Θαλάσσια ρύπανση

Θαλάσσια ρύπανση 

Τα θαλάσσια απορρίμματα , αποτελούν ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες και οι παράκτιες περιοχές τους. Περίπου το 70 % του πλανήτη μας είναι καλυμμένο από ωκεανούς και τα θαλάσσια απορρίμματα βρίσκονται σχεδόν παντού. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα της εποχής μας, στο οποίο δυστυχώς δεν αποδίδεται η απαραίτητη προσοχή.

rupansi1

Το κυριότερο πρόβλημα που προκαλούν τα θαλάσσια απορρίμματα προφανώς είναι η μόλυνση και η καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά επιπλέον έχουν και σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, στη ζωή του ανθρώπου και γενικά στην αισθητική των θαλασσών και ακτών. Η μόλυνση των θαλασσών επηρεάζει άμεσα την αλιεία διότι υπάρχει έλλειψη ιχθυοαποθεμάτων και μη σωστές ψαριές λόγω της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος των ψαριών. Η άγρια πανίδα χρόνο με τον χρόνο κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο, με αρκετά είδη ζώων να βρίσκονται υπό εξαφάνιση λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο θαλάσσιο περιβάλλον τους. Όλα αυτά τα σκουπίδια των ωκεανών μπορεί να βρεθούν παντού, ταξιδεύουν συνεχώς και διασκορπίζονται σε όλες τις περιοχές. Τα περισσότερα από αυτά διατηρούνται για χρόνια ολόκληρα μέσα στο νερό λόγω του υλικού τους και κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη.

rupansi2

Παρόλο που στους ωκεανούς και στις θάλασσες υπάρχει μεγάλη ποικιλία σκουπιδιών και απορριμμάτων, κυριαρχούν τα πλαστικά προκαλώντας το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης στα θαλάσσια νερά. Επιπλέον τα χαρτιά εντοπίζονται σε αρκετά μεγάλη ποσότητα όπως και τα γυαλιά,μέταλλα και γενικά συνθετικά υλικά.Τα κυριότερα είδη «θαλάσσιων απορριμμάτων» που συναντώνται στη Μεσόγειο Θάλασσα παραθέτονται στις παρακάτω κατηγορίες:

 - Πλαστικά: μπουκάλια,  σακούλες, καπάκια, πετονιές αλιείας, συνθετικό σχοινί, δίχτυα, δοχεία, κουβάδες, ακόμα και ρόδες αυτοκινήτων κλπ, συσκευασίες τροφίμων, συσκευασίες αναψυκτικών, καλαμάκια, μουσαμάδες, αναπτήρες, ποτήρια, πιάτα, κα.

 - Μέταλλα: κουτάκια αλουμινίου (αναψυκτικά, μπύρες κλπ), βαρέλια, σπρέι/αεροζόλ, κονσέρβες, ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια, κα.

- Καουτσούκ: μπότες, σημαδούρες, γάντια, κα.

- Γυαλί: δοχεία, μπουκάλια, λαμπτήρες, κομμάτια, κα.

 - Φυσικά προϊόντα: ξύλο (επεξεργασμένο), σχοινί, χαρτιά και χαρτόνια όλων των ειδών, κα.

 - Διάφορα: ρουχισμός, κουρέλια, παπούτσια, κα.

 

Όλα αυτά τα απορρίμματα συνήθως προέρχονται από χερσαίες δραστηριότητες από τις οποίες προέρχεται περίπου το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων αλλά και θαλάσσιες όπου περιλαμβάνει το 20%. Οι αποχετεύσεις και η ρίψη επεξεργασμένων και ανεπεξέργαστων υλικών στις θάλασσες εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί εύκολη λύση για την απαλλαγή υπολειπόμενων σκουπιδιών.Το ποσοστό των λυμάτων που απορρίπτονται χωρίς επεξεργασία στη Μεσόγειο είναι 53%, στην Κασπία 60%, ενώ στην ανατολική και νότια Ασία, στην δυτική και κεντρική Αφρική τα ποσοστά των λυμάτων που απορρίπτονται ανεπεξέργαστα υπερβαίνουν το 80%. Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των «νεκρών ζωνών» έχουν διπλασιαστεί από το 1990 ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης αστικοποίησης και των αγροτικών δραστηριοτήτων. Το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο και δεν μπορεί απλά να εξαφανιστεί με ελάχιστη δουλειά από μέρος μας. Χρειάζεται χρόνια δουλειάς αφου φυσικά, προσπαθήσουμε όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε.

 rupansi3

Συμπερασματικά, λοιπόν, κατανοούμε πως η μόλυνση των θαλασσών έχει μόνο καταστροφικές συνέπειες, από τη ρύπανση των νερών μέχρι και τη θανάτωση υδρόβιων ζώων. Για να λυθεί ένα πρόβλημα τόσο μεγάλων διαστάσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή όσο περισσότερων ατόμων γίνεται, σε οργανισμούς που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος, και φυσικά καλή θέληση, έτσι ώστε να μην χειροτερέψει η κατάσταση.

 rupansi4

Συντακτική ομάδα: Μπακύρτση Χριστίνα, Παυλίδου Όλγα, Μαργαριτοπούλου Ευτυχία, Ναλμπάντη Δήμητρα

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης