Η κολοκυθόπιτα είναι μια από τις πιο γνώστες και διαδεδομένες φθινοπωρινές συνταγές, άλλωστε, οι απαλές γεύσεις και οι κρεμώδεις υφές ήταν πάντοτε οι αγαπημένες στη ζαχαροπλαστική. Είναι μια απλή συνταγή που μπορείτε να απολαύσετε εσείς και η οικογένεια σας και μία ωραία πρόταση για το halloween. Τα υλικά απαραίτητα είναι :
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 226 γρ βούτυρο κρύο, από το ψυγείο
- 5 κουταλιές νερό παγωμένο
- 2 κουταλιές βότκα παγωμένη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
- 425 γρ πουρέ κολοκύθας
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
- 1 πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη
- 75 γρ καστανή ζάχαρη
- 135 γρ κρέμα γάλακτος
- 140 γρ γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και βάζουμε με τη φλούδα προς τα πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει και να τρυπιέται εύκολα η φλούδα της. Βγάζουμε την σάρκα με ένα κουτάλι, πολτοποιούμε και ζυγίζουμε 425 γρ για τη συνταγή. Κρατάμε τον υπόλοιπο πουρέ σε βάζο στο ψυγείο.
- Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέτουμε το βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια και το νερό με τη βότκα. Χτυπάμε ώσπου να πάρουμε μια υφή που μοιάζει με λεπτά ψίχουλα ψωμιού.
- Πιέζουμε το υλικό ανάμεσα στα χέρια μας και σχηματίζουμε ένα πεπλατυσμένο δίσκο. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.
- Βάζουμε σε μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε να ενωθούν. Προσθέτουμε κανέλα, τζίντζερ και γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Ενσωματώνουμε την κολοκύθα και τέλος προσθέτουμε γάλα, κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε
- Ανοίγουμε τη ζύμη, καλύτερα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, με έναν πλάστη σε δίσκο 27 εκατοστών περίπου. Το φορμάκι που χρησιμοποίησα ήταν 23 εκατοστά. Στρώνουμε στο ταψί. Με τα δάχτυλά μας κάνουμε το σχέδιο στο στεφάνι (πιέζουμε το δείκτη του ενός χεριού ανάμεσα σε δείκτη και αντίχειρα του άλλου, ώστε να κάνουμε πτυχώσεις).
- Στρώνουμε μια λαδόκολλα πάνω στη ζύμη και γεμίζουμε με όσπρια. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 για 15 λεπτά, αφαιρούμε τα όσπρια και ψήνουμε 5′ λεπτά ακόμη.
- Γυρίζουμε το μείγμα της κολοκύθας στην τάρτα (με προσοχή είναι πολύ υγρό) και ψήνουμε για 30′ λεπτά ακόμη ώσπου να σταθεί η γέμιση. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο, παρατηρούμε υγρασία, αλλά δεν μένει κρέμα στη λεπίδα.
Πηγή: https://cookleit.wordpress.com/2020/11/10/tarta-glykias-kolokithas/
Λ.Σ., μαθητής της Γ΄Τάξης