Ο ΕΥΖΩΝΑΣ – ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

Προεδρική Φρουρά: Σύμβολο της Ελλάδας και Θεματοφύλακας της Ιστορικής μας Κληρονομιάς

Η Προεδρική Φρουρά έχει διαγράψει μια μακρόχρονη ιστορική πορεία, μια πορεία εκατόν πενήντα ετών. Ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1868 ‒λίγα χρόνια μετά την ενθρόνιση του Γεωργίου Α ́ και την εγκατάστασή του στα Βασιλικά Ανάκτορα‒ ως μάχιμο και τελετουργικό, ταυτόχρονα, τμήμα του μόνιμου στρατού, με την αρχική ονομασία «Άγημα». Επιθυμία του βασιλιά ήταν οι υπαξιωματικοί που διακρίνονταν για τη στρατιωτική τους αρετή να λαμβάνουν άριστη εκπαίδευση, ώστε να αποτελέσουν υπόδειγμα για τον υπόλοιπο στρατό.

Ήδη από την ίδρυσή της η Προεδρική Φρουρά εδρεύει επί της οδού Ηρώδου Αττικού, στο Στρατόπεδο «Γεωργίου Τζαβέλα», ονομασία που δόθηκε προς τιμήν του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Με άλλα λόγια, εξαρχής εγκαταστάθηκε στη
βορειοανατολική γωνία του τότε Βασιλικού Κήπου, ώστε να βρίσκεται κοντά στα Ανάκτορα.

Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1914, το Άγημα ορίστηκε ως «Ανακτορική Φρουρά», με στράτευμα αποτελούμενο από εθελοντές που είχαν υπηρετήσει στον στρατό. Μάλιστα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α ́, για να τιμήσει την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αποφάσισε να στρατολογηθούν στην Ανακτορική Φρουρά και νέοι ευσταλείς Κρητικοί.

Το 1929, έτος έναρξης των εργασιών ανέγερσης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη μπροστά από την κύρια είσοδο της Βουλής, προς την πλατεία Συντάγματος, η Φρουρά μετασχηματίστηκε σε ανεξάρτητο τιμητικό λόχο Ευζώνων, με την ονομασία «Λόχος Φρουράς Προέδρου της Δημοκρατίας» και ανέλαβε την ευθύνη φύλαξής του.

Ωστόσο, οι μετονομασίες της συνέχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη: «Λόχος Βασιλικής Φρουράς» (1940), «Τιμητική Φρουρά του Αγνώστου Στρατιώτη» (1941), «Φρουρά Σημαίας» (1942) και «Βασιλική Φρουρά» (1946), με σταθερή όμως υποχρέωση την τιμητική φρούρηση του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και των Βασιλικών Ανακτόρων.

Τέλος, το 1974 με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ονομάστηκε οριστικά «Προεδρική Φρουρά» και υπήχθη στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αποκτώντας καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης