Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η  ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

 

     Η διατροφή αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την εξασφάλιση της υγείας του ανθρώπου , και για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να είναι υγιεινή ,επαρκής και  ισορροπημένη. Ειδικά στην παιδική ηλικία όπου τίθενται τα θεμέλια για τη σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία ,η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά να είναι ισορροπημένη και να οριοθετείται με τρόπο όπου οι θερμίδες θα είναι σωστά κατανεμημένες. Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά λαμβάνουν σε ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνες , ασβέστιο, σίδηρο αλλά η συγκέντρωση λίπους και σακχάρων είναι μεγαλύτερη από όσο ορίζουν οι διεθνείς συστάσεις , ενώ χαμηλή κατανάλωση γίνεται σε φρούτα, λαχανικά ,και φυτικές ίνες. Τα παιδιά καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες, λίπη και γλυκαντικές ουσίες , γεγονός που επιβιώνει τις τελευταίες δεκαετίες . Το γρήγορο και έτοιμο φαγητό αυξάνει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων ,αλλά και συνάμα τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στην ενήλικη ζωή όπως νοσήματα της καρδιάς , οστεοπόρωση και ποικίλες μορφές καρκίνου .Ωστόσο, η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη από τις ασθένειες. Είναι υψίστης σημασίας να υπάρχει μία σωστή διατροφή στη σχολική ηλικία , καθώς σε αυτό το στάδιο της ζωής των ατόμων διαμορφώνονται οι διατροφικές τους συνήθειες σε μεγάλο βαθμό. Μία ισορροπημένη διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση τροφών από μία μεγάλη ποικιλία σε μέτριες ποσότητες, καλύπτοντας και τις έξι ομάδες (σχήμα1).Με αυτόν τον τρόπο το παιδί λαμβάνει όλα α θρεπτικά συστατικά και τις σωστές θερμίδες για την  καθημερινή ανάπτυξη .

 

pyramide

Πηγή http://amitos.library.uop.gr

 

Το καθημερινό διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει 5-6 γεύματα την ημέρα

  • Πρωινό
  • Δεκατιανό
  • Μεσημεριανό γεύμα
  • Απογευματινό
  • Βραδινό

 

ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ

  1. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μετά το βραδινό ύπνο
  2. Μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες(σχολείο,άσκηση,κ.α)

 

Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει  ποκιλία τροφίμων σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών και των θρεπτικών ινών που είναι απαραίτητα.

 

p2

Πηγή https://www.google.com

 

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ

 

 p3

ΠΗΓΗ https://www.google.com/

 

Πρέπει να είναι ποιοτικό και είναι προτιμότερο να ετοιμάζεται στο σπίτι

ΠΗΓΗ. http://www.healthykids.gr/

 

 

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

p4

ΠΗΓΗ https://www.google.gr/

 

 

   Το μεσημεριανό γεύμα αποτελεί ένα από τα κυριότερα θερμιδικά γεύματα προσφέροντας έως και το 50-60% των ημερησίων θερμίδων που απαιτεί ο οργανισμός και φυσικά είναι ένα από τα σπουδαιότερα γεύματα της ημέρας. Τι περιλαμβάνει το σωστό μεσημεριανό γεύμα;

Το μεσημεριανό γεύμα θα πρέπει να είναι πλήρες, αλλά η θερμιδική του αξία θα εξαρτηθεί άμεσα από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας. Πρέπει να αποτελείται από μια μερίδα φαγητό, βασισμένη στο ελληνικό παραδοσιακό πρότυπο διατροφής (1 φορά την εβδομάδα κρέας, 2-3 φορές ψάρι, 1 φορά κοτόπουλο, 1 φορά όσπρια, 1 φορά λαδερό, 1 φορά ζυμαρικά), ώστε να υπάρχει μία ισορροπία. Δηλαδή, θα πρέπει να περιλαμβάνει: ισοδύναμα δημητριακών (ψωμί μαύρο, μακαρόνια ολικής άλεσης, ακατέργαστο ρύζι, πατάτες κ.α.) και ισοδύναμα πρωτεΐνών (ψάρι, κοτόπουλο, κρέας). Η αναλογία υδατανθράκων – πρωτεϊνών θα πρέπει να είναι 4 προς 1. Το γεύμα θα πρέπει να συνοδεύεται από άφθονη σαλάτα (ωμή ή βραστή) με λίγο ελαιόλαδο, όπου για κάθε μερίδα λαχανικών προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

ΠΗΓΗ https://www.thebest.gr/

 

 

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ

 p5

Πηγή https://www.google.gr/

Τα περισσότερα παιδιά χάνουν το απογευματινό αφού τρέχουν σε μαθήματα και διάφορες δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Είναι ανάγκη 1 ώρα πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα να πάρουν το απογευματινό τους. Για μεγαλύτερη αντοχή και περισσότερη διαύγεια, εκείνο που έχει ανάγκη περισσότερο ο οργανισμός τους είναι τα φρούτα π.χ. μπανάνα, πεπόνι ή ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι μαζί με ένα ποτήρι γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Πηγή https://www.olivemagazine.gr/

ΒΡΑΔΙΝΟ

p6

Το πρωινό έχει την ικανότητα του ξεκινήματος της ημέρας και το μεσημεριανό είναι η ευκαιρία για διάλειμμα ώστε να επανατροφοδοτηθείτε και να βοηθήσετε την συγκέντρωσή σας. Τι γίνεται όμως με το δείπνο; Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος συνήθως παραλείπουν το δείπνο για να μειώσουν θερμίδες, αλλά δε συνειδητοποιούν ότι και αυτό το γεύμα έχει τη σημασία του.

Καύσιμο για το σώμα
Δεδομένου ότι είναι το τελευταίο γεύμα της ημέρας και δεν πρόκειται να ξαναφάτε για τις επόμενες 8 ώρες ή παραπάνω, είναι σημαντικό να κάνετε τις σωστές επιλογές. Η διασφάλιση ότι υπάρχει μια σταθερή παροχή γλυκόζης για το σώμα ώστε να χρησιμοποιεί ως καύσιμο για βασικές διαδικασίες ενώ κοιμάστε, είναι ιδιαίτερης σημασίας.
Μια κοινή αιτία διακοπής του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά. Σε αυτή την περίπτωση το σώμα πρέπει να απελευθερώσει την αποθηκευμένη γλυκόζη και αυτή η ενέργεια μπορεί να σας ξυπνήσει, και μερικές φορές, να σας δυσκολέψει να ξανακοιμηθείτε.
Για να μη συμβαίνει αυτό, είναι απαραίτητο ένα καλό δείπνο που συνδυάζει τόσο την πρωτεΐνη (κρέας, αυγά, ψάρι, γιαούρτι ) όσο και τους υδατάνθρακες (πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, λαχανικά και φρούτα), που θα εξασφαλίσουν μια σταθερή πορεία απελευθέρωσης της γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη του διαταραγμένου ύπνου. Πηγή https://www.mbike.gr/

 

Ευτυχία Ποιμενίδου

Ηλέκτρα Πέτρινου

Λαμπρινή Σιδηροπούλου

Αριάδνη Στεφάνου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης