Τα πιο παράξενα φαγητά του κόσμου

Τα πιο παράξενα φαγητά του κόσμου

 

1. Τα αυγά του αιώνα -Κίνα

13_1Το σκουροπράσινο χρώμα του κρόκου και το ασπράδι που έχει καφέ χρώμα μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα αυγά είναι εκατό ετών, όμως στην πραγματικότητα είναι λίγων μηνών !

Τα αυγά του αιώνα είναι μια κινέζικη λιχουδιά που φτιάχνεται από αυγά πάπιας, κότας ή ορτυκιού τα οποία διατηρούνται για αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

 

 

2. Hákarl από σιτεμένο καρχαρία – Ισλανδία

13_2Ένα από τα εθνικά πιάτα της Ισλανδίας είναι το Hákarl που γίνεται από καρχαρία. Όχι όμως όποιο και όποιο καρχαρία, αλλά καρχαρία Γροιλανδίας που μένει αρκετούς μήνες να σιτέψει πριν καταναλωθεί.

Για την ακρίβεια τα κομμάτια καρχαρία μένουν κρεμασμένα για 4 – 5 μήνες, κατά τους οποίους υφίσταται μία συγκεκριμένη διαδικασία ζύμωσης που τα κάνει να σκληραίνουν. Το Hákarl έχει φυσικά γεύση ψαριού, ωστόσο η οσμή αμμωνίας που αναδύει το κάνει μάλλον απωθητικό, αν και οι Ισλανδοί δεν φαίνεται να πτοούνται !

 

 3. Σούπα από φωλιές πουλιών – Κίνα

13_3Ποιος θα σκεφτόταν εκτός από τα πουλιά να μαγειρέψει και τη φωλιά τους; Ε οι Κινέζοι το έχουν κάνει ήδη και η σούπα που φτιάχνουν από φωλιές χελιδονιών δεν είναι απλά διάσημη, αλλά είναι γνωστή και ως “χαβιάρι της Ανατολής”.

Σημειώστε πως οι φωλιές των χελιδονιών φτιάχνονται κυρίως με σάλιο, είναι από τα πιο ακριβά ζωικά προϊόντα που μπορεί να αγοράσει κανείς και ένα μπολ τέτοιας σούπας μπορεί να κοστίζει από 30 έως και 100 δολάρια! Η τιμή τους οφείλεται στη σπανιότητά τους μιας και οι φωλιές μπορούν να συλλεχθούν μόνο 3 φορές τον χρόνο και συνήθως, βρίσκονται σε παράκτιες σπηλιές, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες αναρρίχησης και ευκινησίας από τους κυνηγούς. Η σούπα από φωλιά πουλιών φτιάχνεται εδώ και αιώνες, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

 

 4. Κρασί φιδιού – Ασία

13_4Μετά από τόσες «λιχουδιές» ένα ποτηράκι κρασί το χρειαζόμαστε, αλλά για να ταιριάζει με το παραπάνω μενού θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι με εκλεκτό κρασί φιδιού.

Πρόκειται για κρασί από ρύζι, στο οποίο βυθίζεται ένα δηλητηριώδες φίδι και λίγο από το αίμα του, που του χαρίζει και ένα ελαφρώς ροζέ χρώμα. Το φίδι αφήνεται να μουλιάσει μέσα στο μπουκάλι για αρκετούς μήνες, μέχρι να διαλυθεί το δηλητήριο του στο κρασί. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, όμως, καθώς η αιθανόλη κάνει το δηλητήριο ανενεργό, ενώ το συγκεκριμένο κρασί όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο αλλά υποτίθεται ότι είναι και ωφέλιμο για την υγεία. Το κρασί φιδιού ξεκίνησε να παράγεται στο Βιετνάμ, ωστόσο σήμερα έχει εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

 

5. Surströmming – Σουηδία

 13_5Πόσο παράξενη μπορεί να είναι η κονσερβοποιημένη ρέγγα που τόσο αγαπούν οι Σουηδοί; Εκ πρώτης όψεως δεν έχει καμία διαφορά από οποιοδήποτε παστό ψαράκι, μέχρι τη στιγμή που ανοίγεις το καπάκι της κονσέρβας, σου έρχεται η τρομερή μυρωδιά της και εύχεσαι να μπορούσες να αλλάξεις όχι απλά δωμάτιο, αλλά πόλη. Δεν είναι τυχαίο που και οι Σουηδοί συνήθως την καταναλώνουν σε εξωτερικούς χώρους!

Το Surströmming (strömming ονομάζεται η ρέγγα της Βαλτικής) λοιπόν, είναι ρέγγα που αλιεύεται την άνοιξη πριν αναπαραχθεί, μπαίνει σε βαρέλια για 1-2 μήνες προκειμένου να ζυμωθεί και κατόπιν μπαίνει σε κονσέρβες, όπου η διαδικασία της ζύμωσης που του χαρίζει τη χαρακτηριστική μυρωδιά και την ελαφρώς όξινη γεύση, συνεχίζεται για αρκετούς μήνες. Το βρίσκεις στα ράφια όλων των super markets στη Σουηδία και αν θες να το δοκιμάσεις, όπως οι Σουηδοί, το σερβίρεις με βραστές πατάτες ή το κάνεις σάντουιτς με tunnbröd (λεπτό σουηδικό ψωμί), βούτυρο, πατάτες πουρέ και κρεμμύδι και το συνοδεύεις με μπύρα ή κρύο γάλα.

 Αργυρώ – Εβελίνα