ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

images4

Των Φωτακοπούλου Χριστίνας και Χριστοπούλου Παναγιώτας

Τα Θεοφάνια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή για την Βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τελευταία εορτή των Χριστουγέννων. Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα .

   ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 1.Κάλαντα Φώτων που λένε τα παιδιά τη παραμονή. Από τα κάλαντα που λέγονται εκείνην την ημέρα μόνο το «κάλαντο» που λέγεται στη Πάτμο θεωρείται εξ ολοκλήρου θεολογικό απαλλαγμένο από κάθε άλλη επιρροή. Αυτό αρχίζει με τη δημιουργία του κόσμου και φθάνοντας την ημέρα που ο Θεός όρισε τα ύδατα συνεχίζει με το προπατορικό αμάρτημα της Εύας και αμέσως μετά αναγγέλλει τη Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό με μόνιμη επωδό των στίχων το «Καλή σου μέρα Αφέντη με την Κυρά».

 2.Το πιάσιμο του Σταυρού από τους Βουτηχτάδες. Αυτός που πιάνει το Σταυρό αφού πρώτα το φιλήσει το περιφέρει στις οικίες και λαμβάνει πλούσια δώρα. Νεαρά κυρίως άτομα βουτούν στα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των άλλων.

images

Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα, το ίδιο και οι σειρήνες των πλοίων. Όλοι οι πιστοί πίνουν από τον αγιασμό, συμβολικά με τρεις γουλιές, και ραντίζουν μ’ αυτόν τα σπίτια, τα δέντρα, τα χωράφια και τα ζώα τους.

 3. O Αγιασμός των οικιών από τους ιερείς

 4. Το «Πλύσιμο» των εικόνων  και

 5. O χορός των καλικάντζαρων.

 kal

 

Για την γιορτή των Φώτων ο λαός πιστεύει πως είναι η γιορτή που φεύγουν οι καλικάντζαροι γιατί φοβούνται την αγιαστούρα του παπά. Ο τρόμος τους αρχίζει από την παραμονή των Φώτων που γίνεται ο μικρός αγιασμός. Γι” αυτό και ο λαός λέει:

 

Στις πέντε του Γενάρη

Φεύγουν οι καλικαντζάροι

 

Αλλά ο μεγάλος τους τρόμος είναι τα Φώτα.

 

Φεύγουν τότε λέγοντας:

 

Φεύγετε να φεύγουμε

κι έφτασε ο τουρλόπαπας

με την αγιαστούρα του

και με τη βρεχτούρα του…

 

 ΠΗΓΗ:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1

Σχολιάστε

Top