Του Θανάση Λαθούρα, Β2
Στις 3 Αυγούστου του 2021 μια φονική πυρκαγιά έπληξε τη Β. Εύβοια. Φονική όχι ως προς τα θύματα αλλά εξαιτίας του πλήθους των κατοίκων τόσων χωριών που πέταξε στο δρόμο. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, 508.800 στρέμματα δάσους κάηκαν. Όχι μόνο ένας φυσικός πνεύμονας αλλά και η πηγή εισοδήματος των περισσοτέρων ανθρώπων εκεί κάηκε.
Στις 3 Αυγούστου λίγο μετά τις 15:30 στα Κριεζά, στο δήμο Κύμης Αλιβερίου, ξέσπασε μια μικρή φωτιά. Αργότερα, και αφού η πρώτη πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, η Πυροσβεστική έδωσε εντολή να εκκενωθούν ο οικισμός Ρετσινόλακκος που είναι κοντά στη Λίμνη Ευβοίας και ο οικισμός Κοκκίνη όπου υπήρχαν κατασκηνώσεις, αφού στην περιοχή είχε ξεσπάσει μεγάλη φωτιά πολύ κοντά στους δύο οικισμούς.
Νέες εκκενώσεις
Την επόμενη ημέρα εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κουρκουλοί και Δρυμώνας με απόφαση του Συντονιστικού που συγκλήθηκε και συνεδρίασε στη Λίμνη Ευβοίας. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης είχαν εκκενωθεί συνολικά 8 χωριά και οικισμοί. Μάλιστα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός τόνισε πως η πυρκαγιά δεν πρόκειται να σταματήσει με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.
Η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου
Μέχρι το βράδυ η φωτιά είχε αναπτύξει τέσσερα μεγάλα μέτωπα που κινούνταν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Όλη τη νύχτα οι φλόγες ανέβαιναν προς το βουνό και με το ξημέρωμα βοηθούμενες από τους ανέμους επέστρεφαν και πάλι σε παραλιακές περιοχές.
Πολύ σύντομα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με συνεχείς αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα και με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνιες μάχες με τις φλόγες. Δυστυχώς δεν ήταν επαρκείς για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα που κατάκαιγε ένα από τα ωραιότερα δάση της Ελλάδας καθώς και χωριά και οικισμούς.
Την προσπάθειά τους δυσκόλευε ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούσαν προς τα μέτωπα της φωτιάς είχαν αποκλειστεί, καθώς είχαν πέσει καμένες κολόνες της ΔΕΗ, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και καμένα δέντρα που δεν επέτρεπαν στα οχήματα της Πυροσβεστικής να προσεγγίσουν τις φλόγες.
Την Πέμπτη 5 Αυγούστου τα πύρινα μέτωπα είχαν ενωθεί δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό που εκτεινόταν από τον Ευβοϊκό Κόλπο μέχρι το Αιγαίο. Τις επόμενες ημέρες οι κάτοικοι του νησιού αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθούσαν με τρόμο καθώς οι φλόγες έζωναν πόλεις και χωριά, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή με πλωτά μέσα.
Στην Αγία Άννα και στα υπόλοιπα χωριά οι κάτοικοι πήραν μήνυμα να εκκενώσουν την περιοχή. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε αναμονή περιμένοντας να δουν ποια θα είναι η πορεία του ανέμου, ενώ η φωτιά βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το χωριό τους.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς την Παρασκευή, σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτών συνέχιζαν τις προσπάθειες απομάκρυνσης πολιτών από τις παραλίες του νησιού. Εν τω μεταξύ η φωτιά απειλούσε πλέον τη Στροφυλιά και το Μαντούδι. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις έκαναν τη φωτιά να φουντώνει και να επιστρέφει σε περιοχές όπου φαινόταν να έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Όταν η φωτιά κύκλωσε τη Λίμνη, η μόνη διέξοδος ήταν η θάλασσα, καθώς οι γύρω δρόμοι είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Το ένα μετά το άλλο χωριά εκκενώνονταν, αλλά πολλοί κάτοικοι παρέμεναν στα σπίτια τους ελπίζοντας να περισώσουν όσα δεν μπορούσαν να σώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Στη Μουρτιά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.
Τέλος
Το Σάββατο έγινε εμφανές ότι ο εφιάλτης δεν είχε τέλος. Η Φαράκλα, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη και οι Ροβιές είδαν τις φλόγες να επιστρέφουν. Οι κάτοικοι εκλιπαρούσαν για ενίσχυση των ιπτάμενων μέσων πυρόσβεσης, ενώ υπήρχαν πολλές καταγγελίες για ολιγωρία των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες έλεγαν ότι δεν είχαν εντολή να επιχειρήσουν παρά μόνο να βοηθήσουν στην εκκένωση.
Μέχρι και ο περιφερειάρχης κ. Σπανός έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα σημείωσε: «Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές. Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα! Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!». Δυστυχώς οι εκκλήσεις του παρέμειναν χωρίς ανταπόκριση.
Την Κυριακή ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου έκανε λόγο για 1.000 καμένα σπίτια ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν καεί 450.000 στρέμματα από τα 550.000 στα οποία εκτείνεται ο δήμος. Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ζητούσαν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης αλλά δεν εισακούονταν, καθώς ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Η μάχη με τις φλόγες συνεχιζόταν και τις επόμενες μέρες. Ο εφιάλτης δεν έλεγε να τελειώσει.
Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας επιχείρησαν 858 πυροσβέστες με 46 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 230 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που είχαν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, από τις χώρες της Ουκρανίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Μολδαβίας. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη (2 Ilyushin Il-76 και το Beriev-200). Ελληνική συνδρομή παρείχαν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.