Ο Βόλος τα Χριστούγεννα! Του Ανδρέα Καλλία- Β3

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται από πολλούς μία από τις καλύτερες εποχές του χρόνου. Τα σπίτια γεμίζουν με μυρωδιές όλων των ειδών γλυκών, τα φωτάκια από τα δέντρα περιβάλλουν την ατμόσφαιρα με θαλπωρή και είναι η καλύτερη περίοδος για να γεμίσουμε ωραίες και οικογενειακές αναμνήσεις. Κάτι παρόμοιο γίνεται και στον Βόλο αφού διεξάγονται κάθε χρόνο πολλές δραστηριότητες από τον δήμο και γίνεται και ο ανάλογος στολισμός της πόλης ώστε να εγκλιματιστεί ο κάθε πολίτης στην περίσταση.

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθώ στα διάφορα έθιμα τα οποία λαμβάνουν τόπο στην πόλη αυτή και ακόμη θα πάρω θέση απέναντι στο πόσο έχει επηρεάσει η επίκαιρη κατάσταση, ο Κορονοιός, την εορταστική αυτή περίοδο τα δύο τελευταία χρόνια.

Πρώτο έθιμο το οποίο θα αναφέρω είναι τα ‘’φαναράκια’’. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 26 Δεκεμβρίου και διεξάγεται στην παραλία του Βόλου. Ο κάθε ένας αγοράζει χάρτινα φαναράκια τα οποία μπορεί να τα προμηθευτεί από διάφορα μαγαζιά. Έτσι, το βράδυ της συγκεκριμένης ημέρας και όταν ο δήμαρχος της πόλης δώσει το σύνθημα, όλοι πετάνε ψηλά στον ουρανό τα αερόστατά τους και μέσα σε λίγα λεπτά ο ουρανός μετατρέπεται από γαλάζιος σε πορτοκαλί από τις φλόγες. Το θέαμα είναι καταπληκτικό και μάλιστα ο συμβολισμός των αερόστατων είναι τα όνειρα και οι ευχές των ανθρώπων για τον ερχομό ενός καλύτερου έτους. Αυτή η δράση έχει και φιλανθρωπικούς σκοπούς, καθώς τα χρήματα που συγκεντρώνονται από την πώληση των αερόστατων δωρίζονται σε διάφορους συλλόγους.

Ένα άλλο έθιμο το οποίο διεξάγεται και αυτό την χειμερινή περίοδο είναι ‘’η έναρξη της φωταψίας της πόλης’’ Συγκεκριμένα κάθε χρόνο ο Δήμος Βόλου φροντίζει για τον άψογο στολισμό της πόλης ο οποίος συμπεριλαμβάνει αμέτρητα φωτάκια. Έτσι λοιπόν, κάθε χρόνο στις αρχές του Δεκεμβρίου πραγματοποιείται μια εκδήλωση την οποία ακολουθεί η πλήρης φωταψία της πόλης. Σε αυτήν την εκδήλωση, ο δήμαρχος της πόλης φέρνει διάφορους καλλιτέχνες οι οποίοι κρατάνε συντροφιά με τα τραγούδια τους και τις ζεστές φωνές τους στο αμέτρητο πλήθος που βρίσκεται εκεί.  Ύστερα ακολουθούν τα εγκαίνια του στολισμού και στη συνέχεια, όλοι μαζί προχωράνε κατά μήκος της οδού ‘’Ιάσωνος’’ με προορισμό το ‘’χωριό του Αι-Βασίλη’’. Πρόκειται για ένα μικρό λουνα παρκ, το οποίο θυμίζει παζάρι, όπου έχουν στηθεί διάφορα παιχνίδια και εκατοντάδες πάγκοι με λαχταριστές, ευωδιαστές λιχουδιές. Είναι ένα όνειρο!

Εκτός από την πληθώρα εκδηλώσεων που διεξάγονται την εορταστική περίοδο, ο δήμαρχος της πόλης φροντίζει με τον στολισμό της πόλης να εγκλιματίσει τους πολίτες στην χαρούμενη ατμόσφαιρα που επικρατεί. Έτσι όλα τα ιστιοπλοϊκά τα οποία βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας διακοσμούνται με μπλε λαμπάκια. Μία άλλη χαριτωμένη προσθήκη είναι ο Αι-Βασίλης με το έλκηθρο και τους τάρανδούς του στον ουρανό περιτριγυρισμένος κι αυτός από πολύχρωμα λαμπάκια. Τέλος, αυτό που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σήμα κατατεθέν σε όλους τους Βολιώτες είναι ο λεγόμενος ‘’ουρανός’’. Αναφέρομαι σε ένα πέπλο από μπλε φωτάκια το οποίο σκεπάζει κάθε δρόμο στο κέντρο του Βόλου. Έτσι, καταλαβαίνουμε πως για εμάς στον Βόλο το χρώμα μπλε σημαίνει πως έρχονται τα Χριστούγεννα, καθώς το συγκεκριμένο χρώμα κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του στον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης.

Όλα αυτά τα προαναφερθέντα έθιμα, εκτός από την ψυχική ευφορία του κόσμου, αποσκοπούν και στο οικονομικό, κυρίως, όφελος της πόλης. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, οι ιστοσελίδες στο ίντερνετ γεμίζουν με εικόνες του Βόλου και διάφορες λεζάντες από κάτω οι οποίες παρακινούν τους αναγνώστες να επισκεφτούν την πόλη μας. Επόμενο λοιπόν ήταν να γεμίσει ο Βόλος από τουρίστες οι οποίοι ενισχύουν κατά πολύ την οικονομία της πόλης. Τα δύο τελευταία χρόνια όμως, λόγω της πανδημίας, τα πολύχρωμα φωτάκια έμειναν μόνα τους να κοιτάν τους εγκαταλελειμμένους δρόμους χωρίς την χαρά στα μάτια των ανθρώπων, η οποία προερχόταν και από την διεξαγωγή των διαφόρων εκδηλώσεων, όπως προανέφερα. Καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά χρειάστηκε να απαγορευτούν εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί. Όμως, αυτά τα Χριστούγεννα όλα θα αλλάξουν. Οι δρόμοι, εκτός από λαμπιόνια θα γεμίσουν και αισιοδοξία και θέληση για ένα καλύτερο αύριο, το οποίο μικροί και μεγάλοι το έχουμε ανάγκη. Και θα είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, φίλοι και εχθροί, οικογένεια και φίλοι, μεγάλοι και παιδιά για να γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα με περισσότερο πάθος από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Γιατί τα φετινά Χριστούγεννα μας ανήκουν!

ΠΗΓΕΣ:

1η φωτογραφία: https://pagasitikosnews.com/thessalia/magnesia/volos/ena-fos-mia-efchi-vradia-ton-fanarion-sto-volo/

2η φωτογραφία: https://www.taxydromos.gr/m/348073/xristoygenna-ston-bolo-32-hmeres-me-145-ekdhlwseis.html

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης