Άγιος Σπυρίδωνας – ο Άγιος της καρδιάς μας
Ο κυπριακής καταγωγής Άγιος Σπυρίδων, είναι σημαντική προσωπικότητα της Χριστιανοσύνης, ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την πόλη και το νησί της Κέρκυρας, της οποίας είναι προστάτης Άγιος.
Γεννήθηκε περί το 270 στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια της Κύπρου. Στα νεανικά του χρόνια ζούσε ως απλός αλλά ενάρετος βοσκός. Παντρεύτηκε και απόκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Πέθανε το 348. Το λείψανο του τοποθετήθηκε σε μαρμάρινη λάρνακα δίπλα στην είσοδο του Ναού της Τριμυθούντος της Κύπρου. Ξεχώριζε για την πίστη του στο Θεό, την αγάπη του για τον άνθρωπο, την απλότητα, την ταπείνωση, την φιλοξενία, τις αγαθοεργίες αλλά και τα θαύματά του. Όταν πέθανε η γυναίκα του, ο Σπυρίδων αφιέρωσε πλέον τη ζωή του ολοκληρωτικά στο Θεό. Χωρίς να το επιδιώξει απέκτησε φήμη στη μεγαλόνησο και όταν εκοιμήθη ο επίσκοπος της πόλης της Τριμυθούντος, κοντά στη Σαλαμίνα, ομόφωνα οι πιστοί εξέλεξαν τον Σπυρίδωνα ως διάδοχό του.
Το 648 μ.χ. η Κύπρος αντιμετώπιζε μεγάλες επιδρομές από τους Σαρακηνούς και το λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τοποθετήθηκε σε ναό μαζί με το λείψανο της Αυγούστας Θεοδώρας. Τα δύο λείψανα παρέμειναν εκεί μέχρι λίγες μέρες πριν την πτώση, που μεταφέρθηκαν αρχικά μέσω Σερβίας, Θράκης και Μακεδονίας στη Παραμυθιά της Ηπείρου. Μετά απότρία χρόνια περιπλάνησης από τόπο σε τόπο κατέληξαν στην Κέρκυρα, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημέρα που έφτασαν τα λείψανα στην Κέρκυρα, η πίστη των ορθοδόξων Κερκυραίων δυνάμωσε. Από τότε εκτίθενται για προσκύνημα στους χιλιάδες πιστούς που συρρέουν απ” όλο τον κόσμο.
Οι Κερκυραίοι λατρεύουν τον Άγιό τους και τον θεωρούν θαυματουργό και σωτήρα του νησιού. Γι αυτό δείχνουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους με λιτάνευση του Σκηνώματός του τέσσερις φορές το χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή από την πανούκλα το 1629, το Μεγάλο Σάββατο για την διάσωση από τη σιτοδεία του 1553, στις 11 Αυγούστου για την νίκη της Κέρκυρας στην μάχη με τους Οθωμανούς το 1716 και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου για την απαλλαγή από την πανούκλα το 1673.
Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης και ξεχωρίζει από το επιβλητικό καμπαναριό, ο ήχος του οποίου απλώνεται σε όλη την παλιά πόλη. Έτσι οι κάτοικοι έχουν άμεση σχέση με τον Άγιο στην καθημερινότητά τους. Η πλατεία μπροστά από την εκκλησία (πλακάδα) αξιοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις ενώ αποτελεί και σημείο ραντεβού για μικρούς και μεγάλους.
Οι νέοι έχουν τη δική τους σχέση με τον Άγιο. Συμμετέχουν στις λιτανεύσεις του σκηνώματος του Αγίου, τηρώντας τις παραδόσεις του τόπου. Συχνά η βόλτα τους στην παλιά πόλη είναι αφορμή για το άναμμα ενός κεριού ή ένα προσκύνημα στο ιερό σκήνωμα,Τον εμπιστεύονται και ζητούν συχνά τη βοήθεια του. Εδώ και πολλά χρόνια οι μαθητές και οι υποψήφιοι των πανελλαδικών συνηθίζουν να επισκέπτονται τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα λίγες ώρες πριν τις εξετάσεις τους, προκειμένου να πάρουν την ευλογία του, αλλά και να προσπαθήσουν, μέσω της πίστης τους στον άγιο ,να <<μαντέψουν>> τα θέματα των εξετάσεων.
Η ονομαστική εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα είναι γιορτή για κάθε κερκυραϊκή οικογένεια-αλλά και όλους τους κατοίκους του νησιού- αφού στις περισσότερες υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος που φέρει το όνομα του. Η ιδιαίτερη σχέση των Κερκυραίων με τον συγκεκριμένο Άγιο ίσως οφείλεται στην ύπαρξη του λειψάνου που τους κάνει να τον νιώθουν δίπλα τους,σαν ένα δικό τους άνθρωπο – άγιο. Να τονίσουμε ότι τον αποκαλούν απλά Άγιο, χωρίς να χρειάζεται διευκρίνιση για ποιον Άγιο πρόκειται.
Συνοψίζοντας, η επίκληση του ονόματος του Αγίου γίνεται σε καθημερινή βάση, καθώς μικροί και μεγάλοι της Κέρκυρας τον επικαλούνται σε κάθε στιγμή τους, στις καλές και στις κακές στις εύκολες αλλά και στις δύσκολες και πάνω από όλα στους όρκους τους. Είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο Άγιός μας, ο άνθρωπός μας!
Γκιόκας Γιώργος
Γκιόκας Παύλος
Σγούρος Αβράμης