Καλωσόρισμα

Το  3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών, τιμώντας την επέτειο  των  200 χρόνιων από την κήρυξη του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, ολοκλήρωσε   μια σειρά από δράσεις που ξεκίνησαν την περσινή σχολική χρονιά όπως:

Α. Τη δημιουργία  ταινίας μικρού μήκους, για  την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και της σύνδεσής της με την εθνική  μας απελευθέρωση. Στόχος της ταινίας ήταν η καλλιέργεια  ιστορικής μνήμης και συνείδησης, στους μαθητές μας.

Το χωρο-χρονικό πλαίσιο: Μεσσαπία, 1821  έως το 1822.

Τα ιστορικά γεγονότα στα οποία εστιάζει είναι: 1ον η οργάνωση από τον Αγγελή Γοβιό και τους άλλους αγωνιστές, του Απελευθερωτικού Αγώνα της Εύβοιας από τους Τούρκους, 2ον η μάχη των  Βρυσακίων,  3ον ο θάνατος  του Αγγελή Γοβιού, του Κώτσου Δημητρίου και των άλλων αγωνιστών και 4ον  ο Νικόλαος Κριεζώτης  μόνος πλέον, συνεχίζει να αγωνίζεται. Την ταινία  μπορείτε να την  δείτε εδώ: https://youtu.be/FUVnIZ-OLq0

Β..  Γνωρίσαμε  τα  ιστορικά μνημεία της περιοχής  μας και   παρουσιάσαμε  την τοπική μας ιστορία, με φωτογραφικό υλικό και κείμενα σε χάρτη  Google Maps  με  επετειακές ελληνικές σημαίες, περπατώντας   με τους μαθητές μας στους δρόμους των Ψαχνών  που φέρουν ονόματα ηρώων  ή σημαντικών  γεγονότων του 1821. Μπορείτε να τα δείτε εδώ: https://3dimpsach.mysch.gr

Γ. Την έκδοση επετειακού περιοδικού με εργασίες – άρθρα των μαθητών μας.

Αν και αρχικά ο στόχος ήταν  η έκδοση  ενός έντυπου περιοδικού,  μια σειρά από δυσκολίες μας οδήγησαν στην ηλεκτρονική έκδοση του,  στις σελίδες του οποίου περιηγείστε και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Το περιοδικό μας έχει τίτλο «Τα Συννεφάκια».  Δώσαμε το ίδιο όνομα που είχαμε δώσει και στην έντυπη εφημερίδα που εκδίδαμε πριν πολλά χρόνια με τους τότε μαθητές μας.

Στο περιοδικό μας, θα βρείτε άρθρα γραμμένα  από τους μαθητές  την προηγούμενη σχολική χρονιά, γι’ αυτό και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης  βρίσκονται σήμερα στο Γυμνάσιο.

Τα άρθρα χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

  1. Ήρωες της Επανάστασης του 1821
  2. Ιεράρχες στην επανάσταση του 1821
  3. Ιστορικές μάχες
  4. Ιστορικές μορφές
  5. Μνημεία της περιοχής
  6. Νεομάρτυρες
  7. Εθνική  εορτή

Με την έκδοση αυτή, ολοκληρώσαμε τις δράσεις που ήταν αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θεωρούμε ότι με τις επετειακές αυτές δράσεις οι μαθητές μας ασχολήθηκαν και έμαθαν την ιστορία και τα γεγονότα του παρελθόντος, παραδειγματίστηκαν από το θάρρος και την ανδρεία των προγόνων μας,  τη δύναμη ψυχής και  τη γενναιότητα που έδειξαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία, αποδίδοντας πιστεύουμε,  τον ανάλογο  φόρο τιμής.

Ευχαριστούμε θερμά τη Φιλόλογο  και παλιά μαθήτρια του σχολείου μας κ. Αγγελική Ματράκα  που επιμελήθηκε των κειμένων.  

Θερμά συγχαρητήρια  σε όλους τους μαθητές που  συμμετείχαν στην όλη προσπάθεια με άρθρα, ζωγραφιές  ή δραστηριότητες.

        Ο Δ/ντής

Θεόδωρος Μπισμπικόπουλος

Σχολιάστε