ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ: Η εκδρομή μας στις Θερμοπύλες και στη Σκάρφεια

Την Τρίτη 17  Δεκεμβρίου, η ιστορία ξαναζωντάνεψε στις Θερμοπύλες για 36 μαθητές του τομέα Πληροφορικής του σχολείου μας, χάρηthermopiles στο «Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης  Θερμοπυλών», ένα ιδιαίτερο μουσείο, όπου δεν εκτίθενται καθόλου αρχαία ευρήματα, αλλά χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για να αφηγηθεί την ιστορία του τόπου με τρόπο σχεδόν βιωματικό. Σε ένα εντυπωσιακό κτίριο σε μορφή αιχμής δόρατος, στραμμένης προς την κατεύθυνση απ’ όπου ήρθαν οι Πέρσες, ξεναγηθήκαμε σε αίθουσες τρισδιάστατων προβολών με ηλεκτρονικά εποπτικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας για την τρισδιάστατη απεικόνιση της μάχης με διδακτικά εποπτικά όργανα με ομοιώματα στολών των αντιπάλων της εποχής, καθώς και με ένα πλήρες οπτικοακουστικό σύστημα περιγραφής των γεγονότων. Με τη χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, ενημερωθήκαμε από εξειδικευμένους επιστήμονες για τα γεγονότα και την εποχή της μάχης, για τον αντίκτυπο και τη διαχρονική απήχησή της στην ανθρωπότητα. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Τύμβο και το άγαλμα του Λεωνίδα.

Επόμενος σταθμός μας υπήρξε ο επίγειος δορυφορικός σταθμός του ΟΤΕ στη ΣΚΑΡΦΕΙΑ, ο πρώτος ελληνικός δορυφορικός σταθμός. Εκεί παρακολουθήσαμε αρχικά μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία και παρουσίαση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και το ρόλο των δορυφορικών επικοινωνιών παγκοσμίως αλλά και σχετικά με το έργο του συγκεκριμένου δορυφορικού σταθμού, το οποίο σήμερα επικεντρώνεται στην υλοποίηση της δορυφορικής επικοινωνίας στη ναυσιπλοΐα. Έπειτα, ξεναγηθήκαμε  στο κέντρο ελέγχου του σταθμού, αλλά και στον εξωτερικό του χώρο, όπου μας δόθηκαν επιπλέον πληροφορίες για την εγκατάσταση και τον τρόπο λειτουργίας των κεραιών. Επιπλέον, μια ομάδα μαθητών και καθηγητών είχαν μια συγκλονιστική εμπειρία, αφού ανέβηκαν στη βάση μιας από τις μεγάλες κεραίες.

Η εκδρομή μας έκλεισε με μια επίσκεψη στη χριστουγεννιάτικα ντυμένη Λαμία, για το απαραίτητο φαγητό και καφέ και επιστρέψαμε στην πόλη μας απόλυτα ευχαριστημένοι από τις εμπειρίες και τις παραστάσεις που αποκομίσαμε.

Σχολιάστε

Top