Η Κέρκυρα που αγαπάμε-η Κέρκυρα που επιθυμούμε

Η Κέρκυρα που αγαπάμε-η Κέρκυρα που επιθυμούμε

  Πρόσφατα στην  πλατεία Σπιανάδα της Κέρκυρας, τη μεγαλύτερη στο νησί αλλά και στα Βαλκάνια, τοποθετήθηκαν όργανα γυμναστικής για ελεύθερη χρήση. Μια ενδιαφέρουσα ενέργεια από μεριάς του δήμου, που όμως δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν για χώρους δωρεάν άθλησης και ψυχαγωγίας των κατοίκων της πόλης και ιδιαίτερα των νέων όλο το χρόνο.
Είναι γεγονός, πως η Κέρκυρα το καλοκαίρι με το πλήθος των τουριστών που την κατακλύζουν, παρέχει πολλές δυνατότητες για ψυχαγωγία και διασκέδαση. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, λαογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και, φυσικά, έντονη νυχτερινή ζωή.

Το χειμώνα όμως (και ιδιαίτερα τις βροχερές μέρες που δεν είναι και λίγες)  οι επιλογές των νέων είναι πολύ λιγότερες. Οι Φιλαρμονικές, καθώς και  οι διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι προσφέρουν μια διέξοδο σε πολλούς από αυτούς. Κατά βάση όμως, οι υπόλοιπες προσφερόμενες δραστηριότητες απαιτούν χρήματα,  που στα χρόνια τα οποία διανύουμε, δεν περισσεύουν.
Στο πλαίσιο αυτό, κάναμε μια έρευνα στο σχολείο μας και ρωτήσαμε τους συμμαθητές μας αν η πόλη μας τους προσφέρει αυτά που επιθυμούν και τι θα επιθυμούσαν να γίνει ακόμα.
Το σύνολο των ερωτηθέντων (100%) δήλωσε ότι δεν θα άλλαζε με τίποτα την πόλη τους το καλοκαίρι γιατί πέρα από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα, υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα που μπορούν να δουν, να ακούσουν, να βιώσουν. Αρκεί μια βόλτα στην παλιά πόλη σε συνδυασμό με μια στάση σε έναν από τους πολλών ειδών χώρους διασκέδασης για να περάσουν ένα όμορφο απόγευμα ή βράδυ. Κι αν θέλουν απλά να δουν τους φίλους σου μπορούν να το κάνουν σε μια από τις πλατείες ή στα Άλση της Γαρίτσας δίπλα στη θάλασσα, όπου όλο και κάποια εκδήλωση λαμβάνει χώρα.

Ωστόσο για την περίοδο του χειμώνα , οι περισσότεροι έφηβοι συμμαθητές μας (95 %) , δήλωσαν ότι υπάρχει ανάγκη για  δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους. Συγκεκριμένα, αυτό που τους λείπει (85%), είναι γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ και γενικότερα χώροι άθλησης γιατί οι υπάρχοντες δεν επαρκούν , στα οποίους να αθλούνται χωρίς να ανήκουν σε κάποιο σωματείο και, φυσικά, χωρίς να πληρώνουν.

Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό (80%) επιθυμεί την δημιουργία ενός δικού τους πολυχώρου όπου θα συναντούν τους φίλους τους, θα παίζουν σκάκι, επιτραπέζια ή άλλα παιχνίδια, θα διαβάζουν βιβλία και γενικά θα περνούν ποιοτικό χρόνο μακριά από οθόνες.

Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό εφήβων (40%), θα ήθελε να μπορεί να ασχοληθεί με ένα χόμπι όπως ο χορός, οι ξένες γλώσσες, το θέατρο χωρίς όμως ιδιαίτερο κόστος καθώς και την ύπαρξη ενός θεάτρου που θα ανεβάζει χειμώνα-καλοκαίρι παραστάσεις.
Συμπερασματικά, η έρευνα έδειξε ότι οι νέοι επιθυμούν να κάνουν πράγματα και οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να τους  προσφέρουν τη δυνατότητα!

Γιαννούτσος Λεωνίδας

Δακουράς Αλκίνοος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης