Οι λιμνοθάλασσες της Κέρκυρας

Οι λιμνοθάλασσες της Κέρκυρας 

Συντάκτες: Δήμητρα Τσιμαράκη, Μαριαλένα Τσιριγγάκη.

Chalikiopoulou1 Chalikiopoulou2

Η Κέρκυρα ξεχωρίζει για το φυσικό της περιβάλλον και για την τεράστια ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας. Το υγρό στοιχείο είναι κυρίαρχο, και αξίζει να αναφερθούμε στις 3 λιμνοθάλασσες που υπάρχουν και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.

Μια από τις πιο ξακουστές λιμνοθάλασσες της Ελλάδας, βρίσκεται στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας και φέρει την ονομασία «Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου».Τα παλαιότερα χρόνια, οι ντόπιοι την αποκαλούσαν Νεκροθάλασσα, ενώ η κανονική της ονομασία είναι Υλαϊκός Λιμένας, όπως αναφέρεται και στα κείμενα του Θουκυδίδη, ως ένας βαθύς, φυσικός κόλπος ο οποίος εξαιτίας της γεωγραφικής και στρατηγικής  του θέσης, αποτέλεσε ισχυρό στρατιωτικό λιμάνι, και καθοριστικής σημασίας τόπο για την ανάπτυξη της κερκυραϊκής ναυτικής και οικονομικής δύναμης, από την αρχαϊκή έως την ελληνιστική περίοδο. Η Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου, είναι η πρώτη εικόνα που συναντούν οι επισκέπτες οι οποίοι καταφθάνουν στο νησί με αεροπλάνο, καθώς στην εν λόγω λιμνοθάλασσα βρίσκεται ο αεροδιάδρομος του Διεθνούς Αεροδρομίου Κέρκυρας. Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, αλλά λόγω της κατασκευής του αεροδρομίου, έχει υποστεί αρκετή καταστροφή. Ωστόσο, δεν παύει να γοητεύει με τη  φυσικότητά της, ιδιαίτερα στο νοτιότερο και δυτικό της τμήμα.

 

 

Στη λιμνοθάλασσα φιλοξενούνται πολλά είδη ορνιθοπανίδας και ιχθυοπανίδας, ενώ οι όχθες της διαθέτουν υπέροχους καλαμιώνες. Ένας όμορφος δαίδαλος από ρέματα, κανάλια και βάλτους διαμορφώνεται στα δυτικά και στα νότια τμήματά της, όπου φτάνουν τα χίλια περίπου στρέμματα, ενώτα περιβόλια και τα δένδρα της προσδίδουν μία ιδιαίτερη γοητεία σε αυτό το φυσικό ιχθυοτροφείο,το οποίοαποτελείένα καταφύγιο υδρόβιων πουλιών και άγριων ζώων, αναφέροντας, πως στη λιμνοθάλασσα αυτή έχουν καταγραφεί τέσσερα διαφορετικά είδη αμφιβίων και ένδεκα είδη ερπετών. Όσον αφορά στο χερσαίο της τμήμα, η βλάστησηείναι κυρίως αλοφυτική και υπερυδατική, δυστυχώς όμως με την πάροδο των χρόνων, αυτό έχει συρρικνωθεί εξαιτίας των επιχωματώσεων για την επέκταση του αεροδιαδρόμου, τη διάνοιξη δρόμων, και τις αποστραγγίσεις για διάφορες καλλιέργειες.

Η λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου ενώνεται με τη θάλασσα με ένα άνοιγμα πουείναι περίπουδιακόσια ογδόντα μέτρα. Στο σημείο αυτό, απέναντι από το Ποντικονήσι και τη Βλαχέρενα, μία πεζογέφυρα ενώνει τις δύο πλευρές.

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη βρίσκεται στη βόρεια Κέρκυρα και αποτελεί αφενός μεν ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία, αφετέρου δεένα μοναδικό οικοσύστημα. Βρίσκεται σε ένα πολύ μικρό νησί, με την ονομασία «Νήσος». Η περιοχή της λιμνοθάλασσας αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, φημισμένη για το ιχθυοτροφείο της. Στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί τουλάχιστον ενενήντα είδη αποδημητικών πουλιών, ερωδιοί, κορμοράνοι, πάπιες, νεροχελώνες, ποταμοχελώνες και λαφίτες (είδος ερπετού).Επιπλέον, ένα εξίσου σπάνιο είδος που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην περιοχή είναι η βίδρα.

Ωστόσο, η τουριστική ανάπτυξη του νησιού, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται να απειλεί σημαντικά αυτόν τον όμορφο βιότοπο. Όπως μεγάλη απειλή αποτελεί η παράνομη θήρα, καθώς μεγάλος αριθμός πτηνών πέφτουν καθημερινά νεκράστη λίμνη, με συχνότερη αιτία θανάτου τους τη μολυβδίαση, η οποία προκαλείται από τα σκάγια που βρίσκονται σκόρπια.

Για την ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή της βόρειας Κέρκυρας, θα πρέπει να αναφέρουμε πως η σοβαρότερη απειλή για αυτό το οικοσύστημα δεν είναι άλλη από την ενδεχόμενη κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πιθανότατα στο χώρο της λιμνοθάλασσας στο άμεσο μέλλον.

 

Η μεγαλύτερη σε έκταση λιμνοθάλασσα της Κέρκυρας είναι αυτή των Κορισσίων, η οποία αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο υγροβιότοπό της. Βρίσκεται  στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού, κοντά στο χωριό Αργυράδες, και δυτικά του οικισμού Λίνια. Στην ουσία είναι μια μεγάλη αβαθή λίμνη, της οποίας τα νερά είναι ήρεμα και αλμυρά. Στο παράκτιο τμήμα της η βλάστηση είναι επηρεασμένη από την αυξημένη αλατότητα, σε αντίθεση με τις εσωτερικές και πιο ανατολικές όχθες της, όπου η βλάστηση μαρτυρά την παρουσία πιο γλυκού νερού. Στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας, έχουν καταγραφεί περίπου εκατόν είκοσι έξι είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων είναι οι κορμοράνοι, τα σφυριχτάρια, οι αργυροτσικνάδες, τα φλαμίνγκος, οι πάπιες, πολλά είδη ψαριών, χέλια, στρείδια, καβούρια, μικρές γαρίδες αλλά και χιλιάδες πεταλούδες.

 

Μια λωρίδα ξηράς χωρίζει αυτή τη λίμνη από την θάλασσα και είναι το πιο σημαντικό τμήμα της περιοχής, καθώς αυτό συντελεί σε ένα αδιατάρακτο φυσικό οικοσύστημα. Η περιοχή της λιμνοθάλασσας Κορισσίων έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000, ώστε να προστατευθούν η πλούσια πανίδα και χλωρίδα της.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης