Τα παιδιά του κόσμου και η COP28

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Δεκ• 10•23


Picture1-e1684320466805-min

Στη  Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή το 2015 (ονομάζεται COP21), ο κόσμος συμφώνησε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2050. Για να παραμείνουμε στο στόχο, η επιστήμη μας λέει ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν στο μισό έως το 2030.

Έχουμε μόνο άλλα επτά χρόνια για να  πετύχουμε τον  στόχο. Η COP28 ΗΑΕ(Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Ντουμπάι) , όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντήθηκαν για να συζητήσουν την πρόοδο και τη δράση για την κλιματική αλλαγή, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για επανεξέταση, επανεκκίνηση και εστίαση της ατζέντας για το κλίμα.

Η  Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 2023 (COP28) συγκλήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023.  https://www.cop28.com/en/about-cop28

Περισσότερα για την COP28 μπορείτε να διαβάσετε στην ενημερωτική επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπροέδρου  ΔΣ του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(FEE) Νίκου Πέτρου:

https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2023/12/ΕΕΠΦ-COP28.pdf

  • #Για να μάθουν καλύτερα τις αιτίες και συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τα παιδιά έπαιξαν στην τάξη  το επιτραπέζιο παιχνίδι καρτών «Το Μωσαϊκό του Κλίματος» .
  • «Το Μωσαϊκό του Κλίματος» ( https://climatefresk.org/) δημιουργήθηκε με σκοπό να κάνει την επιστήμη του κλίματος και την κατανόηση της κλιματικής κρίσης πιο προσιτή στους πολίτες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα τρίωρο διαδραστικό και συμμετοχικό εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να βάλουν σε σχέση αιτίας και αποτελέσματος 42 κάρτες (13 ετών και άνω) και 21κάρτες (για παιδιά 10-12 ετών) που βασίζονται σε δεδομένα από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ.
  • #Επίσης οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν βίντεο από το εκπαιδευτικό υλικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος  που διαθέτει στην ιστοσελίδα του για τα εκπαιδευτικά προγράμματα https://climatedetectives.esa.int/  (Paxi: Ο κύκλος του Νερού https://youtu.be/DHx-SBsSKnA?list=PLbyvawxScNbvMgKVhdOUksJBYgHegSqKB και Paxi: Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου https://youtu.be/LL4Y2lSWzIk?list=PLbyvawxScNbvMgKVhdOUksJBYgHegSqKB )

Οι μαθητές και μαθήτριες της Δ΄1 τάξης συμμετείχαν με αφορμή την COP28 σε 4 παγκόσμιες καμπάνιες:

 

1. Send My Friend to School https://sendmyfriend.org/

Το «Send My Friend To School» είναι ένας συνασπισμός της κοινωνίας των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου από διεθνείς αναπτυξιακές ΜΚΟ, σωματεία εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικές οργανώσεις, που συγκεντρώνει νέους, πολιτικούς, δασκάλους, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης σε κοινή εκστρατεία διεκδίκησης ποιοτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Στην εκστρατεία «Εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» μαζί με χιλιάδες άλλα σχολεία ενωθήκαμε για να πούνε «Αφήστε τους φίλους μου να μάθουν»  ζητώντας από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προετοιμαστεί, να προστατεύσει, να επενδύσει και να δράσει, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να μάθει  σε εποχές έκτακτης ανάγκης.

IMG_20231124_113312 - Αντιγραφή

«Η εκπαίδευση είναι ισχυρή. Όχι μόνο για μεμονωμένα παιδιά και τις οικογένειές τους, αλλά για ολόκληρες κοινότητες, χώρες και τον κόσμο. Η εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει σταθερότητα στα εκτοπισμένα παιδιά, να ανοίξει δρόμους έξω από τη φτώχεια, να μειώσει την πιθανότητα συγκρούσεων, να συμβάλει σε έναν υγιή πλανήτη και είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.  Η εκπαίδευση είναι κρίσιμη για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να θέσουν την εκπαίδευση ως προτεραιότητα, στοχεύουμε να απελευθερώσουμε τη δύναμη της εκπαίδευσης και να διασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω.

Η Κλιματική Κρίση γίνεται όλο και πιο επείγουσα κάθε χρόνο και πολύ λίγα γίνονται για την αντιμετώπισή της. Οι εκκλήσεις των νέων για κλιματική δικαιοσύνη δεν έχουν ακόμη οδηγήσει στις ενέργειες που απαιτούνται. Ως εκ τούτου, το Send My Friend to School συμμετέχει μαζί με τους The Climate Coalition στην εκστρατεία  «Get Creative for Climate Justice».

Η τάξη μας συμμετείχε στην καμπάνια ζωγραφίζοντας αφίσες και παίζοντας ένα βιωματικό παιχνίδι γνώμης για την Κλιματική αλλαγή, από το εκπαιδευτικό υλικό της οργάνωσης.

IMG_20231206_131452

2.FEE https://www.fee.global/   και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) https://www.eepf.gr/

 

Με αφορμή την ιδιαίτερα σημαντική διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι (COP28), που αποτελεί μία παγκόσμια ευκαιρία προκειμένου τα κράτη να επανεξετάσουν και να επαναπροσδιορίσουν την ατζέντα για το κλίμα, το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και η ΕΕΠΦ, βρέθηκαν εκεί προκείμενου να βοηθήσουν στην παγκόσμια προσπάθεια ώστε να διαφυλάξουμε τα περιβαλλοντικά αγαθά και δικαιώματα που μοιραζόμαστε όλες και όλοι.

Πατήστε το σύνδεσμο για να δείτε όλα τα γράμματα:   Κάρτες προς τον Πρωθυπουργό_1ο Δ.Σ Νέας Ιωνίας Αττικής

Η τάξη μας συμμετείχε στην προσπάθεια γράφοντας γράμματα με ένα αίτημα, μία ανάγκη, ένα συμπέρασμα, μία ευχή, μία συμβουλή σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, προς τον Πρωθυπουργό της χώρας μας, ώστε να μεταφερθούν τα αισιόδοξα μηνύματα των μαθητών και των μαθητριών για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την προστασία της φύσης στους ηγέτες των άλλων χωρών, μέσω του Πρωθυπουργού, ο οποίος παραβρέθηκε στη Διάσκεψη.

Για τα γράμματα των παιδιών στον Πρωθυπουργό , αλλά και όλη την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την Κλιματική Αλλαγή μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο περιοδικό «Φύση» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης: https://www.eepf.gr/images/fysi/Fysi176med.pdf

 

3.World Largest Lesson (with UNICEF and UNESCO) https://worldslargestlesson.globalgoals.org/resource/be-a-fact-ivist/

Πρόκληση Fact-ivism

Οι μαθητές και μαθήτριες, αφού διάβασαν στατιστικά δεδομένα για την πορεία επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και ιδιαίτερα για τον Στόχο 4: Ποιοτική Εκπαίδευση και τον Στόχο 13: Δράση για το Κλίμα, δημιούργησαν ομαδικά μια αφίσα δεδομένων αλλά και προτάσεων για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Φαντάστηκαν ότι παρακολουθούν τη Διάσκεψη COP28 και δημιουργούν ένα νέο νόμο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που μελέτησαν για να υποστηρίξουν τις νέες τους ιδέες. Οι μαθητές/τριες μπορούσαν να επιλέξουν ένα αρνητικό γεγονός για να δείξουν γιατί χρειαζόμαστε δράση ή ένα θετικό γεγονός για να τονίσουν ότι η πρόοδος είναι δυνατή. https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2023/12/SDGs-4-13.pdf

fact-ivism_certificate2_page-0001

Χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να τα μετατρέψουν σε αφίσες καμπάνιας infographics  με σκοπό να δείξουν στις κυβερνήσεις γιατί πρέπει να αναλάβουν δράση και να τους ενημερώσουν για την αλλαγή που  θα ήθελαν να δουν.

Παρουσίαση2

Η καμπάνια του World Largest Lesson πήρε κάποιες από τις αφίσες παιδιών από τα σχολεία που συμμετείχαν και τις παρουσίασε στη Διάσκεψη με σκοπό οι φωνές των παιδιών σε όλο τον κόσμο να εκπροσωπηθούν στην παγκόσμια σκηνή!

image

4. Civil Society COP28 Coalition https://cop28coalition.org/

Ο Συνασπισμός της κοινωνίας των πολιτών COP28 διοργάνωσε μια Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Δικαιοσύνη στις 9 Δεκεμβρίου όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο ζήτησαν δικαιοσύνη για το κλίμα πιέζοντας τους ηγέτες της COP28 να κάνουν ό,τι μπορούν!

Η τάξη μας συμμετείχε  με δρώμενο ενημέρωσης όλης της εκπαιδευτικής μονάδας στην αυλή του σχολείου.

IMG_20231127_115222 - Αντιγραφή

TeachersCOP

Στις 10 Δεκεμβρίου, το Γραφείο για την Κλιματική Εκπαίδευση (OCE), το Υπουργείο Παιδείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το Alef Education φιλοξένησαν το TeachersCOP , σε υβριδική μορφή ζωντανά από το Ντουμπάι. https://www.oce.global/en/teacherscop

teachersCOP28-OCE

Το Γραφείο για την Κλιματική Εκπαίδευση, ως μέρος του Educator’s Voice ,συμμετείχε σε αυτή τη διεθνής εκδήλωση, που είχε ως σκοπό να αναδείξει στους παγκόσμιους πολιτικούς και φορείς λήψης αποφάσεων στην COP28 το έργο των εκπαιδευτικών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν στην παγκόσμια αντιμετώπιση του κλίματος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, δάσκαλοι από όλο τον κόσμο  μπόρεσαν να ανακαλύψουν και να επιλέξουν το αγαπημένο τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή που παρουσιάστηκε σε φορείς πολιτικής και εκπαίδευσης στο Greening Education Pavillion στην καρδιά του COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η δασκάλα της Δ΄1 τάξης  Βασιλική Στρατάκη συμμετείχε στην εκδήλωσης «TeachersCOP» και μαζί με συναδέλφους/ισσες από όλο τον κόσμο ένωσε τη φωνή της :

«Εκπαίδευση για την Κλιματική Αλλαγή!»

«Κλιματική Δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους και το περιβάλλον!»

 

Μπορείτε να δείτε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες/δράσεις στο κανάλι μας στo youtube:  https://youtu.be/4fLv0QHrq4k

Διαφάνεια1

 

doc-202311301

doc-202311302

doc-202311303

doc-202311304

doc-202311305

doc-202311306

 

UNClimateChange High-Level Champions | Highlights Video | #COP28

https://youtu.be/tNV7X-zQ4z4

 

#COP28 #ClimateActionSchools #ClimateActionEdu @TakeActionEdu

#Fight4ClimateJustice #SystemChange

#WorldLargestLesson #fee #LearnAboutForest #GlobalActionDays

#TeacherCOP #OfficeforClimateEducation #Esa #esero

Σχολιάστε

Top