Του Παύλου Στρουγγάρη, Α5
Ο άνθρωπος στην αρχή της εμφάνισής του στη Γη δεν ήταν το κυρίαρχο είδος, όπως σήμερα λανθασμένα θεωρούμε, αλλά βρισκόταν στα τελευταία στρώματα της τροφικής αλυσίδας. Είχε να αντιμετωπίσει τεράστιους κινδύνους από τα υπόλοιπα ζώα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Η επιβίωση και η επικράτησή του δεν ήταν εύκολη ούτε δεδομένη, αλλά κατάφερε, σε αντίθεση με άλλα ζώα (π.χ. δεινόσαυρος) να επιβιώσει και τελικά να επικρατήσει. Η επιτυχία του αυτή οφείλεται στην ικανότητά του να προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος και να χρησιμοποιεί το μυαλό του. Έτσι κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να επικρατήσει, να πολλαπλασιαστεί και να κυριαρχήσει πάνω στο φυσικό περιβάλλον. Βελτίωσε τις συνθήκες ζωής του, καθώς κατάφερε να καλλιεργήσει τη γη, να εξημερώσει άγρια ζώα και να ελέγξει τα φυσικά φαινόμενα.
Τους τελευταίους 2 αιώνες, μετά από τη βιομηχανική επανάσταση και τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο άνθρωπος απέκτησε τις δυνατότητες να μεταβάλλει το φυσικό περιβάλλον πολύ περισσότερο από ό,τι έκανε μέχρι τότε στην ιστορία του. Έτσι, οδηγηθήκαμε στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, στην υπερκατανάλωση και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μόλυνση της ατμόσφαιρας και των ωκεανών, αποψίλωση δασών προκειμένου να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εξαφάνιση διάφορων ειδών της χλωρίδας και πανίδας, εξάντληση των φυσικών πόρων.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της ανθρώπινης συμπεριφοράς και καλούν τους ηγέτες των κρατών, αλλά και όλους μας σε έναν μεγάλο μετασχηματισμό, ώστε να αποτραπεί η πορεία προς την καταστροφή.