ΔΑΝΙΑ – Η ΔΑΝΙΚΗ Ή ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

ΔΑΝΙΑ – Η ΔΑΝΙΚΗ Ή ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

 Σκέφτεστε μήπως για μία γρήγορη απόδραση στο εξωτερικό μετά από αυτά τα 2 δύσκολα χρόνια καραντίνας; Μπορεί να μην μπορούμε να σας κλείσουμε εμείς οι ίδιοι τα αεροπορικά σας εισιτήρια, αλλά θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας ταξιδέψουμε νοερά σε μία από τις ωραιότερες χώρες του πλανήτη. Αυτή η χώρα δεν θα μπορούσε, βέβαια, να ήταν οποιαδήποτε άλλη πέρα από την Δανία.

Ας αρχίσουμε, πρώτα από όλα, με κάποιες γενικές πληροφορίες, προκειμένου να εγκλιματιστούμε. Η Δανία είναι μια Σκανδιναβική χώρα που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ακτογραμμή και δεν έχει βουνά. Πρωτεύουσά της είναι η Κοπεγχάγη και ο πληθυσμός της φτάνει περίπου τα 6 εκατομμύρια κόσμο. Ακόμα, δεν παρατηρείται σε αυτήν μεγάλο ποσοστό εγκληματικότητας και γι’ αυτό έχει αναφερθεί ως η δεύτερη πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο. Γι’ αυτό, άλλωστε, εκεί εδρεύει και το γνωστό σε όλους δικαστήριο της Χάγης.

denmark

 

Ας περάσουμε ευθύς αμέσως, όμως, σε κάτι πιο ενδιαφέρον, όπως την ιδιοσυγκρασία των Δανών. Οι άνθρωποι στην Δανία είναι κατά κύριο λόγο εύθυμοι και ανοιχτοί. Μάλιστα, σύμφωνα, με μία δημοσιευμένη έκθεση στο UNWorldHappinessReport, οι Δανοί κάτοικοι ψηφίστηκαν να είναι οι πιο χαρούμενοι πολίτες στον κόσμο. Αυτό το γεγονός οφείλεται στην νοοτροπία της δανικής κουλτούρας και πιο συγκεκριμένα στο hygge. Για να προλάβουμε τις ερωτήσεις σας, το hyggeείναι μία κατάσταση που αντανακλά το δανικό πνεύμα. Στην ουσία, πρόκειται για την δημιουργία μιας ζεστής και χαλαρής ατμόσφαιρας, όπου έχει ως στόχο την απόλαυση των στιγμών με αγαπημένα πρόσωπα. Για να σας καταστίσουμε σαφέστερη αυτήν την έννοια, μπορούμε να φέρουμε ως παραδείγματα τα οικογενειακά τραπέζια ή τις νύχτες ταινιών με φίλους δίπλα στο τζάκι. Πολλοί θα λέγαμε πως δεν απέχει και πολύ από την λαϊκή ελληνική παράδοση με τις πολυπληθείς εορταστικές μαζώξεις. Όπως και οι ίδιοι θα καταλάβατε ήδη μέσα από τα παραδείγματα, το hygge ακμάζει περισσότερο την περίοδο των Χριστουγέννων. Πιστεύεται έτσι ότι το κρύο και το σκοτάδι που επικρατεί εκείνη την περίοδο καταπολεμάται με την ζεστασιά του hygge. Οι άνθρωποι, τότε, κυκλοφορούν με φούτερ, χοντρές χειμωνιάτικες μπλούζες, κασκόλ, ακόμη και με κουβέρτες.

 

christmas_in_nuremberg_snow

Για να διεισδύσουμε, όμως, περισσότερο στην δανική κουλτούρα, πάμε να δούμε κάποια ακόμη έθιμα και συνήθειες των ντόπιων. Αρχικά, η Δανία είναι μία χώρα βαθιά ευαισθητοποιημένη σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως φαίνεται και από την καθημερινότητα των κατοίκων της. Υπολογίζεται ότι σχεδόν όλοι της οι κάτοικοι έχουν ποδήλατο, την στιγμή που μόλις το μισό του πληθυσμού της κινείται με αυτοκίνητο. Έτσι, θα σας προτείναμε όταν την επισκεφτείτε να αναθεωρήσετε την άνεση του τετρακίνητού σας και να προτιμήσετε ένα δίκυκλο για να περιπλανηθείτε. Κάτι ακόμη για το οποίο φημίζονται οι Δανοί είναι και το κολύμπι. Όχι μόνο βρίσκεται η Δανία στην Βόρεια Θάλασσα, αλλά ακόμη κανένα σημείο της δεν απέχει περισσότερο από 52 χιλιόμετρα από το νερό. Ενδιαφέρον είναι να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τα ελληνικά δεδομένα, το κύριο δανικό λιμάνι της Κοπεγχάγης είναι κατάλληλο  για κολύμπι. Και επειδή ξέρουμε πως όλα αυτά ήταν ωραία, αλλά θα θέλατε να ακούσετε και κάτι πιο περίεργο για αυτούς τους εύθυμους ανθρώπους, το επόμενο έθιμο είναι αφιερωμένο σε εσάς. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όλοι οι Δανοί ανεβαίνουν πάνω σε καρέκλες και περιμένουν έως ότου πάει 12 ώρα, έτσι ώστε να πηδήξουν στο πάτωμα και να προσγειωθούν στον νέο χρόνο με περίσσια τύχη. Και όσοι θα πείτε πως αυτή η συμπεριφορά αρμόζει σε έναν αλκοολικό, δεν θα κάνατε λάθος. Οι Δανοί φημίζονται για την υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών, καθώς τα παιδιά στην Δανία επιτρέπεται να πίνουν από την ηλικία των 16ετών. Εάν είστε αποφασισμένοι να ταξιδέψετε στην Δανία, καλό θα ήταν να έχετε φάει καλά και να διαθέτετε γερό στομάχι!

_dsc3489

Prevalence-of-heavy-episodic-drinking-at-least-once-a-month-2019

Δεν θα σας κουράσουμε άλλο με περισσότερες πληροφορίες για τα έθιμα της Δανίας, καθώς ήδη πήρατε μια πρώτη γεύση. Τα λέμε, λοιπόν, στο επόμενο μας άρθρο, όπου και θα συνεχίσουμε ανακαλύπτοντας άλλες πτυχές αυτής της πανέμορφης χώρας.

 

Πηγές – Βιβλιογραφία:

https://www.visitdenmark.com/

Οι μαθητές : Δραγούτσου Μαρία, Σοφιανίδου Στεφανία, Στανημερόπουλος Αριστογένης

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης