Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 


6.1   Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του   κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η πρώτη τήρηση της «Ημέρας της Γυναίκας», ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» ,η οποία       πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, που διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της   Αμερικής .Η Γερμανίδα Λουίζε Τσιτς πρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Αυτό   υποστηρίχθηκε από πολλές γυναίκες. Οι αντιπρόσωποι  συμφώνησαν με την ιδέα των ίσων δικαιωμάτων και της ψήφου  των γυναικών.

6.2

 

Το επόμενο έτος, στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

 

6.4Η μέρα είναι επίσημη αργία στο Αφγανιστάν, την Αγκόλα, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν ,τη Λευκορωσία, τη Μπουρκίνα Φάσο, την Καμπότζη, την Κίνα (μόνο για γυναίκες),την Κούβα, τη  Γεωργία, τη Γουινέα-Μπισάου, την Ερυθραία, το Καζακστάν, τη Κιργιζία, το Λάος, τη Μαδαγασκάρη (μόνο για γυναίκες),τη Μολδαβία, τη Μογγολία, το Νεπάλ, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Ουγκάντα, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ και τη Ζάμπια.

 

Αριάδνη

Βάσω

Κωνσταντίνος

Μαρία Π.