηρίας Σκληρού, αφού θέλαμε να είμαστε σίγουροι/ες ότι θα διαβαστούν από όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους.
Τα φύλλα μας στάλθηκαν στη WWF του Ηνωμένου Βασιλείου για να τα προωθήσει στους ηγέτες των κρατών και παραλάβαμε τις βεβαιώσεις συμμετοχής μας στη δράση αυτή.
Έπειτα φτιάξαμε ένα μεγάλο δέντρο από φλούδες κορμού του ευκάλυπτου που είχαν πέσει στο προαύλιο του σχολείου μας και κολλήσαμε πάνω στο δέντρο τα φύλλα με τις προτάσεις μας.
Σε ένα άλλο δέντρο που ζωγραφίσαμε σε μεγάλο χαρτόνι χωρίσαμε τις δράσεις που μπορούν να γίνουν για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς δράσεις.
Είμαστε μέρος ενός όλου που, για να έχουν αποτέλεσμα όλα αυτά που σκεφτόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο, απαιτείται συνεργασία και παγκόσμιας δράσεις.
Εμείς αυτό το δέντρο υιοθετούμε για φέτος: Το δέντρο των ατομικών δράσεων και της προτροπής για παγκόσμιες δράσεις.
Τι λέτε; Θέλετε να το υιοθετήσετε κι εσείς;
Ενημέρωση στις 4-12-2021:
Οι Δ/νσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Α΄, Γ΄ και Δυτ. Αττικής, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος για την κλιματική κρίση και με αφορμή την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή – COP26 που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη από 1-12 Νοεμβρίου 2021, διοργάνωσαν καμπάνια ενημέρωσης- κινητοποίησης των μαθητών /τριών με θέμα:
«Νοιάσου για το κλίμα –Γίνε η αλλαγή για ένα καλύτερο μέλλον!!!»
Στόχος της καμπάνιας ήταν η ενημέρωση και ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών για την κρισιμότητα της Διάσκεψης και τις επιπτώσεις των αποφάσεων που θα ληφθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ζητούμενο είναι η κινητοποίηση όλων για δράση και υιοθέτηση ενεργειών που συμβάλλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος με στόχο την προστασία του πλανήτη μας.
Μπορείτε να δείτε τις συμμετοχές όλων των σχολείων των διευθύνσεων Α΄, Γ και Δυτ. Αττικής πατώντας εδώ: https://drive.google.com/file/d/1IEUQRtZMZ8X8yrVdD8E1g35bZsixQX8j/view?usp=sharing
Εμείς συμμετείχαμε στην καμπάνια ενημέρωσης -κινητοποίησης των παραπάνω διευθύνσεων και γι΄αυτό λάβαμε έπαινο για το σχολείο μας, αλλά και τον ατομικό έπαινο για κάθε μαθητή και μαθήτρια που βλέπετε παρακάτω: