Παρόλο που το βιβλίο έχει διαχρονική και ανεκτίμητη αξία, με την πάροδο του χρόνου φαίνεται να παραγκωνίζεται και να μην αναγνωρίζεται. Στη σημερινή κοινωνία παρατηρείται η απόλυτη αποχαύνωση, όχι μόνο των νέων αλλά και των μεγαλύτερων, στις οθόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι απίστευτα λυπηρό να υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία και δυνατότητα επιλογής στη λογοτεχνία αλλά να αγνοείται ολοκληρωτικά.
Από τα παλαιότερα χρόνια το βιβλίο και γενικότερα το έντυπο αποτελούσε το βασικό μέσο ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, μόρφωσης και επικοινωνίας. Αντιληπτό γίνεται βέβαια πως το πρότυπο αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Βασικός παράγοντας που επηρεάζει την αδιαφορία και την απομάκρυνση από το έντυπο είναι η τηλεόραση. Οι κοινωνίες αποτελούνται σήμερα από θεατές και ακροατές και όχι αναγνώστες και έτσι είναι λογική η κατάληξη του βιβλίου. Σημαντικό είναι να προσθέσουμε πως οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, οι αμέτρητες υποχρεώσεις, το επιβαρυμένο πρόγραμμα των περισσότερων εργαζομένων, γονέων και μαθητών σίγουρα τους αποτρέπει πολλές φορές να απασχοληθούν με ένα βιβλίο.
Ίσως να φταίει η εντύπωση των ανθρώπων ότι απαραίτητη είναι η μόρφωση η καλλιέργεια και φυσικά ο κόπος για να διαβάσει κανείς ένα μυθιστόρημα, μία βιβλιογραφία, μία ρομαντική ιστορία. Ακόμη μπορεί να φταίει η ψευδαίσθηση πως η τεχνολογία προσφέρει ότι και ένα έργο ενός συγγραφέα. Το μόνο που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι πως τελικά η ψευδαίσθηση αυτή προσελκύει το κοινό. Επομένως το σημαντικότερο είναι να συνειδητοποιήσουμε την αξία του βιβλίου και να το επαναφέρουμε στη ζωή μας.
Συντακτική ομάδα:
Ανατολή και Στέλλα