2017-2018 – Υιοθέτηση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη της Γης (τάξη Δ΄)

P1110620

Το σχολικό έτος 2017-2018 υιοθετήσαμε με τους ίδιους μαθητές/ ίδιες μαθήτριες εκ νέου τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη της Γης.

Φτιάξαμε ατομικά βιβλιαράκια στα οποία εικονογραφήσαμε τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη της Γης.

Η ενασχόληση μας με το σχέδιο δράσης που αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτή τη χρονιά με τίτλο: «Βάζουμε Στόχο! Διαδίδουμε τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» μας έκανε να αντιληφτούμε τη μεγάλη σχέση που έχουν οι Αρχές του ΚΧΓ με τους 17 Στόχους των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι μελετήσαμε τους τέσσερις πυλώνες των Αρχών και σε ατομικούς πίνακες προσπαθήσαμε να τους ενώσουμε με όσους στόχους από τους 17 έχουν σχέση. Για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών , καθώς και για τις δράσεις μας μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο ψηφιακό Ηλεκτρονικό περιοδικό μας: «Βάζουμε Στόχο!» στον ιστότοπο του Πανελλήνιου Σχολικού Δίκτυου.https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/ P1110626 P1110714 P1100575 P1110209 

 

Τις Αρχές του ΚΧΓ εντάξαμε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Εγώ, το περιβάλλον και οι γύρω μου- Μια δυναμική σχέση αλληλεξάρτησης» (μέρος 2ο).

Ενταχθήκαμε στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο «Μαθαίνω για τα Δάση» του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE) και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και στο Θεματικό Δίκτυο «Οι πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς Μου» της ΕΕΠΦ.

Πήραμε μέρος στο πρόγραμμα: «Στέλνουμε μήνυμα, αναλαμβάνουμε δράση: Μειώνω τα Απορρίμματα-Επαναχρησιμοποιώ-Ανακυκλώνω: Στο Σχολείο μου, στη Γειτονιά μου, στην Πόλη μου» που υλοποιεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η (Ε.Ε.Π.Φ.).

Δανειστήκαμε τα Βιβλία σε Ρόδες με θέμα «Επιστήμη», συμμετείχαμε στο πρόγραμμα της Unifef: «Σχολεία Υπερασπιστές Παιδιών» και της ActionAid : Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης 2018 «Πλανήτης 2030».

Συμμετείχαμε στην Παγκόσμια Καμπάνια “No Waste November” του Ινστιτούτου Jane Goodall’s Roots&Shoots Greece και κατασκευάσαμε υφασμάτινες σακούλες από το υλικό του Δίκτυου Μεσόγειος SOS.

Καθαρίσαμε την παραλία Ραφήνας σε συνεργασία με τη HELMEPA και πάρκα γύρω από το σχολείο με τη Δράση Let’s Do It Greece.

Συμμετείχαμε στο 1ο και 2ο Σχολικό Αντιρατσιστικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής και στη Γιορτή Ενημέρωσης για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης “Victoria Project”.

Συμμετείχαμε στην έκθεση ζωγραφικής «Να σκέφτεσαι τους άλλους» της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Εφοπλισμό και στο διαγωνισμό ζωγραφικής για την ειρήνη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης: «Βάζουμε Στόχο! Διαδίδουμε τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» υποδεχτήκαμε στην τάξη τον υπεύθυνο Ενημέρωσης του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ για Ελλάδα και Κύπρο Κ. Δ Φατούρο, ο οποίος μας μίλησε για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τους 17 ΣΒΑ. Ακολουθήσαμε τα μαθήματα από το World’s Largest Lesson, μοιράσαμε ενημερωτικά φέιγ – βολάν στη γειτονιά, συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο για τον ίδιο σκοπό, φτιάξαμε ένα βίντεο ενημέρωσης των άλλων μαθητών/τριών και οργανώσαμε ένα δρώμενο στο σχολείο με το ίδιο θέμα.

Τις δράσεις μας κάναμε διάχυση στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και σε διεθνείς ιστότοπους του ΟΗΕ και Unicef.

Στο τέλος του περιβαλλοντικού προγράμματος κάναμε μια γραπτή αξιολόγηση της διετής υιοθέτησης των στόχων, η οποία αξιολόγηση ακολουθεί σε επόμενο άρθρο.

Όλο το περιβαλλοντικό πρόγραμμα θα είναι σε λίγο καιρό αναρτημένο στις Καινοτόμες Δράσεις της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Β΄Αθήνας : http://kainotomoume.blogspot.gr/

P1090928

Σχολιάστε

Top