ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΠΡΙΝΤΖΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

images (4)

Η Περιβαλλοντική ομάδα  1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας  στα πλαίσια των στόχων γνωριμίας των μελών της με τα τοπικά προϊόντα Κρασί και Τσίπουρο επισκέφτηκε πρόσφατα τα κτήματα παραγωγής κρασιού Μπριντζίκη  στο Λαντζόι και Μερκούρη στο Κορακοχώρι Ηλείας.

Ο σκοπός της επίσκεψης  ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τα τοπικά προϊόντα  όπως το κρασί. Να καταλάβουν την τεχνολογία κατασκευής τους. Να δουν από κοντά τις ποικιλίες αμπελιών και κρασιών και να αντιληφθούν την αξία των αγροτικών προϊόντων στην τοπική οικονομία .

images (6)

Το Κτήμα Μπριντζίκη είναι ένα ενεργειακά αυτόνομο οινοποιείο, το οποίο αξιοποιεί ένα υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή οίνου ανωτέρας ποιότητας. Οι ανοξείδωτες δεξαμενές με αυτόματο έλεγχο θερμοκρασίας και καταγραφής πληροφοριών επεξεργασίας καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου, τα πνευματικά πιεστήρια σύγχρονου τύπου , τα δρύινα βαρέλια γαλλικής προελεύσεως και η χρησιμοποίηση βαρύτητας για την μεταφορά γλεύκους και οίνου σέβονται και αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γηγενών ποικιλιών που καλλιεργούνται στην περιοχή μας από τα βάθη του χρόνου.

Σπουδαία είναι η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας. Μιας ενέργειας που ονομάζεται θερμική ενέργεια και προέρχεται από το εσωτερικό της γης . Η γεωθερμία καλύπτει τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης των δεξαμενών και των χώρων του οινοποιείου.

Η μονάδα των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην στέγη εξασφαλίζει τις ανάγκες ρεύματος του οινοποιείου και καθορίζει την οικολογική και προς όλα φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία του.

αρχείο λήψης

Το κτήμα Μερκούρη είναι ένα παλιό μεγάλο αγρόκτημα με παράδοση στην παραγωγή κρασιού και ελαιόλαδου  με ιστορία από το 1864. Από το 1985 η 2η και 3η γενιά αρχίζει μια νέα, συστηματική προσπάθεια για την αναβίωση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας του κτήματος με την ανασύσταση των αμπελώνων, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την παραγωγή τυποποιημένων κρασιών και ελαιόλαδου. Σήμερα το Κτήμα Μερκούρη με 180 περίπου στρέμματα αμπελώνων και 80 στρέμματα ελαιώνων στο Κορακοχώρι Ηλείας σε μια περιοχή που οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες βοηθούν ιδιαίτερα στην παραγωγή οίνων και ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας, παρουσιάζει την εικόνα μιας  εύρωστης επιχείρησης, που προσφέρει ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες και συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής .

 

Και στα δύο κτήματα, υποδέχθηκαν θερμά την ομάδα μας , που αποτελείται από μαθητές της Β΄ Λυκείου και από τους υπεύθυνους καθηγητές  Άννα Μαυρουδή και Κώστα Στεργιόπουλο και μας ξενάγησαν στους  χώρους τους με μεγάλη προθυμία. Οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις, τράβηξαν φωτογραφίες και είδαν από κοντά τους αμπελώνες, την τεχνολογία της ζύμωσης του κρασιού, την εμφιάλωση και τις συνθήκες αποθήκευσης.

Ήταν μια εμπειρία ωφέλιμη  για τα παιδιά, που μέσα από τη βιωματική προσέγγιση, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σωστή αντίληψη για το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται και να γνωρίσουν  τις δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, που  θα αξιοποιήσουν με τη σειρά τους στο μέλλον.

Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους των δύο κτημάτων για τη φιλοξενία, για την ενημέρωση αλλά και για τη συνολική τους προσφορά στον τόπο.

 

Υπεύθυνοι καθηγητές περιβαλλοντικού προγράμματος

Άννα Μαυρουδή

Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος

Σχολιάστε

Top