Ο Πολιτισμός μέσα από τα πνευματικά Ιδρύματα του νησιού.

Ο Πολιτισμός μέσα από τα πνευματικά Ιδρύματα του νησιού. 

Γράφουν ο Βασίλης Κακαβάκης, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος και ο Κωνσταντίνος Πέτρου

 

Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας

Η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας ιδρύθηκε από δεκατέσσερις νέους αστούς αποφοίτους Γαλλικών και Ιταλικών πανεπιστημίων, το 1836 και αποτελεί το αρχαιότερο πνευματικό Ίδρυμα στην Ελλάδα. Σκοπός της ήταν η διάδοση των φιλελεύθερων δυτικοευρωπαϊκών ιδεών, έχοντας παράλληλα σημαντική θέση στην πνευματική αλλά και αστική κοινωνική ζωή του νησιού. Επιπλέον, λειτούργησε ως ένα χώρος συνάθροισης, ανάγνωσης και ανταλλαγής απόψεων της αστικής τάξης του νησιού. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, βρίσκεται σε ένα εμβληματικό κτήριο στο κέντρο της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας.

Από την Αναγνωστική Εταιρείας Κέρκυρας έχουν περάσει σπουδαίες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Ιάκωβος Πολυλάς, ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Ντίνος Θεοτόκης, ο Βιάρος και ο Αυγουστίνος Καποδίστριας, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος Πολίτης, ο Γεράσιμος Μαρκοράς, ο Ιάκωβος Πολυλάς, ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Πέτρος Βράιλας – Αρμένης, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρός της και πολλοί άλλοι. Στις ημέρες μας, η Αναγνωστική, έχει έναν άλλο χαρακτήρα από αυτόν που είχε όταν ιδρύθηκε  προσπαθώντας να συμβαδίζει με την σύγχρονη εποχή. Αρχικά, κύριοι σκοποί της είναι η έρευνα, η μελέτη αλλά και η διάδοση του επτανησιακού πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις. Επιπλέον, ο εμπλουτισμός και η οργάνωση της εξειδικευμένης βιβλιοθήκης της. Επίσης, οι ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις όπως είναι η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, διαλέξεων, συναυλιών, εκθέσεων αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Άξιο αναφοράς είναι το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα << Αλίκη Παδοβά >>, το οποίο διοργανώνεται από την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, καθώς απευθύνεται στα Λύκεια του νησιού μας.

Η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας διαθέτει μία πλούσια βιβλιοθήκη, εξειδικευμένη και διαρκώς εμπλουτιζόμενη βιβλιοθήκη αριθμώντας 35.000 βιβλία στην συλλογή της. Επιπλέον, διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό σπάνιων εφημερίδων (30.000 φύλλα), χαρτών και μονοφύλλων. Η Εταιρεία τακτικά πραγματοποιεί εκδόσεις όπου αφορούν διάφορα θέματα επτανησιακής ιστορίας και πολιτισμού. Μία σημαντική έκδοση της Αναγνωστικής είναι το «Δελτίο της Αναγνωστικής Εταιρείας» όπου ήταν έμπνευση του πρώην Προέδρου της Κώστα Νικολάκη – Μούχα (1969 – 1987) και περιλαμβάνει τις εκδηλώσεις, τις δραστηριότητες και τα ευρύτερα νέα της Εταιρείας. Η Αναγνωστική Εταιρεία έχει αναπτύξει αρκετές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα << Η εξέλιξη της πόλης μας από τον 14ο έως τον 20ο αιώνα >>, ο ετήσιος Μαθητικός Διαγωνισμός συγγραφής δοκιμίου αφιερωμένος στην μνήμη της Μ. Ευεργέτιδας Αλίκης Παδοβά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα » Εκδότες, αρθρογράφοι και αναγνώστες: Ο Τύπος στα Επτάνησα τον 19ο αιώνα».

Στις ημέρες μας η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, ως ένας θεσμός με εμβληματική παρουσία στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας λειτουργεί ως ένας χώρος πολιτισμού, λόγω των συχνών πολιτιστικών εκδηλώσεών της διαθέτοντας υπερσύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων και εντευκτήριο. Επιπλέον, λειτουργεί ως βιβλιοθήκη ανοικτή στην έρευνα και στο κοινό. Τέλος, διαθέτει αίθουσες μουσειακού χαρακτήρα που επίσης είναι επισκέψιμες.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης