Ένοχες πικρές σκέψεις τρώγοντας μια σοκολάτα

chocolate_slavery_main

Είναι το πιο ελκυστικό γλύκισμα που γαργαλάει ευχάριστα τον ουρανίσκο, ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους στις διάφορες εκδοχές του, δεν μπορείς να σταματήσεις, όταν ξεκινήσεις να τρως και, αν σου το προσφέρουν, το θεωρείς τρυφερή χειρονομία αγάπης.

Φυσικά και ο λόγος γίνεται για την υπέροχη γλυκιά σοκολάτα.

Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ ποια πικρή ιστορία κρύβει πίσω της;

Ο κόκκος του κακάο που καλλιεργείται στη Δ. Αφρική και Λατινική Αμερική είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή σοκολάτας.

Καθώς η βιομηχανία σοκολάτας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, επόμενο είναι να αυξηθεί και  η ζήτηση σε φθηνό κακάο.

Ξέρετε ότι στη Δ. Αφρική στις φυτείες κακάο πολλά παιδιά 12-16 ετών αλλά και αρκετά μόλις 7 ετών  γίνονται καθημερινά αντικείμενο εκμετάλλευσης;

Δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ αναβαίνοντας στα κακαόδεντρα, χρησιμοποιώντας επικίνδυνα μαχαίρια, για να κόψουν τους καρπούς κακάο – χωρίς να παίρνουν μέτρα προφύλαξης- στη συνέχεια τους βάζουν να κουβαλούν τα σακιά  μέσα στο δάσος. Πολλά τραυματίζονται και χάνουν τα δάχτυλά τους.

Τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να πάνε  στο σχολείο και κάνουν πολύ καιρό να δουν τους γονείς τους.  Ακόμη είναι εκτεθειμένα στα διάφορα, φυτοφάρμακα, με τα οποία ψεκάζονται οι φυτείες, όταν προσβάλλονται από  τεράστια σμάρια εντόμων.

Οι εργοδότες τους τα κοροϊδεύουν ότι η αμοιβή είναι καλή και τα παιδιά εργάζονται σε άθλιες συνθήκες για να βοηθήσουν  οικονομικά τις οικογένειες τους.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις η ίδια οικογένεια « νοικιάζει» τα παιδιά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) δίνει αγώνα, για να εξαλείψει την παιδική εργασία -σκλαβιά- στις φυτείες κακάο της Δ. Αφρικής και να τιμωρήσει τους εργοδότες που παραβιάζουν διεθείς νόμους εργασίας.

Την επόμενη φορά που θα δαγκώσουμε ένα λαχταριστό κομμάτι γλυκιάς σοκολάτας ας σκεφτούμε λίγο το ένοχο-πικρό μυστικό που κρύβει η παραγωγή της.

 

Σκέψεις από το άρθρο « Οι σκλάβοι της σοκολάτας στην Αφρική», που διαβάσαμε στην εφημερίδα “ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ” στις 18-2-2014.

Αθηνά Χοβαλοπούλου

Ματίνα Πολύζου

Σχολιάστε

Top