Φιλέλληνες

Ο όρος «Φιλέλληνας» αποτελεί χαρακτηρισμό εκείνων που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη προς τους Έλληνες και κάθε τι ελληνικό. Με τον όρο «Φιλέλληνες» έμειναν γνωστοί ξένοι υπήκοοι κυρίως από τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ιταλία, οι οποίοι βοήθησαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με διάφορους τρόπους. Ως κίνημα ο φιλελληνισμός υπήρξε και πριν από την Επανάσταση του ’21 και σχετίζεται με το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τον κλασσικό ελληνισμό. Μερικοί εξέτασαν και τους δεσμούς των Ελλήνων της εποχής τους με την αρχαία Ελλάδα. Για παράδειγμα, ο Γάλλος έμπορος P. A. Guys, ο οποίος έζησε στην Κωνσταντινούπολη το 1771 γράφει ότι δεν χρειάζεται η νοσταλγία για την αρχαιότητα και τους «προγόνους», γιατί αυτοί ακόμα ζουν μέσω των «απογόνων». Πριν από την Επανάσταση το ενδιαφέρον τους για την ανεξαρτησία της σύγχρονης Ελλάδας εκφράζουν Ευρωπαίοι περιηγητές και επιστήμονες, όπως ο Σικελός Xavier Scrofani και ο William Eton στα τελευταία έτη του 18ου αιώνα.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία θετικών εντυπώσεων υπέρ των σύγχρονων Ελλήνων έπαιξαν οι Έλληνες της διασποράς. Επίσης, σημαντικός παράγοντας ήταν η Αυλή της Αικατερίνης Β” της Ρωσίας, η οποία διέδωσε την ιδέα της απελευθέρωσης των Ελλήνων. Την ιδέα της Αικατερίνης υποστήριξαν και διέδωσαν ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Βολταίρος. Ο τελευταίος θεωρείται από τους πρωτοπόρους του νεότερου φιλελληνισμού που έχει τις ρίζες του στην εποχή του. Στη Γερμανία και τη Βρετανία, επίσης, το ενδιαφέρον για την κλασσική Ελλάδα τροφοδοτήθηκε από τις εργασίες επιστημόνων και διανοουμένων του 18ου αιώνα, εκ των οποίων μερικοί δεν ταξίδεψαν καν στην Ελλάδα, αλλά τη γνώρισαν από επισκέψεις στην Ιταλία. Τα περιηγητικά συγγράμματα και τα νέα για την αποτυχημένη επανάσταση του 1770 (Ορλωφικά) έφερναν στην επικαιρότητα τη σύγχρονη Ελλάδα και τους Έλληνες, για τους οποίους ακούγονταν αντικρουόμενες απόψεις. Μερικοί από αυτούς που διατύπωσαν την ιδέα της ελεύθερης Ελλάδας ήταν οι Γερμανοί λογοτέχνες J.J. Heinse το 1787 και Fr. Hölderlin το 1797. Αργότερα εμφανίζονται και πολλοί άλλοι φιλέλληνες, με γνωστότερους τον λόρδο Μπάιρον και τον Σίλερ.

Συγκεκριμένα, ο λόρδος Μπάιρον ήταν Άγγλος ποιητής, ο οποίος συμμετείχε στην πολιορκία του Μεσολογγίου και πέθανε κατά τη διάρκειά της. Φιλέλληνες, επίσης, ήταν ο Τζωρτζ Κάνινγκ, υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος στήριξε την ελληνική επανάσταση, ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, Ελβετός τυπογράφος, ο οποίος έδρασε στο Μεσολόγγι, ο Μπρούνο, Ιταλός, ο οποίος ήρθε μαζί με τον Μπάιρον στην Ελλάδα και πέθανε στο Ναύπλιο το 1827, ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο γνωστός Γάλλος συγγραφέας, ο οποίος έγραψε ποιήματα εμπνευσμένα από την ελληνική επανάσταση, ο Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας, Βαυαρός βασιλιάς, αλλά και ο Ιωάννης – Γαβριήλ Εϋνάρδος, τραπεζίτης, ο οποίος οργάνωσε το φιλελληνικό κίνημα στη Γαλλία και την Ελβετία.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/

Ιωάννα Λειβαδιά  ΣΤ΄ Τάξη

Σχολιάστε