Ε1 ΤΜΗΜΑ:ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

(Από τη μαθήτρια Αγγελική Κ.)

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αυγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αυγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αυγό.

Τα αυγά το Πάσχα βάφονται κόκκινα όπως το αίμα του Χριστού ενώ συμβολίζουν τον κλειστό τάφο του. Το καθιερωμένο τσούγκρισμα συμβολίζει την «αναγέννηση», τη ζωή που κρύβει μέσα το αυγό, την Ανάσταση.

Χαρακτηριστική στιγμή από τα πασχαλινά έθιμα στην επικαιρότητα είναι το τσούγκρισμα των αυγών των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι περνούν την ημέρα του Πάσχα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση (η οποία συνήθως απαθανατίζεται με τηλεοπτική κάλυψη), ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός τσουγκρίζει αυγά με όλο το στρατιωτικό προσωπικό. Σήμερα κυκλοφορούν ειδικές βαφές που δίνουν έντονα ομοιόμορφα χρώματα. Εκτός από τις βαφές αυτές υπάρχουν και παραδοσιακοί τρόποι βαψίματος. Αυτοί περιλαμβάνουν ξερά φύλλα κρεμμυδιού με τα οποία τα αυγά παίρνουν ένα ελαφρύ κεραμιδί χρώμα.

 

Καλό Πάσχα!

Σχολιάστε