12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

imerisia_LARGE_t_1061_43693465_type12128

Των Ραμουτσάκη Γεωργίου, Ντόλα Χρήστου και Ανδριόπουλου Χρήστου

 Η 12η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Με αφορμή την ημέρα αυτή και την πραγματοποίησης ημερίδας στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαλο με θέμα «Το Διαδίκτυο και εγώ», ένας από τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης, ο κύριος Κώστας Κωνσταντούλας, μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη:

IMG_1289

Τι είναι το cyberbulling;

Αυτή τη στιγμή , όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα μορφή εκδήλωσης βίας στα σχολεία. Δηλαδή παλιότερα είχαμε εκδήλωση βίας μέσα από πράξεις με χτυπήματα. Σήμερα είναι το cyberbulling, δηλαδή η επίθεση μέσα από το Διαδίκτυο. Είναι μια απαράδεκτη τακτική και πολλοί φτάνουν σε αυτήν, γιατί συνήθως ανακαλύπτουν δικές τους αδυναμίες και προσπαθούν να κάνουν επίθεση για να μειώσουν τους άλλους ούτως ώστε να αναδείξουν τη δική τους προσωπικότητα, τη δική τους αξία και οτιδήποτε άλλο έχεις σχέση μ’ αυτό που θέλουν να δείξουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους εκφράζεται.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια ηλικιακή ομάδα πλήττεται περισσότερο;

Υπάρχουν κίνδυνοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά από το ίντερνετ για όλους,  αλλά ιδιαίτερα για τους εφήβους. Οι μικροί το λένε στους γονείς τους, οι μεγάλοι ξέρουν να το αντιμετωπίσουν, αλλά οι έφηβοι συχνά κάνουν πράξεις που δεν σταθμίζουν. Είναι πράγματα που μπορεί να τους στιγματίζουν για μια ζωή. Για παράδειγμα, κάποιος συνδέεται στο Facebook στο σχολείο, ξεχνάει να βγάλει τον κωδικό του και ο επόμενος χρήστης αλλάζει τα πάντα  Ποια είναι τα σημάδια εξάρτησης;

Σημάδια εξάρτησης αποτελούν  η απομόνωση, η έλλειψη του ενδιαφέροντος για τον αθλητισμό, για το άλλο φύλο, τα νεύρα, η κόπωση, το απότομο κλείσιμο της οθόνης, η χρήση κωδικών και συνθηματικών λέξεων.  Είναι η υπ’ αριθμό ένα ανερχόμενη εξάρτηση. Υπάρχουν ειδικά κέντρα για βοήθεια. Συχνά οι έφηβοι τρομοκρατούνται άδικα, οι έφηβοι ντρέπονται να πουν κάποια φυσιολογικά πράγματα.

Είναι τελικά το διαδίκτυο επικίνδυνο μέσο;

Το ίντερνετ είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που γίνονται. Είναι εργαλείο δουλειάς.

 Πώς μπορούν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους;

Η προστασία προέρχεται από την καλή επικοινωνία γονέων – παιδιών. Τα παιδιά επιβάλλεται να μιλούν όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Οι γονείς να δείχνουν περισσότερο εμπιστοσύνη στους έφηβους. Δυστυχώς ο έφηβος εμπιστεύεται το φίλο, αλλά δεν υπάρχει η λογική και η κρίση να αντιμετωπιστεί τυχόν πρόβλημα. Τότε, ο γονιός πρέπει να καθοδηγήσει τον έφηβο και να γίνει καταγγελία για να αποσυρθεί μια αναφορά αρνητική.Το Φεβρουάριο γίνονται εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Το κέντρο Δια Βίου Μάθησης προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε γονείς. Οι γονείς χρειάζεται να βοηθήσουν, όχι να ελέγξουν. Ο έλεγχος είναι απαράδεκτος. Πολλές φορές οι γονείς τρομοκρατούνται άδικα. Όταν για παράδειγμα συλλαμβάνουν τον έφηβο να βλέπει γυμνές φωτογραφίες. Αυτή είναι λογική παρόρμηση στην ηλικία αυτή. Η άσχημη αντίδραση χειροτερεύει τα πράγματα. Ο έφηβος αν θέλει να τα δει , θα τα δει από το κινητό από το ιντερνετ καφέ, που είναι χειρότερα.

Ποια η γνώμη σας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Δεν είναι επικίνδυνη η κοινωνική δικτύωση. Θα μάθουμε να ζούμε με αυτήν. Η στάση των μεγάλων είναι επιφυλακτική αντίστοιχη με τη στάση που είχαν για τα σφαιριστήρια σε προηγούμενες δεκαετίες. Η λύση είναι η καλή χρήση Υπάρχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης , όπως το Askfm,  που κάνουν θραύση. Το συγκεκριμένο προωθεί το άσχημο κουτσομπολιό και μέσα σε λίγους μήνες απέκτησε 70 -80 εκατομμύρια χρήστες. Είναι μια εντελώς λάθος νοοτροπία. Το σύνθημα είναι: αν είναι να γράψεις κάτι καλό, γράψτο. Αν είναι να γράψεις κάτι κακό, ξανασκέψου το. Επίσης οι εταιρείες χρησιμοποιούν το μέσα κοινωνικής δικτύωσης παράλογα και προς όφελός τους. Ψάχνουν το προφίλ κάποιου υποψήφιου για συμμετοχή σε πάρτι, χρήση αλκοόλ, αναφορά σε ναρκωτικά, ταχύτητα και ανάλογα απορρίπτουν ή προσλαμβάνουν.

Πείτε μας δυο λόγια για τη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

 Η εκδήλωση της 12ης Φεβρουαρίου αφορούσε κυρίως την ενημέρωση των γονέων. Περιλάμβανε τέσσερις παρουσιάσεις:  εισήγηση από ψυχολόγο για θέματα εξάρτησης , ένα θεατρικό με θέμα τους 1500 φίλους στο Facebook και τους πραγματικούς φίλους, δύο εισηγήσεις μ ε θέμα τον έφηβο και online φήμη και το σχολικό δίκτυο. Μέσα από αυτό αναδείχτηκαν οι κίνδυνοι εύστοχα και παραστατικά.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

IMG_1286

IMG_1285

IMG_1284

Σχολιάστε

Top