Βιβλιοκριτική: ‘’Το Τραγούδι του Αχιλλέα’’

Βιβλιοκριτική: ‘’Το Τραγούδι του Αχιλλέα’’

Από Γούναρη Αθηνά, Τουρμάκη Μαρία και Περτσινίδης Μάριος

bookcover

Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Madeline Miller, η οποία μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, και εξέδωσε το Τραγούδι του Αχιλλέα, το πρώτο της βιβλίο, το 2011. Έχει γίνει bestseller και έχει βραβευτεί με βραβείο Orange Prize for fiction το 2012.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσει τον σπαρακτικό θρήνο του Αχιλλέα για τον θάνατο του Πάτροκλου, η συγγραφέας δίνει την δική της εκδοχή στην ιστορία.

Η πλοκή ξεκινάει με τον Πάτροκλο ως παιδί που εξορίζεται στο παλάτι του βασιλιά Πηλέα επειδή απογοήτευσε τον πατέρα του. Εκεί μεγαλώνει στη σκιά του εκθαμβωτικού Αχιλλέα, ο οποίος, σύμφωνα με τις προφητείες, θα γίνει ο Άριστος Αχαιών. Τα δύο αγόρια σύντομα γίνονται φίλοι και στέλνονται να μαθητεύσουν στη σπηλιά του θρυλικού δάσκαλου Χείρωνα. Εκεί έρχονται πιο κοντά και ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί, όμως οι Μοίρες έχουν υφάνει το δικό τους σχέδιο, στο οποίο παίζει μεγάλο ρόλο η παρέμβαση της Θέτιδας, η μητέρα του Αχιλλέα.

axileas1

 

 

Μετά από λίγο καιρό, αγγελιαφόροι εμφανίζονται στη σπηλιά του Χείρωνα και φέρνουν το μήνυμα ότι ένας πρίγκιπας από την Τροία, ο Πάρης, έκλεψε την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο, την γνωστή ,από τα έπη του Ομήρου, ωραία Ελένη. Πρέπει τώρα οι βασιλιάδες να ξεπλύνουν την ντροπή και για να γίνει αυτό χρειάζονται το δόρυ και την ασπίδα του Αχιλλέα, οπότε οι δύο φίλοι αναγκάζονται να συμμετάσχουν στον Τρωικό πόλεμο, μετά από παρότρυνση του Οδυσσέα και του Διομήδη, υπόσχοντας ότι θα μείνουν για πάντα μαζί.

axileas2

 

Το βιβλίο μας δημιούργησε πολλά μεικτά συναισθήματα. Στην αρχή απολαύσαμε την δημιουργία μιας γνήσιας φιλίας, αλλά στο τέλος νιώσαμε τον πόνο του Αχιλλέα σαν να ήταν δικός μας. Είναι μια όμορφη διήγηση ενός μύθου, μια απεικόνιση ενός ήρωα με τρόπο λίγο ασυνήθιστο ίσως για τα σημερινά δεδομένα, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης