Τι δεν γνωρίζαμε για τον Ναπολέοντα;

ΓΚΟΛΙΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Γ1

 • Δεν ήταν τελικά τόσο κοντός όσο νομίζουμε. Το λάθος αυτό οφείλεται στο ότι το καταγεγραμμένο ύψος του ήταν 5 πόδια και 2 ίντσες της γαλλικής κλίμακας, δηλαδή, 5,6 αγγλικά πόδια σημερινά, που αντιστοιχούν σε 1 μέτρο και 68 εκατοστά, κάτι που για την εποχή εκείνη ήταν σχετικά καλό, αν σκεφτεί κανείς την κακή διατροφή και τις κακουχίες που αντιμετώπιζαν. Η φήμη ότι ήταν κοντός διαδόθηκε από τους αντιπάλους του για να τον ρεζιλέψουν. Του άρεσε, όμως, να περιστοιχίζεται από πανύψηλους άντρες της προσωπικής του φρουράς, κάτι που σίγουρα τόνιζε την υψομετρική διαφορά.
 • Υπάρχει νόμος στη Γαλλία, ακόμα και τώρα, που απαγορεύει σε κάποιον να βαφτίσει το γουρούνι του «Ναπολέοντα». Γι΄ αυτό, όταν μεταφράστηκε στα γαλλικά «Η Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ  Όργουελ, ο μεταφραστής έδωσε στο γουρούνι το όνομα «Καίσαρας» και όχι «Ναπολέων», όπως είναι κανονικά.
 • Φοβόταν τις γάτες.
 • Δέχτηκε κάποτε επίθεση από κουνέλια.
 • Ήταν προληπτικός.
 • Δεν μπορούσε να ψηλαφίσει τον χτύπο της καρδιάς του ακουμπώντας το στέρνο του και γι΄ αυτό έβαζε το χέρι του στο στήθος ανάμεσα στα κουμπιά του πανωφοριού του, όπως απεικονίζεται στους περισσότερους πίνακες.
 • Φοβόταν τις ανοικτές πόρτες. Όταν έμπαινε σε έναν χώρο, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να κλείσει τις πόρτες κι, όταν κάποιος έμπαινε στο δωμάτιο που βρισκόταν, έπρεπε να ανοίξει την πόρτα ίσα που να χωρά να περάσει το κορμί του πλάγια κι ύστερα να την κλείσει αμέσως.
 • Μεταμφιεζόταν και τριγύρναγε στους δρόμους του Παρισιού πιάνοντας κουβέντα με τους πολίτες και μαθαίνοντας από πρώτο χέρι τι πίστευε ο λαός για εκείνον.
 • Είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε κονσέρβες για τη διατροφή του στρατεύματος.
 • Επέβαλλε σ’ όλη την Ευρώπη την κυκλοφορία στη δεξιά λωρίδα του δρόμου. Γι’ αυτό οι Άγγλοι, που δεν κατακτήθηκαν απ’ αυτόν, συνεχίζουν να κινούνται αντίθετα.
 • Ήταν αλαζονικά γενναιόδωρος και μια φορά είπε στην κόμισσα Βαλέσκα, που ήταν ερωμένη του: «Αγάπη μου, θα σου χαρίσω τις Άλπεις».
 • Του άρεσε να πίνει κονιάκ κι άνοιγε μια σαμπάνια έπειτα από κάθε μάχη -ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής- γιατί, όπως έλεγε χαρακτηριστικά: «Μετά από μια νίκη την έχουμε κερδίσει, ενώ μετά από μια ήττα την έχουμε ανάγκη».
 • Ένας Αμερικανός θαυμαστής του προσέλαβε έναν πειρατή για να τον απελευθερώσει από το νησί της Αγίας Ελένης όπου τον είχαν εξορίσει.
 • Ο Ναπολέων υπήρξε ο ιδρυτής του σύγχρονου κράτους, όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και του ευρωπαϊκού προτύπου του. Παρόλα αυτά, δε διστάζει να νοθεύσει εκλογικά αποτελέσματα, να επιβάλλει σκληρή λογοκρισία στον τύπο, ενώ, την παραμονή της δημοσίευσης του περίφημου Αστικού Κώδικά του, επέβαλε τη θανατική ποινή σε έναν αθώο, τον Δούκα ντ’ Ανγκιέν, μεταχειριζόμενος ειδική διάταξη, η οποία αναιρούσε τα όσα όριζε ο Αστικός Κώδικας, ο οποίος είναι ο μεγάλος πυλώνας του κράτους δικαίου.
 • Στις μεγάλες εκστρατείες είχε πάντα στο τσεπάκι του γιλέκου του μία μινιατούρα του πορτρέτου της Ιωσηφίνας, την οποία συχνά έβγαζε και την κοίταζε για αρκετή ώρα με υπομανιακή προσήλωση -με τον ίδιο τρόπο που κάποιος θα «χανόταν» κοιτάζοντας το είδωλό του σε ένα καθρεφτάκι τσέπης. Κι ακόμα χειρότερα, αφηνόταν σε φανταστικούς διαλόγους απευθυνόμενος χωρίς ενδοιασμό στη μινιατούρα, ακόμα και εν μέσω πολεμικών συμβουλίων ενώπιον των αξιωματικών που συμμετείχαν.
 • Πριν από λίγα χρόνια, άλλη μια παράξενη ιστορία ήρθε να προστεθεί στον μύθο του Ναπολέοντα. Το 2012, μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων εξέτασε το κρανίο του Ναπολέοντα ψάχνοντας πιθανά ίχνη μιας εκφυλιστικής νόσου, που θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για το μικρό του ύψος. Ο Δρ. Αντρέ Ντι μπουά, εξετάζοντας το κρανίο, ανακάλυψε μια μικρή προεξοχή στο εσωτερικό του κρανίου. Μελετώντας το σημείο καλύτερα, ανακάλυψε ένα παράξενο εμφύτευμα μέσα στο κόκκαλο. Από την ανάπτυξη του οστού γύρω από το εμφύτευμα, οι ειδικοί συμπέραναν ότι το εμφύτευμα έγινε σε νεαρή ηλικία. Οι επιστήμονες θεωρούν πως ίσως είναι κάποιου είδους μικροτσίπ, καθώς δεν έχει σχέση με την ανθρώπινη τεχνολογία. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως ο Ναπολέων είχε εξαφανιστεί για λίγες μέρες το 1794, σε ηλικία 25 χρονών. Αργότερα ο ίδιος έλεγε πως τον είχαν απαγάγει πολιτικοί αντίπαλοι, όμως, κάτι τέτοιο ποτέ δε διασταυρώθηκε ιστορικά. Έτσι, το μυστήριο συνεχίζεται…

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης