Λίγα λόγια για τη χώρα μου, την Ουγκάντα

Του Νεκτάριου Μπαλίρε, Γ4

Η Ουγκάντα είναι χώρα της Αφρικανικής ηπείρου με πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της την Καμπάλα. Βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Βικτόρια και συνορεύει με το Κονγκό, το νότιο Σουδάν και την Κένυα. Έχει έκταση 241.038 τ.χλμ. και πληθυσμό 42.885.900 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021 (κατατάσσεται 34η στον κόσμο). Επίσημες γλώσσες της είναι η αγγλική και τα luganda.
Παλιότερα υπήρξε αποικία των Άγγλων αλλά στις 9 Οκτωβρίου 1962 απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Λίμνη Bunyonyi, Ουγκάντα

Λίμνη Bunyonyi, Ουγκάντα

ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ

Η σημαία της Ουγκάντας

Η σημαία της Ουγκάντας


Η σημαία της Ουγκάντας καθιερώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1962, την ημέρα που η χώρα έγινε ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αποτελείται από έξι ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος μαύρου (στην κορυφή), κίτρινου, κόκκινου, μαύρου, κίτρινου και κόκκινου, με ενσωματωμένο έναν άσπρο κυκλικό δίσκο στο κέντρο, ο οποίος φέρει το εθνικό σύμβολο, έναν γκρίζο γερανό (Grey-crowned Crane), ο οποίος κοιτάζει προς τη μεριά που κυματίζει η σημαία. Το πτηνό ήταν στρατιωτικό σύμβολο όταν η Ουγκάντα ανήκε στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Τα τρία χρώματα προέρχονται από το Κογκρέσο του Λαού της Ουγκάντας και εκπροσωπούν το λαό της Αφρικής (μαύρο), την ηλιοφάνεια (κίτρινο) και την αδερφότητα των Αφρικανών (το κόκκινο που είναι το χρώμα του αίματος, μέσω του οποίου συνδέονται όλοι οι Αφρικανοί). Ο Γκρέις Ιμπινγκίρα, Υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε τη σημαία της Ουγκάντας.
Η σημαία από το 1914 έως το 1962

Η σημαία από το 1914 έως το 1962

Μπουγκάντα
Η Μπουγκάντα είναι ένα βασίλειο Μπαν-τού στην Ουγκάντα. Το βασίλειο της Μπαγκάνντα, η Μπουγκάνντα είναι το μεγαλύτερο από τα παραδοσιακά βασίλεια στη σημερινή Ανατολική Αφρική, που αποτελείται από την Κεντρική Περιοχή της Μπουγκάντα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της Ουγκάντας, Καμπάλα. Τα 14 εκατομμύρια Μπαγκάντα (ενικός αριθμός Muganda) αποτελούν τη μεγαλύτερη περιοχή της Ουγκάντας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 26,6% του πληθυσμού της Ουγκάντας.

Σημαία Buganda

Σημαία Buganda

Η Μπουγκάντα έχει μακρά και εκτενή ιστορία. Ενοποιήθηκε τον 13ο αιώνα (1300 μ.Χ.) υπό τον πρώτο βασιλιά Κάτο Κίντου, τον ιδρυτή της δυναστείας Κίντου της Μπουγκάνντα. H Μπουγκάντα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά κράτη στην Ανατολική Αφρική κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Πριν από τον 12ο αιώνα, η σημερινή περιοχή Μπουγκάντα ήταν ένα βασίλειο γνωστό ως Muwaawa, που σημαίνει ένα αραιοκατοικημένο μέρος. Κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία της Αφρικής, και μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να διατηρήσει την ανεξαρτησία της ενάντια στον βρετανικό ιμπεριαλισμό, η Μπουγκάντα έγινε το κέντρο του Προτεκτοράτου (κάποια εδαφική κατοικήσιμη περιοχή που ελέγχεται) της Ουγκάντα το 1884.Tο όνομα Ουγκάντα, το πήρε από το Σουαχίλιόρος (είναι όλες οι χώρες της Κοινότητας της Ανατολικής Αφρικής (EAC),οι οποίες μιλάνε τα Σουαχίλι, δηλαδή το Μπουρούντι , η Κένυα , η Ρουάντα , το Νότιο Σουδάν, η Τανζανία και η Ουγκάντα). Για την Μπουγκάντα, υιοθετήθηκε από Βρετανούς αξιωματούχους. Κάτω από τη βρετανική κυριαρχία, πολλοί Baganda απέκτησαν καθεστώς ως αποικιακοί διαχειριστές και η Buganda έγινε σημαντικός παραγωγός βαμβακιού και καφέ .
Μετά την ανεξαρτησία της Ουγκάντα το 1962, το βασίλειο καταργήθηκε από τον πρώτο πρωθυπουργό της Ουγκάντας Milton Obote το 1966 ανακηρύσσοντας την Ουγκάντα δημοκρατία. Μετά από χρόνια αναταραχής υπό τον Obote και τον δικτάτορα Idi Amin , καθώς και αρκετά χρόνια εσωτερικών διαιρέσεων μεταξύ του κυβερνώντος Κινήματος Εθνικής Αντίστασης της Ουγκάντα υπό τον Yoweri Museveni, τον Πρόεδρο της Ουγκάντα από το 1986, το βασίλειο αποκαταστάθηκε επίσημα το 1993. Η Μπουγκάντα είναι πλέον ένα παραδοσιακό βασίλειο και έτσι κατέχει σε μεγάλο βαθμό σημαντικό ρόλο.
Η Μπουγκάντα αυτή τη στιγμή χωρίζεται σε 26 περιοχές από το 2021.
Η Buganda αποτελείται από 18 πολιτικά τμήματα που ονομάζονται amasaza στα Λουγκάντα.
Η Μπουγκάντα είχε προβλεπόμενο πληθυσμό περίπου 11.952.600 ατόμων το 2021.

Φυλές της Buganda
Από το 2009, υπήρχαν τουλάχιστον 52 αναγνωρισμένες φυλές στο βασίλειο, με τουλάχιστον άλλες τέσσερις να διεκδικούν το καθεστώς της φυλής. Μέσα σε αυτή την ομάδα φυλών, υπάρχουν τέσσερις διακριτές υποομάδες, οι οποίες αντικατοπτρίζουν ιστορικά κύματα μετανάστευσης στη Μπουγκάντα.
Μια από αυτές είναι και η Lugave ( Παγκολίνος ) η οποία είναι και πρώτη στη κατάταξη όλων των φυλών στο Βασίλειο στην οποία ανήκω.

Γεωργία
Η Buganda παράγει μια μεγάλη ποικιλία αγροτικών προϊόντων για τοπική κατανάλωση και εξαγωγή. Το ματόκε, το βοδινό κρέας, τα πουλερικά, το καλαμπόκι και οι γλυκοπατάτες είναι μερικά από τα βασικά προϊόντα.

Ενέργεια
Η κύρια πηγή ενέργειας της Μπουγκάντα είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια από τον ηλεκτρικό σταθμό Nnalubaale στο Njeru και τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kiira στη λίμνη Nnalubaale (Λίμνη Victoria). Μικρότεροι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί λειτουργούν στην Μπουγκάντα, όπως ο σταθμός Namanve που λειτουργεί με βαρύ μαζούτ στο Namanve, στην περιοχή Mukono. Μικροί σταθμοί ηλιακής ενέργειας όπως ο ηλιακός σταθμός Kabulasoke στο Kabulasoke , στην περιοχή Gomba λειτουργούν στην Buganda.

Τουρισμός
Η Μπουγκάντα έχει πολλά τουριστικά αξιοθέατα και πολιτιστικούς χώρους, όπως οι Τάφοι Kasubi και τα νησιά Ssese.
Το κύριο αεροδρόμιο είναι το Entebbe International Airport.

Κουζίνα

Matoke

Matoke


Στην κουζίνα Kiganda κυριαρχεί το Matooke. Το matooke είναι ειδικές μπανάνες που τις χρησημοποιούμε μόνο για μαγείρεμα, είναι επίσης το παραδοσιακό φαγητό. Μερικές φορές παρασκευάζεται ως μέρος του Katogo. Η σύγχρονη κουζίνα Kiganda έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ινδική, την αγγλική και την αραβική κουζίνα. Τα κύρια πιάτα σερβίρονται σχεδόν πάντα με στιφάδο, σούπα ή σάλτσα.

Το παλάτι του Βασιλιά που λέγεται Lubiri

Το παλάτι του Βασιλιά που λέγεται Lubiri

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης